به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدرضا شهابزاده روز چهارشنبه در نشست مشترک شورای بهداشت و پدافند غیرعامل آستارا گفت: با توجه به اخباری که در چند روز گذشته مبنی بر شناسایی ۲ مورد پشه آئدس در شهرهای رشت و انزلی پخش شد که یکی از تهدیدهای جدی در حوزه بهداشت و بیوتروریسم است.
وی افزود: یکی از نگرانیها حضور این پشه در شهرستان آستارا است که گونهای غیربومی بهشمار میرود؛ پشه آئدس که در واقع از کشورهای دیگر وارد کشور ما شده است، پیشتر نقاطی مانند استان هرمزگان درگیر آن شدند.
سرپرست فرمانداری آستارا بیان کرد: بر اساس آخرین گزارش شبکه بهداشت و درمان شهرستان در شب گذشته، هنوز گزارشی در مورد مشاهده پشه آئدس در آستارا نداشتیم اما نکته حائز اهمیت این است که باید کارهای پیشگیرانهای انجام دهیم.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه بیماری ناشی از گزش پشه آئدس قدرت سرایت و همهگیری زیادی دارد، باید اطلاعرسانی لازم در این زمینه انجام شود تا همچون تجربه دوران شیوع ویروس کرونا، با کمک خود شهروندان ضمن حفظ آرامش روانی جامعه به پیشگیری کمک کنیم.
شهابزاده عنوان کرد: با توجه به اهمیت موضوع سمپاشی نقاط مورد نیاز، جمعآوری آبهای سطحی و راکد و مهمتر از همه اینها توجه به بخش فرهنگی موضوع با آگاهیرسانی به مردم با هدف کمک به پیشگیری باید مد نظر باشد تا شهروندان بدون ترس و برهم خوردن آرامش روانی جامعه همگی در این زمینه وارد عمل شوند.
وی با تاکید بر اینکه مسئولان نهادها و دستگاههای مختلف باید به کمک شبکه بهداشت و درمان بیایند، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره کشوری در معرض تهدید بیوتروریسم است و بر همین اساس حتی مسئولان نظامی و امنیتی هم باید با جدیت تمام موضوع را پیگیری کنند تا از این ناحیه به مردم و کشور آسیبی وارد نشود.
رعایت بهداشت فردی و اجتماعی، بهترین راه جلوگیری از تکثیر آئدس
مدیر شبکه بهداشت و درمان آستارا نیز در این نشست تشریح کرد: بحث انتقال بیماری از طریق پشه ۱۶۰ سال پیش اثبات شده و سه محور اصلی آن پشه آلوده یا غیرآلوده، انسان سالم و انسان آلوده است که پشه ویروس بیماری را از فرد مبتلا به انسان سالم منتقل میکند.
دکتر حسین احمدی با اشاره به خطر تکثیر پشه آئدس در شهرستان آستارا، افزود: ۲ زیستگاه با ظاهری متفاوت در شمال و جنوب کشور به دلیل برخورداری از هوای گرم و مرطوب بهترین نقاط برای تکثیر پشه آئدس است و با توجه به حساسیت موضوع، گروههایی کار پیگیری و شناسایی پشهها را انجام میدهند.
وی بیان کرد: پشه آئدس که شعاع پروازی حدود ۵۰۰ متری دارد، در هر بار تخمگذاری حدود ۴۰۰ تخم تولید میکند و با این شرایط بهسازی محیط و نحوه عملکرد شهرداریها به عنوان متولیان امر بیشترین نقش را در تکثیر آئدس و شیوع یا پیشگیری از بیماری احتمالی دارد.
مدیر شبکه بهداشت و درمان آستارا اضافه کرد: پشه آئدس مایل به تکثیر و تخمگذاری در محیطهای مرطوب مانند آبهای راکد است که با اقدامهای پیشگیرانه کنترل و از ازدیاد آن جلوگیری میشود؛ از این رو تاکید بر فعالیت بیشتر مدیریت شهری در بحث نظافت و جمعآوری سریع زبالهها به منظور جلوگیری از تداوم حیات پشه در محیط شود.
