به گزارش ایرنا، اقوام مختلف فارس، خراسانی، ترک، قزاق، قزلباش، سیستانی، بلوچ، مازنی، آذری و ترکمن ساکن در استان گلستان با آداب و رسوم خاص هرساله در ماه محرم با برگزاری مراسم مختلف عشق و علاقه خود به خاندان عصمت و طهارت را به نمایش میگذارند.
اقوام سیستانی در کنار آیینهای اقوم دیگر ساکن گلستان از جمله سینه زنی «کمربه کمر» رامیان، آیین «قوم بنیاسد» بندرگز، «دستهچوبی و چهلمنبر» گرگان، «نخلپا» کردکوی و «حسن - حسین» گالیکش به طور ویژه در شام غریبان سوم شهدای کربلا چهارمین گردهمایی بزرگ عاشورائیان و نوادگان نخستین خونخواهان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) را همراه با سینه زنی «شنستکا» در مسجد امام حسن مجتبی (ع) محله سیدآباد شهر گنبدکاووس و حسینیه سیستانیهای گرگان برگزار کردند.
به اعتقاد کارشناسیان، سیستانیها دارای نوع خاصی از سینه زنی هستند که به سینهزنی «شنستکا» یا نشسته یا چهار ضرب معروف است که در آن مداح مراثی معروف به «بحر طویل» که حاوی اشعار حماسی است را خوانده و سینه زنان در حالت نشسته بر روی زانو زده و به عزاداری میپردازند.
در آغاز شروع نوحه عزاداران با کوبیدن دست روی زمین، آن را شاهد عزاداری خاندان عصمت و طهارت(ع) قرار میدهند و سپس روی زانوبلند شده و سینه میزنند و در زمان سینه زنی نیز دستها به سرعت به سینه کوبیده شده و سراسر شور و شعور است.
همچنین در ادامه مراسم مختلف دیگری توسط سیستانیهای گلستان برگزار میشود که مهمترین آن همایش بزرگ خونخواهی اباعبدالله الحسین(ع) است که ۲۵ محرم در سالروز شهادت امام سجاد(ع) به میزبانی مصلی نمازجمعه شهرستان کلاله برگزار خواهد شد.
مردم استان گلستان از تمام قومیتها علاوه بر حضور در مجالس مداحی و نوحه خوانی برپایی در مساجد و حسینیهها در ماه محرم، با مشارکت پرشور خود در اجرای آیینها و مراسم مختلف در غم شهادت مظلومانه امام حسین(ع) و یاران ایشان در دشت کربلا و اسیری زنان و کودکان بی دفاع سوگواری میکنند.
دبیر ستاد پاسداشت نخستین قیام خونخواهی اباعبدالله(ع) در گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: از سال ۱۳۹۸ جمع آوری اطلاعات و آمادهسازی زیرساختهای استان برای برگزاری مراسم گرامیداشت قیام سیستانیها در خونخواهی امام حسین(ع) آغاز و نخستین مراسم رسمی آن سال گذشته در حسینیه سیستانیهای گرگان برگزار شد.
محمد آذری افزود: از اول تیرماه امسال موسسه فرهنگی بنیاد نیمروز سیستانیهای گلستان برای برگزاری این مراسم فراخوان داد که در نهایت با همراهی ۲۰۰ نفر از بزرگان، معتمدان و روحانیون ستاد بزرگداشت نخستین قیام خونخواهی اباعبدالله(ع) در استان شکل گرفت.
وی ادامه داد: چندین شهر داوطلب میزبانی همایش متمرکز بودند که در نهایت با رای اعضای ستاد قرار شد دومین دوره این مراسم متمرکز در سالروز شهادت امام زین العابدین(ع) با همراهی مردم و بزرگان طوایف و مسوولان به صورت رسمی در مصلی نمازجمعه کلاله برگزار میشود.
دبیر ستاد پاسداشت نخستین قیام خونخواهی اباعبدالله(ع) در گلستان گفت: پیش از این هم گردهمایی عاشوراییان و نوادگان نخستین خونخواهان امام حسین(ع) همراه با مراسم سینه زنی «شنستکا» در سومین روز از شهادت امام حسین(ع) در مسجد امام حسن مجتبی (ع) محله سیدآباد شهر گنبدکاووس و حسینیه سیستانیهای گرگان اجرا شد.
