به گزارش ایرنا،کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن ۵۷ رودخانه به طول یکهزار و ۴۰۰ کیلومتر و۱۱ هزار کیلومتر آب راه بیش از ۱۰ درصد از روان آبهای کشور معادل ۱۰ میلیارد متر مکعب را در خود جای داده اما تجربه کم بارانی های دهه های گذشته نشان داد که همیشه میزان بارندگی ها بر وفق مراد مردم نیست از همین روی است که پیش بینی آغاز به موقع بارش های پاییزی همه را به در پیش بودن دورانی خوب امیدوار می کند.
از قدیم گفته اند که هر جا آب هست آبادانی هم هست اما بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد به دلیل سکونت بیش از ۱۱هزار خانوار عشایری و نیاز به باران برای سبز شدن مراتع به معیشت عشایرنشینان گره خورده است به طوری که آنان در سال های پرباران نیاز کمتری به خرید علوفه دستی دارند و پیش بینی بارندگی های مطلوب برای این قشر تولیدکننده به معنای بهبود درآمد است.
با توجه به اینکه دستکم ۶۰ درصد از زمین های کشاورزی استان دیم است بخش قابل توجهی از بهره برداران کهگیلویه و بویراحمدی برای برداشت محصول با کیفیت چشم به سخاوت آسمان دارند تا با بارش های مطلوب درآمد خوبی نصیبشان شود .
وجود سدهای کوثر و چمشیر با ظرفیت ۲ میلیارد و ۸۰۰ متر مکعبی ذخیره آب ،شهروندان کهگیلویه و بویراحمد را امیدوار کرده تا ضمن ذخیره آب آشامیدنی زمینه تامین آب کشاورزی،آبزی پروری،آب صنعتی و حتی رونق تولید برق فراهم شود.
پیش بینی بارندگی های مطلوب پاییزی
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بررسی نقشه های هواشناسی نشان می دهد بارش باران های پاییزی امسال در استان به هنگام و بیشتر از میزان نرمال بلند مدت خواهد بود.
ولی بهره مند اظهار داشت:به میزان بارندگی که به اندازه بارندگی های بلند مدت باشد بارندگی های نرمال می گویند.
براساس آمار هواشناسی اداره کل کهگیلویه و بویراحمد میزان میانگین بارندگی پاییزی شهر یاسوج مهر ماه ۴.۸،آبان ۱۱،آذرماه ۲۰۵ میلیمتر است و میانگین بلند مدت بارندگی پاییزی شهر دوگنبدان در مهر ۲.۶،آبان ۴۱.۶ و آذرماه ۱۵۱.۲ میلیمتر گزارش شده است.
داده های هواشناسی استان میزان بارندگی های پاییزی شهر دهدشت در مهر۱.۲آبان،۵۴.۴ و آذرماه ۱۸۰.۶ میلیمتر و شاخص بلندمدت بارندگی های پاییزی شهر سی سخت مهر ۲.۵ ،آبان۷۲ و آذرماه۲۱۱ میلیمتر نشان می دهد .
همچنین میانگین بارندگی های بلندمدت پاییزی شهر لیکک در مهر ۸،آبان ۴۵ و آذر ۱۵۲ میلیمتر است وشاخص بارندگی های پاییزی ایستگاه تحقیقات کشاورزی امامزاده جعفر نیز در مهر ۲.۹،آبان ۴۶.۹ و آذرماه ۱۶۸ میلیمتر است.
بهره مند بیان کرد: آخرین ماه تابستان امسال در کهگیلویه و بویراحمد شاهد بارندگی های همرفتی خواهیم بود.
بارندگی های نرمال در زمستان
وی با اشاره به بررسی نقشه های هواشناسی میزان بارندگی های زمستان امسال را نیز نرمال ارزیابی کرد.
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه بخش عمده ای از باران های سال آبی در زمستان می بارد ابرازامیدواری کرد سال پربارانی در انتظار مردم استان باشد.
بهره مند میانگین بارش بلند مدت سالیانه در کهگیلویه و بویراحمد را ۵۸۰ میلیمتر اعلام کرد.
وی گفت: میزان بارش بلند مدت سالیانه در ایستگاه یاسوج ۸۰۰.۴،سی سخت ۶۹۳،دوگنبدان ۴۳۰،دهدشت ۴۰۲،لیکک ۳۹۶ و منطقه امامزاده جعفر ۴۲۹ میلیمتر ثبت شده است.
نگاهی به بارندگی های سال آبی جاری
سال آبی جاری یکی از پرباران ترین سال های دهه اخیر در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده به طوری که در همه ایستگاه های هواشناسی رکورد سه ساله بارندگی شکسته شد و این امر سبب ذخیره آب در منابع آبی و افزایش تولید محصولات زراعی استان شده است.
میانگین بارش باران در این استان طی سال زراعی جاری تاکنون به حدود ۷۰۰ میلیمتر رسید که بیش از ۱۴۰میلیمتر بیشتر از میانگین بلند مدت است و مدت بارش های سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه پارسال در کهگیلویه و بویراحمد ۱۷۸میلیمتر افزایش یافت.
کارشناسان حوزه آب منطقه ای استان ذخیره قابل قبول آب سدها، تقویت سفره های زیرزمینی، سرسبزی طبیعت مناطق گرمسیری که زمینه چرای دام ها را فراهم می کند،سیراب شدن درختان جنگلی و حیات وحش را از مهمترین ارمغان های باران های خوب امسال می دانند.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
این استان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.
کهگیلویه و بویراحمد پس از گیلان دومین استان پربارش ایران در بلندمدت به شمار می رود.