به گزارش ایرنا، رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته در نشست مشترک رسانهای مسئولان اقتصادی دولت، از کاهش نرخ رشد نقدینگی به ۲۷.۵ درصد در تیر ماه خبر داد. محمدرضا فرزین با بیان اینکه یکی از مهمترین وظایف بانک مرکزی، کنترل نقدینگی است، گفت: رشد نقدینگی در سال ۹۹ معادل ۴۰ درصد و در ۱۴۰۰ معادل ۳۹ درصد بود که در ۱۴۰۱ به ۳۱.۵ درصد رسید و در تیر ماه امسال به ۲۷.۵ درصد کاهش یافته است. وی همچنین برای چندمین بار، بر هدفگذاری بانک مرکزی برای کاهش نرخ رشد نقدینگی به ۲۵ درصد در پایان سال جاری تاکید کرد.
سبقت بانک مرکزی از برنامه تعیین شده در کنترل رشد نقدینگی
اشاره رئیس کل بانک مرکزی به نرخ رشد ۲۷.۵ درصدی نقدینگی در پایان تیر ماه سال جاری نشان میدهد حجم نقدینگی در مقطع یاد شده به ۶ هزار و ۶۹۴ هزار میلیارد تومان (۶۶۹۴ همت) رسیده است. این عدد نشان میدهد نرخ رشد ماهانه نقدینگی در تیرماه معادل ۱.۶۶ درصد و نرخ رشد نقدینگی در چهار ماه نخست سال جاری معادل ۵.۶ درصد بوده است.
بررسی ارقام رشد نقدینگی از هر منظر، نشانگر کاهش چشمگیر نرخ رشد این شاخص مهم پولی است. بررسی روند نرخ رشد نقدینگی طی دو سال اخیر نشان میدهد این شاخص در دولت سیزدهم با شیب تندی در حال کاهش است. نرخ رشد نقدینگی در حالی به ۲۷.۵ درصد در تیر ماه امسال رسیده که در تیر ماه سال گذشته ۳۷.۴ درصد و در مهر ۱۴۰۰ و آغاز شروع به کار دولت سیزدهم ۴۲.۸ درصد بوده است. آخرین بار نرخ رشد نقدینگی در مهر ماه سال ۹۸ معادل ۲۷.۳ درصد که کمتر از رقم فعلی بود اما پس از آن هیچ گاه به کمتر از ۲۸ درصد بازنگشت. بدین ترتیب، نرخ رشد ۲۷.۵ درصدی نقدینگی در تیر ماه سال جاری، کمترین نرخ طی ۴۵ ماه اخیر به شمار میرود. کاهش حدود ۱۰ واحد درصدی نرخ رشد نقدینگی طی یک سال و ۱۵ واحد درصدی طی کمتر از دو سال، جدیت و البته کارآمدی سیاستگذار پولی در دولت سیزدهم برای کنترل این عامل تورمساز را نشان میدهد.
بررسی نرخ رشد ۴ماهه نقدینگی هم نشانگر نکات جالبی است. آمار ارائه شده توسط رئیس کل بانک مرکزی نشان میدهد رشد ۴ماهه نقدینگی در سال ۱۴۰۲ با رسیدن به عدد ۵.۶ درصد، کمترین نرخ در ۵ سال اخیر بوده است. رشد نقدینگی در ۴ماه نخست سال جاری در حالی به ۵.۶ درصد محدود شده که این رقم در ۴ماه نخست سال ۹۹ و ۱۴۰۰ حدود دو برابر بوده است. همین ارقام نشان میدهد حکمرانی پولی در دولت سیزدهم بهبود محسوسی نسبت به دوره گذشته داشته و توانسته با وجود محدودیتهای تحریم، شاخصهای پولی را به مسیر درست قرار دهد.
نکته دیگر در رابطه با آمار رشد نقدینگی، پیشی گرفتن ارقام محقق شده رشد نقدینگی از برنامه هدفگذاری شده بانک مرکزی است. طبق برنامه بانک مرکزی، نرخ رشد نقدینگی در ۴ماه نخست سال جاری باید به ۶.۴ درصد محدود میشد اما اکنون این رقم به ۵.۶ درصد کاهش یافته است. این وضعیت نشان میدهد بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی از برنامه هفدگذاری خود هم جلوتر است. البته در شاخص ۱۲ ماهه هنوز اختلاف ۲.۵ واحد درصدی وجود دارد که با روند کنونی به نظر میرسد هدفگذاری رشد ۲۵ درصدی نقدینگی در پاییز سال جاری محقق شود.
چشم انداز نزولی تورم با فرمان کنونی سیاستگذار پولی
آخرین گزارش مرکز آمار نشان میدهد تورم نقطه به نقطه در تیر ماه سال جاری به ۳۹.۴ درصد کاهش یافته است. با در نظر گرفتن نرخ رشد نقدینگی ۲۷.۵ درصدی تیر ماه، میتوان با اطمینان بالایی انتظار کاهش محسوس تورم در سال جاری را داشت. در چنین شرایطی همراهی دستگاههای دیگر از جمله سازمان برنامه و بودجه در مسیر کاهش تورم، میتواند دولت را در رسیدن به هدفگذاری تورمی خود سربلند کرده و مسیر رسیدن به هدفگذاری تورم تک رقمی سال ۱۴۰۶ طبق لایحه برنامه هفتم توسعه را فراهم کند.