آذری افزود: مردم ۲۱ شهر و روستای گلستان یک روز زودتر مراسم محلهای نخستین خونخواهان شهدای دشت کربلا را به محوریت مساجد و حسینیهها با هدف نشان دادن عشق و علاقه خود به امام حسین(ع) و افزایش آمادگی مردم برای حضور در مراسم متمرکز امشب برگزار کردند.
وی بیان کرد: کتابهای زیادی در رابطه با خونخواهان امام حسین(ع) منتشر شده که معروف ترین آن کتاب «قیام مردان مرد» اثر مرحوم آیت الله رجبی دوانی است که بر اساس آن نخستین قیام خونخواهان امام حسین(ع) چند ماه بعد از شهادت ایشان در زمان حیات یزید انجام شد و سه سال بعد توابین و پنج تا ۶ سال بعد هم مختار ثقفی قیام کرد.
به گفته وی با هدف مقابله با شبیخون فرهنگی دشمن که اعتقادات مردم را هدف قرار داده و همچنین تقویت وحدت زیر خیمه اباعبدالله(ع) امسال علاوه بر اقوام مختلف گلستان، علمای اهل سنت هم در دومین همایش خونخواهی امام حسین(ع) به میزبانی کلاله سخنرانی دارند.
آذری افزود: اجرای مراسم نوحه خوانی و سینه زنی سنتی و سخنرانی آیت الله سعدی رییس دانشگاه امام صادق(ع) تهران از مهمترین برنامههای پیش بینی شده در همایش امشب کلاله است.
به گفته کارشناس تاریخ اسلام، مردم سیستان نخستین خونخواهان امام حسین(ع) پس از واقعه عاشورا بودند در حالیکه توابین و مختار پس از آنان قیام کردند.
محمدحسین رجبی دوانی اظهارکرد: مردم منطقه سیستان به محض شنیدن فاجعه کربلا به خروش آمدند و ندای خونخواهی از امام حسین(ع) را سردادند.
وی با بیان اینکه مردم سیستان در زمانی به خوانخواهی امام حسین(ع) قیام کردند که یزید در اوج قدرت بود، افزود: فرمانروای وقت منطقه نتوانست در مقابل حرکت مردم ایستادگی کند و این حرکت ماهها به طول انجامید و در نهایت پس از دلجویی فرمانروا و سپردن تعهداتی به مردم، این قیام فروکش کرد.
کارشناس تاریخ اسلام گفت: این قیام نشان دهنده ایمان، اعتقاد و اخلاص مردم سیستان به ساحت مقدس اهل بیت(ع) به خصوص سیدالشهدا بود که توانستند در خفقان دوران حکومت یزید از جان خود بگذرند و به خونخواهی قیام کنند.
فرماندار کلاله هم اعلام کرد: همایش بزرگ خونخواهی اباعبدالله الحسین(ع) امروز شنبه ۲۱ مرداد مصادف با ۲۵ محرم بعد از نماز مغرب و عشا در مصلای امیرالمومنین (ع) این شهرستان برگزار شود.
فرهاد شیبک افزود: اجرای مراسم مذهبی در قالب سنتهای حسنه اقوام، ریشه در آداب و رسوم اقوام و پیشینیان دارد و برگزاری این گونه آیینهای عزاداری در رثای اهل بیت (ع) موجب بروز همدلی، همبستگی و تقویت مودت و محبت بین اقوام در جامعه میشود.
وی تصریح کرد: برای برگزاری این مراسم، هماهنگیهای زیادی با مجموعه استان انجام شده و کاری بزرگ برخاسته از همت عاشق اهل بیت (ع) است که به طور قطع یک حرکت بصیرتی فرهنگ ساز خواهد شد.
شهرستان کلاله با بیش از ۱۳۰ هزار نفر جمعیت ساکن در ۲ نقطه شهری و ۱۲۰ روستا و هزار و ۷۵۲ کیلومتر مربع وسعت در شرق استان گلستان واقع است.