به گزارش ایرنا، لرستان با وسعت یک و هفت دهم درصد مساحت کشور دارای تنوع زیستی بسیار بالایی می باشد به طوری که ۲۵ درصد تنوع زیستی کشور شامل ۳۶۸ گونه جانوری و یک هزار و ۷۰۰ گونه گیاهی در این استان شناسایی شده و حدود ۱۲ سال است که منطقه ۷۰ هزار هکتاری گرین از طرف سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه شکار و صید ممنوع اعلام شده است.
گَرین از رشته کوه های مهم غرب ایران است که بیشتر مساحت آن در شمال لرستان و بخشی نیز در استان های همدان و کرمانشاه واقع شده و بیش از ۲۰۰ گونه جانوری و ۵۰۰ گونه گیاهی ارزشمند را در دل خود جای داده اما فاقد پاسگاه محیط بانی برای حفاظت از این گونه های ارزشمند است.
در این منطقه گونه های گیاهی متنوعی همچون بلوط، زالزالک، گلابی وحشی و گیاهان مرتعی شاخصی مانند موسیر رشد دارند و از تنوع های زیستی آن نیز می توان به خرس، کفتار، گرگ و روباه، کل و بز اشاره کرد و بنا بر اظهاراتی این کوه در گذشته های دور زیستگاه پلنگ هم بوده است.
سهم لرستان از میزان تنوع زیستی کشور ۲۵ درصد است که منطقه شکار و صید ممنوع گرین به تنهایی ۱۵ درصد از این تنوع را به خود اختصاص داده که در نوع خود بی نظیر است و همین امر ضرورت توجه به این منطقه حساس زیست محیطی را از سوی مسوولان امر بیشتر می کند.
افزایش تخلفات زیست محیطی و شکار غیرمجاز گونه های ارزشمند جانوری این منطقه توسط شکارچیان غیرمجاز بومی و غیربومی در سالیان اخیر باعث شد تا مسوولان امر احداث یک پاسگاه محیط بانی را در سال ۹۶ جهت حفاظت از گونه های این منطقه در دستور کار قرار دهند اما روند کند پرداخت اعتبارات و متوقف شدن تخصیص مبالغ مورد نیاز آن باعث شد تا در مقاطعی احداث آن متوقف شود و بهره برداری از آن همچنان در هاله ای از ابهام باقی بماند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه به پروژه های راکد بر زمین مانده و تخصیص رو به رشد اعتبارات، اکنون این پروژه به پیشرفت فیزیکی مطلوبی رسیده است که می تواند نویدبخش حفاظت از گونه های ارزشمند جانوری این منطقه در آینده ای نزدیک باشد.
وجود ۷۰۰ گونه جانوری و گیاهی در منطقه "گرین"
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سلسله در این خصوص به ایرنا گفت: گرین یکی از مناطق حساس زیست محیطی استان لرستان می باشد که در سال ۱۳۹۱ با طی مراحل اداری و چاپ آگهی رسمی به عنوان منطقه شکار و صید ممنوع اعلام شده است.
"علیرضا رحیمی" افزود: در این منطقه حدود ۲۰۰ گونه جانوری و ۵۰۰ گونه ارزشمند گیاهی شناسایی شده که برای مدیریت بهتر آن به احداث چهار پاسگاه محیط بانی نیاز است.
وی با بیان اینکه کل مناطق زیست محیطی سلسله با چهار نفر محیط بان حفاظت می شوند و کمبود محیط بان در این شهرستان وجود دارد، تصریح کرد: پس از ارتقای مناطق شکار و صید ممنوع به حفاظت شده،نسبت به احداث پاسگاه محیط بانی اقدام می شود که با پیگیری های استان، قبل از ارتقای منطقه گرین به حفاظت شده، علاوه بر تصویب چارت پاسگاه با هشت نفر، اقدامات اولیه برای احداث این پاسگاه در منطقه کهمان صورت گرفت.
رحیمی ادامه داد: از سال ۹۶ تا پایان سال ۱۴۰۰ مبلغ ۹ میلیارد و ۴۰ میلیون ریال به این طرح اختصاص یافته بود در حالیکه مبلغ تخصیصی این طرح در سال گذشته توسط دولت سیزدهم ۱۰ میلیارد و ۴۷۰ میلیون ریال بوده است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست سلسله با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی این طرح عنوان کرد: امسال در کمیته توسعه و برنامه ریزی شهرستان مبلغ ۱۸ میلیارد و ۶۵۰ میلیون ریال مصوب شده است که در صورت مساعدت ویژه مسوولان استان این طرح تا پایان دهه فجر امسال به بهره برداری خواهد رسید.
تامین اعتبار مجدد پاسگاه محیط بانی گرین در دولت سیزدهم
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان نیز با اشاره به منطقه صید و شکار ممنوع گرین به عنوان یکی مناطق حساس زیست محیطی لرستان اظهار کرد: با توجه به اهمیت حفاظت از گونه های زیست محیطی موجود در این منطقه، احداث یک پاسگاه محیط بانی در دستور کار قرار گرفت.
" علی سالاروند" با بیان اینکه ساختمان پاسگاه محیطبانی در منطقه شکار و صید ممنوع گرین شهرستان سلسله واقع شده است، افزود: روند احداث این پاسگاه در سال ۹۶ آغاز و به دلیل مشکلات فنی و اعتباری متوقف شد که با توجه به پیگیریهای صورت گرفته در دولت سیزدهم مجددا تامین اعتبار شد.
وی افزود: عملیات اجرایی این پروژه با تلاش و پیگیریهای مداوم و با تخصیص اعتبار لازم از طرف سازمان مدیریت و برنامهریزی استان در سال ۱۴۰۱ شروع شده و در حال حاضر در مرحله اجرای تاسیسات و نازک کاری است.
نقش مهم پاسگاه محیط بانی در حفاظت از گونه های ارزشمند گرین
فرماندار سلسله نیز با قدردانی از زحمات مدیرکل و مجموعه حفاظت محیط زیست استان جهت پیگیری لازم برای رفع مشکلات فنی و اعتباری احداث پاسگاه محیطبانی منطقه شکار و صید ممنوع گرین، بر تسریع در روند تکمیل پاسگاه مورد نظر تاکید کرد.
"میلاد شرفی" افزود: به منظور تکمیل و راهاندازی این پاسگاه مهم که نقش زیادی در حفاظت از حیات وحش گرین دارد مبلغ ۱۸ میلیارد و ۶۵۰ میلیون ریال در کمیته برنامهریزی شهرستان مصوب شده که چنانچه همکاری های لازم از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان جهت تخصیص کامل این مبلغ صورت گیرد، بهرهبرداری از این پاسگاه محیطبانی جهت حفاظت از گونههای ارزشمند جانوری و گیاهی منطقه محقق میشود.
به گفته وی با توجه به اینکه احداث این پاسگاه به منظور حفاظت بهتر و بیشتر از زیستگاه ها و گونه های موجود در منطقه است، امید می رود با بهره برداری از آن گام مهمی در راستای حفظ و تقویت ذخایر زیستی و ژنتیکی استان برداشته شود.