«حبیب قراگوزلو» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا و در پاسخ به این سوال که ساختمان های هوشمند چگونه می توانند به عنوان راه حلی برای کاهش اتلاف انرژی عمل کنند؟ افزود: افزایش تقاضای جهانی برق برای مقابله با تغییرات اقلیمی جهانی به طور کامل توسط منبع انرژی تجدیدپذیر پایدار (RES) تامین می شود. با این حال، نوسانات ذاتی و غیرقابل کنترل تولید غیرمتمرکز RES چالشهای شدیدی را برای شبکه برق فعلی ایجاد میکند که باید ثبات را در هر زمان تضمین کند.
وی ادامه داد: به تدریج، با اعمال تغییرات، شبکه برق از سیستمی که یک سبد تولید را به دنبال تقاضای الکتریکی ارسال می کند، به یک شبکه هوشمند تبدیل می شود که مجموعه ای از تقاضای قابل کنترل را برای مطابقت با عرضه غیرقابل کنترل مدیریت می کند.
قراگوزلو بیان داشت: برای کمک به این انتقال و البته بسته به اهداف طراحی، انواع ساختمانهای سبز، ساختمانهای با انرژی خالص صفر و ساختمانهای هوشمند وجود دارد.
مدیرعامل برق منطقه ای تهران خاطرنشان کرد: ساختمان های هوشمند به عنوان راه حلی برای کاهش اتلاف انرژی، مجهز به سخت افزار مناسب و فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) می توانند پاسخ تقاضای فعال (DR) را به شبکه برق ارائه دهند.
وی درباره آینده ساختمان های هوشمند، ادامه داد: سازه هایی مانند ساختمان های مسکونی، آموزشی، اداری، مراقبت های بهداشتی و صنعتی به عنوان مصرف کنندگان حیاتی در مصرف انرژی در حال ظهور هستند، از این رو انتظار می رود مصرف انرژی ساختمان ها در ۲۰ سال آینده بیش از ۴۰ درصد رشد کند و همچنان برق بزرگترین منبع انرژی مصرف شده توسط این ساختمان ها خواهد بود.
قراگوزلو اظهار داشت: اما بخش بزرگی از انرژی مورد استفاده ساختمانها، در بخش زیرسیستم های آن، شامل سیستم های سرمایش و گرمایش، ایمنی، آب، روشنایی و زیرسیستم های ترکیبی مشابه است.
مدیرعامل برق منطقه ای تهران خاطرنشان کرد: هم اکنون تلاشها معطوف به برآورده کردن الزام برای بهینهسازی انرژی در ساختمانها، با تضمین نیازهای عملیاتی و همینطور، هزینه انرژی پایه قابل تصور و سازگار با محیطزیست است.
وی ادامه داد: بنابراین برای کاهش تاثیر تقاضای رو به رشد و بهبود بهره وری انرژی ساختمان ها، استراتژی هایی نیاز است تا پاسخگوی نیاز روز افزون ساختمان های مسکونی با محوریت لوازم خانگی، آب و گرمایش باشد.
قراگوزلو گفت: در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، بهره وری انرژی به عنوان بهترین مکانیسم برای رفع و از بین بردن نیازهای انرژی در حال افزایش در نظر گرفته می شود.
وی اضافه کرد: اما در هر صورت، پیشرفت کارایی انرژی این زیرسیستمها بسیار آزمایشی است، زیرا معمولاً باید با الزامات کاری پیچیده، نیاز انرژی پویا و نیازهای آسایش ساکنین مطابقت داشته باشند.
این مقام مسوول درباره نمونه های اجرا شده ساختمان های هوشمند در جهان، افزود: شبیهسازیهای روی مدلهای ساختمانی واقعگرایانه سوئیسی نشان میدهد که تقریباً همه منابع تولید تجدیدپذیر را میتوان به صورت محلی مهار کرد تا از اوج بارهای پرهزینه در رابط با شبکه برق جلوگیری شود.