وی اظهار کرد: همچنان دنبال صید و اثبات حضور پشه آئدس در آستارا هستیم ولی خوشبختانه تا کنون موردی مشاهده نشده است و مورد دیگر اینکه با وجود مشاهده پشه در شهرهای رشت و انزلی، هنوز در استان گیلان فردی مبتلا به بیماریهای مربوطه نداشتیم.
احمدی با بیان اینکه با تشدید رعایت مسائل بهداشتی میتوان از بروز بیماری جلوگیری کرد، یادآور شد: پشه آئدس همچنین میتواند ناقل بیماریهای خطرناک و کشنده زیکا و تب دنگ باشد که به دلیل ناکارآمد کردن انسان پس از ابتلا و هزینه بالایی که برای سیستم بهداشتی دارد، در بحث بیوتروریسم و پدافند غیرعامل مطرح است.
وی همچنین گفت: نزدیک به چهار میلیارد نفر در جهان در معرض آسیب هستند که ۷۰ درصد آنها در قاره آسیا قرار دارند؛ در این میان آموزش مردم خیلی مهم و در کنترل تکثیر پشه و رشد بیماری موثر است و با حفظ بهداشت شهر به کمک مردم و شهرداری میتوان به بحث پیشگیری کمک کرد.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
پشههای آئدس صیدشده در رشت و انزلی ناقل بیماری نیستند
روشهای پیشگیری بیماریهای ناشی از گزش پشه آئدس
تاکید دادستانی آستارا بر رعایت شیوهنامههای بهداشتی
دادستان آستارا در ادامه تصریح کرد: حفظ سلامت شهروندان یکی از حقوق عامه است و هر عارضهای که سلامت شهروندان را تهدید کند، دستگاه قضا نسبت به آن حساس است و تدبیرهای لازم را در نظر خواهد گرفت.
یاسر همدمی افزود: بر همین اساس چنان که کارشناسان حوزه بهداشت و درمان توصیه دارند، شهروندان در کنار جمعآوری زبالهها و امحای وسایل دارای ظرفیت لانهگزینی مانند لاستیکهای بلا استفاده رها شده در محیط، تخلیه بههنگام سطلهای زباله، رعایت بهداشت فردی و پوشش نقاط مختلف بدن برای جلوگیری از گزش پشه و بروز بیماری موثر است.
وی بیان کرد: همچنین انتظار میرود شهرداریها نسبت به بهسازی معابر و پر کردن چالهها و هدایت آبهای راکد موجود در کانالها و سمپاشی نقاط در معرض خطر احتمالی را در دستور کار قرار دهند.
پشه ماده گونه مهاجم آئدس در آبانبارها، بشکهها، آب زیر کولرها، گلدانها و بشقابهای زیرگلدانها یا اشیایی که آب شیرین در آنها جمع شود، تخمریزی میکند و نقاط نزدیک ساحلها، اسکلهها و بندرگاهها در شهرستانهای بندری و جزیرهها جزو مناطق پر خطر از نظر تکثیر پشه آئدس به شمار میرود.
آئدس که نخستین بار در استانهای جنوبی کشور شناسایی شد، در طول روز خونخواری میکند و یکی از ویژگیهای بیماری انتقال یافته احساس بهبود پس از گذشت چند روز از بروز علائم اولیه است؛ ولی پس از چهار تا پنج روز منجر به کما رفتن و در نهایت مرگ فرد مبتلا میشود.
شهرستان مرزی بندر آستارا با جمعیت حدود ۹۵ هزار نفر در غربیترین نقطه گیلان، در فاصله نزدیک به ۱۷۳ کیلومتری رشت و همجوار با استان اردبیل و کشور جمهوری آذربایجان واقع شده است.