مهم نیست چگونه می اندیشد، رنگ و نژادش چیست و محل کار یا دفترش کجاست، مهم این است که درست و روان می نویسد و زبان قلم و کلامش تیز و بی لکنت می چرخد.
نوشته هایش تلخ یا شیرین؛ خواندنی، شنیدنی و دیدنی است. برای کشف و شهود با سلاح قلم به قلب واقعه می زند و از باد و بوران و آتش و آب و سرما و گرما می گذرد تا همه مرزها را برای راستی درنوردد.
رسالت کارش رنگ و بوی حق گویی و حق بینی دارد، مراد و مقصدش دانایی، بینایی و آگاهی مردمان است، در این مسیر پر خطر، واقعیت روایتش را به هیچ بهایی نمی فروشد چرا که خبرنگار است و رسالتی انبیاگونه دارد.
خبرنگاران همان راویان راستی اند؛ حق گویانی که با عشق زاده می شوند و با امید واژه به واژه و سطر به سطر کلک بر سیمای سپید برگ می کشند تا عطر دلنواز دانستن فضای جامعه را از جوهر ناب حقیقت آکنده کند.
اینان باورمندان نور اند و نوک تیز خامه شان سقف تاریکی را می شکافد، خطرنگارانی که شغل شان را جانانه در آغوش می گیرند و با عشق و پشتکار بی مانند برای واقعه نگاری و راست روایی پای به وادی پر سنگلاخ نبرد با هیولای تاریکی و مطلق انگاری می گذارند.
جنس شان ناب است، چرا که هدف و مسیر و مقصدشان یکی است، مهم نیست زن باشی یا مرد، اینجا حریم و وادی «وحدت در عین کثرت» است؛ با عشق می نویسند و با فداکاری گام در طریقت دانایی و نحله بینایی می نهند.
خبرنگار، گزارشگر، ستون نویس، عکاس، یادداشت نویس، دبیر، سردبیر، مقاله نویس، تیتر زن، سرمقاله نویس و... فرقی ندارد و مهم نیست؛ همه قلم به دست اند و دنبال تحقق یک واقعیت و هدف؛ کسانی که از سر اشتیاق و شوق و ذوق بی پایان معمار واژه اند و خشت به خشت راست می چینند تا دیوار نوشته هاشان بالا رود، حق جویانی که زبان و چشم و گوش مردمان اند.
خبرنگاری هم فن است، هم حرفه و هم هنر؛ هنری الهام بخش و آسمانی با پیچیدگی ها، ظرافت ها، فراز و فرودها، مسایل و چالش های گسترده از جنس سخت و نرم که به جرات کمتر شغل و حرفه ای این چنین است، خبرنگاری با توجه به ماهیتش همواره پیشه - هنری دشوار، چالشی و پرتنش محسوب می شود، شغلی که با وجود گسست ها و سختی های فراوان، در بسیاری از مواقع نتوانسته پاسخ گوی توقع و نیازهای اهالی اش باشد.
فعالان رسانه و مطبوعات با مجموعه ای از مسایل، موانع و چالش ها در حوزه های گوناگون دست به گریبانند که انتظار می رود متولیان فرهنگی و مسئولان دولتی حوزه رسانه برای رفع یا کاهش آنها وارد عمل شوند.
خبرنگاران بی تردید از نظر رفاهی، امکانات و وضع معیشتی از ضعیف ترین اقشار اجتماعی و گروه های فرهنگی به شمار می روند، آنان در دوران کار حرفه ای خود با خطرها و سختی های بسیاری از جمله مشکلات اقتصادی و مسایل صنفی به ویژه امنیت شغلی مواجه اند.
فعالان عرصه رسانه و مطبوعات به ویژه خبرنگاران شهرستانی دشواری های بسیار و کاستی های فراوان دارند که سبب ایجاد چالش های بسیار در این حوزه شده است شاید اصلی ترین و مهمترین مساله در این حوزه مقوله «نداشتن بیمه»، «نبود امنیت شغلی»، «همکاری نکردن مسئولان» و « کمبود درآمد و سختی معیشت» باشد.
