به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمدعلی نیکبخت» امروز (سه شنبه) در نخستین نشست خبری خود با گرامیداشت روز خبرنگار افزود: مهمترین وظیفه وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی کشور است و این مهم با حمایت از تولید محصولات استراتژیک و اساسی اجرایی می شود.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در تلاشیم از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای حفظ منابع تولید استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: ظرفیت های بسیار زیادی در کشور از نخبگان گرفته تا دانشگاه ها وجود دارد که باید از این ظرفیت ها استفاده شود.
وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: تلاش داریم از ظرفیت رسانه ها و کارشناسان بخش در پیشبرد اهداف وزارت جهاد کشاورزی بهره بگیریم تا تصمیمات و سیاست گذاری های درستی انجام شود و اقدامات ما با عجله و بدون کارشناسی انجام نشود.
وی بیان داشت: همچنین خلاف واقع با مردم صحبت نمی کنیم، بلکه واقعیت ها را شفاف و روشن اعلام خواهیم کرد و در صورتی که بنده و مجموعه ما تقصیر داشته باشند از مردم عذرخواهی می کنیم.
نیکبخت تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی کار سیاست گذاری و نظارت را به عنوان وظیفه اصلی خود برعهده دارد و دیگر کارها را تشکل ها، بهره برداران و کشاورزان انجام می دهند و ما باید سیاست گذاری و حمایت خوبی داشته باشیم تا با توانمندسازی و ریل گذاری دغدغه کشاورزان را کاهش بدهیم و رسانه ها در این مسیر تاثیرگذار خواهند بود.
وی ادامه داد: امروز در کشور همه سطوح از مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی با توجه به اسناد بالادستی سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری بر امنیت غذایی و تامین غذای سالم و کافی تاکید دارند بنابراین ما باید در این مسیر حرکت کنیم که موانع و محدودیت ها را برطرف کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: ما باید به سمتی برویم که تولید محصولات استراتژیک و مهم را در دستور کار بگذاریم و برنامه محور حرکت کنیم و این برنامه باید به گونه ای باشد که هم قابلیت فنی و اجرایی داشته و هم انعطاف پذیر باشد و در صورت هرگونه تغییرات، برنامه خود را با آن شرایط وقف بدهد.
وی افزود: نگاه به حفاظت از منابع پایه به ویژه آب نیز در دستور کار است.
نیکبخت تاکید کرد: اگر امروز بخواهیم در محصول گندم به خودکفایی برسیم، با کمک شرکت های دانش بنیان، کشاورزی دانش بنیان، افزایش بهره وری و استفاده هوشمندانه از این منابع در واحد سطح عملیاتی می شود.
به گفته وی، در قرارگاه امنیت غذایی هر هفته سه شنبه کشاورزی دانش بنیان و افزایش بهره وری در این بخش را بررسی می کنیم که متولی آن سازمان تات است که تحقیقات کاربردی، آموزش درست و ترویج به موقع مروجان را در دستور کار دارد این مراکز کشاورزی به عنوان سنگر و خاک ریز نخست برای کشاورزان تلقی می شود.
وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: در این فرایند دچار مشکلاتی هستیم اما با نگاه به همه ملاحظات ظرفیت های بزرگی وجود دارد که ما بتوانیم از دانشگاه ها و دانشکده های کشاورزی، نخبگان و کشاورزان پیشرو بهره ببریم.
وی تصریح کرد: من از وضعیت موجود راضی نیستم، ما باید حضور فعال تری در عرصه داشته باشیم که این اتفاقات بیفتد.
صرفه جویی ۱۸ درصدی آب بخش کشاورزی در برنامه هفتم توسعه
نیکبخت با اشاره به اهمیت منابع پایه برای وزارت جهاد کشاورزی، گفت: در برنامه هفتم توسعه تکلیف می شود ۱۸ درصد مصرف آب در حوزه کشاورزی کاهش یابد؛ برای اینکه این اتفاق بیفتد به عنوان یک تکلیف ملاحظات را باید در نظر بگیریم، زیرا اگر ملاحظات در نظر گرفته نشود که با چه ابزاری این میزان کاهش مصرف انجام شود، وزارتخانه و مجلس گرفتار خواهند شد.
وی ادامه داد: در حوزه اجرا باید منابع مالی برای اقداماتی همچون اجرای سامانه های نوین، زیرسطحی، پوشش انهار، شبکه های آبیاری زهکشی ،کانال های درجه سه و چهار تامین شود.
این عضو کابینه دولت اظهار داشت: در حال حاضر بخش کشاورزی تامین کننده آب ۹۰ میلیون نفر جمعیت است، در این راستا باید به طور حتم از تولیدکنندگان داخلی و تولید داخل حمایت شود.
وی بیان داشت: در شرایط فعلی اگر لازم باشد گوشت قرمز وارد می کنیم، اما حمایت از تولید داخل و تامین آن از داخل راحتتر از واردات است؛ بنابراین تلاش داریم از ظرفیت تشکل ها بهره ببریم.
توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی
وزیر جهاد کشاورزی گفت: یکی از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی، تمرکز بر روی صنایع تبدیلی و تکمیلی است که در این زمینه در حال حاضر هفت هزار طرح با پیشرفت بالای ۲۰ درصد وجود دارد که به دلیل مشکلات سرمایهگذاری امکان تکمیل آنها وجود نداشته است.
وی با بیان اینکه صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از حلقه های مهم در بخش تولید است، افزود: اگر این حلقه به درستی وظیفه خودش را انجام دهد، کمک بسیار بزرگی به بخش تولید خواهد کرد.
نیکبخت در ادامه درباره اهمیت توجه به حمایت از تولید داخل، اظهار داشت: به طور قطع میتوانیم با حمایت از تولیدکننده داخلی بی نیاز از واردات باشیم.
حوزه شیلات، فرصتی برای افزایش تولید و اشتغالزایی
وزیر جهاد کشاورزی، بخش شیلات را یکی از حوزه های مهم و مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: شیلات ایران فرصت های بیبدیلی در اشتغال و تولید دارد که باید از این ظرفیت ها بهره ببریم.
آسیب صنعت دامی جبران می شود
وی افزود: بخش تولیدات دامی در گذشته آسیب دیده است، اما با سرعت کار را به پیش میبریم و در آینده بسیار نزدیک خبرهای خوبی در این حوزه خواهیم داشت. اما اجازه بدهید که کار با انگیزه پیش برود به طوری که قراردادهایی با تولیدکنندگان منعقد خواهیم کرد و از آنها حمایت به عمل می آید.
نیکبخت اظهار داشت: برای اجرای این برنامه ها هماهنگی هایی با رییس جمهور و معاون اول رییس جمهوری انجام شده است که بر اجرای این برنامه ها تاکید دارند.
وی خاطرنشان کرد: برنامه ما این است که اولویت نخست را به تولید داخل اختصاص دهیم و تا جای ممکن از واردات محصولات پروتئینی پرهیز کنیم.
خرید تضمینی گندم از مرز ۹ میلیون تن عبور کرد
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه خرید تضمینی گندم از ابتدای فصل برداشت تاکنون از مرز ۹ میلیون و ۱۳۰ هزار تن عبور کرده است، گفت: اکنون حدود ۴۶ درصد مطالبات گندم کاران پرداخت شده است و طبق دستور رییس جمهوری تا پایان مرداد رقم قابل توجهی از مطالبات گندمکاران کشور پرداخت خواهد شد.
نیکبخت افزود: برنامه ما این است که در سال زراعی آینده با افزایش عملکرد در واحد سطح و جهش تولید در دیمزارها در گندم به خودکفایی برسیم.