مدیرعامل برق منطقهای تهران درباره شیوه های اجرای تجهیزات هوشمند سازی ساختمان برای کاهش مصرف برق، گفت: به این منظور ایده های خلاقانه فراوانی پیاده سازی شده تا علاوه بر رفاه و آسایش ساکنان، مصرف انرژی را نیز به شدت کاهش داده و بهره وری را بالا ببرد.
وی، از جمله این ایده ها را استفاده از سنسورهای تنظیم انرژی مصرفی برشمرد که می توانند با تحلیل قیمت های برق در زمان استفاده و انرژی های تجدید پذیر، به کاهش مصرف و همین طور کاهش هزینه ها کمک کند.
این مقام مسوول اظهار داشت: روش ذخیره سازی انرژی نیز یکی دیگر از ایدهای مطرح در این زمینه است. ذخیره سازی انرژی باتری (BES) و انرژی حرارتی یا الکتریکی که به عنوان یک ابزار برای ذخیره انرژی اضافی و کمک به عملکرد سیستم در زمان مورد نیاز به ویژه در اوج بار و حتی نوسانات برق در بارهای حرارتی، مانند تهویه مطبوع یا آب بخاری است که بخش قابل توجهی از کل مصرف انرژی را تشکیل می دهد.
قراگوزلو بیان داشت: یکی از محبوب ترین ایده ها، استفاده از انرژی هیبریدی در ساختمان ها از طریق شارژ و دشارژ مناسب است که بر اساس جدول زمانی و توانایی ذخیره سازی اجزا برای اوج تقاضا استفاده می شود.
وی ادامه داد: از سویی با تکیه بر اینترنت اشیا، اصلاح، تنظیم فرکانس و متعادل کردن بار، نظارت و کنترل تولید انرژی از همه منابع نیز امکان پذیر شده است.
مدیرعامل برق منطقهای تهران، شکل دیگر هوشمندسازی ساختمان ها را در استفاده از ریزشبکه (در مقیاس کوچک) عنوان کرد که در کارخانههای صنعتی، ساختمانهای تجاری و منازل و همین طور ریزشبکه های مبتنی بر فتوولتائیک (PV) برای تبدیل شدن به یک منبع انرژی کلیدی، به ویژه برای تامین انرژی واحدهای مسکونی در حال رواج است.
وی با تاکید بر لزوم بهینه سازی مصرف انرژی برق در همه بخشها، گفت: یک ساختمان هوشمند را می توان به عنوان یک سازه کم مصرف در نظر گرفت که می تواند نقش کلیدی در نوسازی شبکه های انرژی الکتریکی و یک جزء مهم در تضمین قابلیت اعتماد شبکه داشته باشد.
این مقام مسوول تاکید کرد: با توجه به اینکه هزینه های زیادی هر ماه برای مصارف مختلف پرداخت می کنیم، ناچاریم به دنبال راهی برای کاهش این هزینه ها باشیم که هوشمند سازی ساختمان راهی مناسب برای جلوگیری از اتلاف انرژی و در نتیجه کاهش هزینه هاست.
به گزارش ایرنا، در تعریف ساختمان هوشمند گفته می شود که دربردارنده محیطی پویا و مقرون به صرفه است که توانایی یکپارچه کردن چهار عنصر اصلی یعنی سامانه ها، ساختار، سرویس ها، مدیریت و رابطه میان آنها را دارد.
به عبارت دیگر خانه هوشمند ساختمانی است که همه اجزای داخلی آن به واسطه ای یکپارچه و ایجاد منطقی سازگار با محیط در تعامل با یکدیگرند. از سوی دیگر، با شاخص بسیار مهم مدیریت انرژی (EMS)، می تواند در حدود ۱۰ درصد تا ۳۰ درصد کاهش هزینه و قیمت را در پی داشته باشد.