بسیاری از خبرنگاران و اهالی رسانه و مطبوعات شهرستانی این روزها از امکانات ابتدایی شغلی از جمله بیمه، حقوق و مزایا و قراردادهای کاری مطمئن بی بهره اند و به ناچار برای گذران زندگی همزمان چند شغله اند، معضلی که تنها مخصوص اهالی این حرفه است و در مشاغل دیگر وجود ندارد یا اگر هم هست بسیار انگشت شمار و ناچیز است.
مشکلات و چالش های این حرفه در سراسر کشور آن قدر چند لایه و گسترده است که اگر به دقت فهرست شود صفحه ها و برگ های چندین جلد کتاب با طرح انبوهی از مسایل و موانع را در بر خواهد گرفت.
«امیر کریم زاد شریفی» فعال خبری تبریز درباره چالش ها، دغدغه ها و مشکلات خبرنگاران و فعالان حوزه رسانه می گوید: فعالیت در عرصه خبر نه تنها ایثار است بلکه از نگاهی دیگر خودزنی است؛ دوست چندین ساله ات مدیر که میشود نقد که می کنی بدترین تهدید را می شنوی؛ از درد کارگر می نویسی کارفرما معترض می شود، از درد پاکبان مینویسی یکی دیگر معترض می شود؛ از درد بیمار می نویسی پزشک ناراحت می شود، از هر آنچه که می نویسی یا نمی گویی یک گروه دلخور می شود.
خبرنگاری در تبریز به مثابه جنگ در میدانی است که همه علیه تو هستند می نویسی مسئول ناراحت می شود، نمی نویسی مردم، و در نهایت این تو هستی که باید اثبات کنی که من خبرنگارم؛ وظیفه ام نوشتن است! من خبرنگارم باید از دردها بنویسم ، من خبرنگارم باید ببینم و نقد کنم.
اما کو گوش شنوا؛ همه از نقش رسانه و خبرنگار می گویند و می نویسند ولی در عمل همه مترصد فرصتی برای حمله به خبرنگار و رسانه هستند آن هم با ابزار تهدید!
همه از خبرنگار گله مندند؛ همه وی را تهدید می کنند و به عبارتی دیواری کوتاه تر از دیوار رسانه نیست.
این جملات را دردمندی بیان می کند که بیش از ۲ دهه در فضای رسانه ای این شهر استخوان خُرد کرده است و امروز صدای خُرد شدن استخوان هایش را خوب می شنود.
«محمدرضا ایازی» یکی از خبرنگاران باسابقه شهرستانی که افتخار جانبازی نیز دارد، روایت می کند: بر اساس رسالت شغلی یک روزنامه نگار دارای وظایف گسترده ای است؛ اصولاً روزنامه نگار مطالب و موضوع هایی را پی گیری می کند که مورد توجه و علاقه جامعه است، آنها ارائه دهندگان خدمات به مردم و در عین حال متعهد به حفظ کیفیت روزنامه نگاری هستند.
در شناخت کلی از این حرفه می توان این تعریف را به کار گرفت که خبرنگار، متخصص اطلاعات است که اخبار را کشف کرده، می نویسد و انتشار می دهد؛ روزنامه نگاران مقاله ها و گزارش هایی را برای نشریه ها، خبرگزاری ها و همچنین رادیو و تلویزیون تولید می کنند.
نداشتن بیمه خدمات درمانی و رفاهی، همکاری کمرنگ روابط عمومیها، نبود آموزش مهارتی و گرانی کاغذ بخشی از مشکلات فعالان حرفه خبرنگاری است.
«یدالله رحمتعلی» از خبرنگاران پیشکسوت استان مرکزی نیز درباره حرفه خبرنگاری معتقد است که عمده مشکل خبرنگاران در شرایط کنونی، اقتصادی و معیشتی است، این قشر به سبب وابسته نبودن به ارگان و نهادی در بخش اقتصادی، ضعیف است.
دبیر خبرگزاری ایسنا استان فارس هم به نمایندگی از خبرگزاریهای استان فارس سخنران دورهمی خبرنگاران فارس به مناسبت ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ شد.
«علی محمد پشوتن» گفت: بسیاری از مسائل خبرنگاران از سه دهه پیش تکرار شده، این دردها اکنون مزمن شده و نیازمند جراحی است.
