به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، اوکراین مصرانه به دنبال جتهای جنگنده اف-۱۶ ساخت ایالات متحده برای مقابله با برتری هوایی روسیه در جنگ با این کشور است.
به گفته این مقام آمریکایی، واشنگتن به دانمارک و هلند تضمینهای رسمی داده است که ایالات متحده درخواستهای ارسال جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین را پس از تکمیل آموزش خلبانان این کشور تسریع خواهد کرد.
دانمارک و هلند به تازگی این تضمینها را درخواست کرده بودند زیرا ایالات متحده باید انتقال جتهای نظامی از سوی متحدان خود به اوکراین را تائید کند.
قرار بود ائتلافی متشکل از ۱۱ کشور این ماه در دانمارک آموزش خلبانان اوکراینی را برای پرواز با جتهای جنگنده اف-۱۶ آغاز کنند.
در همین رابطه ترولس پولسن سرپرست وزارت دفاع دانمارک پیشتر و در ماه جولای گفته بود که کپنهاگ امیدوار است در اوایل سال ۲۰۲۴ نتایج این آموزشها را ببیند.
دانمارک و هلند دو عضو ناتو هستند که رهبری تلاشهای بینالمللی برای آموزش خلبانان و همچنین کارکنان پشتیبانی، نگهداری هواپیماها و در نهایت امکان دستیابی اوکراین به جنگندههای اف-۱۶ برای استفاده در جنگ با روسیه را بر عهده داشتهاند.
به گفته این مقام آمریکایی، آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده نامههایی به همتایان دانمارکی و هلندی خود ارسال کرده و به آنها اطمینان داده که این درخواستها مورد تائید قرار خواهند گرفت.
بلینکن در نامه خود به این دو مقام اروپایی، گفت: من مینویسم تا حمایت کامل ایالات متحده از آموزش خلبانان اوکراینی توسط مربیان واجد شرایط و انتقال جنگندههای اف-۱۶ از سوی متحدان به اوکراین پس از تکمیل آموزش خلبانان این کشور را اعلام کنم.
در این نامه که کپی آن برای خبرگزاری رویترز ارسال شده است، بلینکن تاکید کرد: بسیار حیاتی است که اوکراین بتواند در برابر تجاوزات روسیه و نقض حاکمیتش از خود دفاع کند.
وی افزود: تائید این درخواستها به اوکراین این امکان را میدهد که به محض تکمیل آموزش اولین مجموعه خلبانانش، این کشور از قابلیتهای جدید خود (جنگندههای اف-۱۶) به طور کامل استفاده کند.
در همین ارتباط، جو بایدن رئیسجمهور ایالات متحده برنامههای آموزشی خلبانان اوکراینی برای کنترل و هدایت جنگندههای اف-۱۶ را در ماه مه تأیید کرد و علاوه بر ارائه این آموزشها در دانمارک، قرار بود به همین منظور یک مرکز آموزشی در رومانی نیز راهاندازی شود.
از سوی دیگر یوری ایحنات سخنگوی نیروی هوایی اوکراین اواخر روز چهارشنبه به تلویزیون این کشور، گفت: کییف نمیتواند در پائیز و زمستان سال جاری از جنگندههای اف-۱۶ ساخت آمریکا استفاده کند.
به نوشته رویترز، مقامات ایالات متحده به طور خصوصی اذعان کردهاند که با توجه به سامانههای دفاع هوایی روسیه و برتری نیروی هوایی ارتش این کشور در آسمان اوکراین، حتی زمانی که در نهایت این جنگندهها وارد عرصه نبرد شوند هم تغییر چندانی ایجاد نخواهند کرد.