وی در ادامه به برخی از مسایل رسانههای فارس اشاره کرد و افزود: فرآیند تامین نیروی انسانی متخصص برای رسانههای برخط از مسائلی است که اگر دنبال نشود در آینده با چالش جدی مواجه میشویم.
وی با اشاره به تجربه کاری اش در استان اصفهان، گفت: راه اندازی یک خانه رسانه و در اختیار گذاشتن فضایی برای فعالیت نشریات و خبرگزاریها امکانپذیر است.
دبیر خبرگزاری ایسنا فارس یکی دیگر از مشکلات جامعه خبری و رسانهای استان را هویتمند نبودن آنها عنوان کرد و گفت: این قشر با کارت خبرنگاری خود امکان حضور و پوشش بسیاری از رویدادها را ندارند و باید هویت آنان تایید شود.
وی از استاندار خواست تا برای پوشش انتخابات پیش رو فرمانداران و روابط عمومی آنها توجیه شوند.
پشوتن اضافه کرد: آموزش خبرنگاران فارس باید جدی گرفته شود.
نماینده مدیرعامل خانه مطبوعات سمنان نیز در نشستی به مناسبت روز خبرنگار گفت که خانه مطبوعات دوره آموزشی و ارتقای علمی برای خبرنگاران استان برگزار کرد و آموزش مشکل اصلی فعالان جامعه رسانه ای استان سمنان نیست.
«زینالعابدین داوودی» اظهار کرد: اگر اقتصاد رسانه قوی شود، انگیزه در خبرنگاران تقویت می شود و خود افراد به صورت خودجوش در پی ارتقای دانش خود گام بر میدارند. رسانهها در استان با توجه به مشکلات و دغدغههایی که در این عرصه دارند، فعالیتشان مصداق واقعی کار جهادی است و مجاهدت میکنند.
داوودی بیان کرد: بیشتر خبرنگاران استان سمنان با وجود مشکلات و تنگناهای مالی و دستمزد پایین، عرصه را خالی نکردند و فعالیت میکند.
نماینده مدیرعامل خانه مطبوعات استان سمنان بیان کرد: خبرنگاران به واسطه دغدغههایی مانند پایینترین دستمزد و نداشتن بیمه، همچنان به کار و کوشش رسانه ای ادامه می دهد که این شرایط کیفیت کار و انگیزه خبرنگاران را تحت تاثیر قرار داده است و انتظار میرود در رفع چالش این قشر چارهاندیشی شود.
سردبیر خبرگزاری بسیج رسانه قزوین هم با اشاره به سختی و مشقت شغل خبرنگاری تاکید کرد که هر ساله ۱۷ مرداد، یادآور روزی است که از جایگاه و مقام نگارندگان تلخیها و شیرینیها و مطالبه گران بیدار جامعه قدردانی میشود، اما خبرنگاران به لحاظ جایگاه متزلزل و نامناسبی که در جامعه دارند در روز خبرنگار هم حتی از تلخیهای این حرفه مینویسند و از دغدغههای به نتیجه نرسیده خود سخن می گویند.
«سهیلا عظیمی» با بیان اینکه دغدغه های معیشتی امروز گریبانگیر زندگی خبرنگاران است، افزود: شوربختانه در زمان حاضر بر اثر مسایل اقتصادی، قطار رسانه از ریل خارج شده و سرنشینان این قطار، دیگر حال و روز خوش ندارند.
وی اظهار کرد: خبرنگاران مشکلات اجتماعی را جست و جو و مسائل و نیازهای جامعه را درک میکنند و برای انتشار آن خود را مسئول میدانند و چون رابط مردم و مسئولان هستند نمیتوانند بیتفاوت باشند، در نتیجه با قلم خود به جنگ کاستیها، سهلانگاریها و کمبودهای موجود میروند و گاهی هم در این راه تنبیه و تحقیر میشوند، اما هرگز دست از کار و رسالت خود نمی کشند و همچنان در راستای خدمت به خلق و مردمان و اصلاح و آبادانی در عرصه و میدان اطلاعرسانی میتازند.