گناباد- ایرنا- جلب مشارکت مردمی و تشکلهای مردم نهاد که با حضور و بهره گیری از توان تخصصی یکایک افراد جامعه تشکیل شده اند نقش مهمی در پیشبرد اهداف بخشهای مختلف و از جمله تامین سلامت دارد.

به گزارش ایرنا شهرستانهای گناباد و بجستان واقع در جنوب استان خراسان رضوی از ظرفیتهای زیاد بهداشتی و درمانی برخوردارند و در سایه توجه نظام جمهوری اسلامی و دولتمردان از جمله دولت سیزدهم گامهای مهمی برای توسعه این بخشها برداشته شده است.

دانشگاه علوم پزشکی گناباد به عنوان یکی از پنج دانشگاه علوم پزشکی استان خراسان رضوی با ۱۷ مرکز خدمات جامع سلامت، ۵۰ خانه بهداشت و ۱۷ پایگاه اورژانس جاده‌ای و شهری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گناباد به مردم شهرستان‌های گناباد و بجستان خدمات ارائه می‌ دهد و ۲ هزار دانشجو نیز در این مرکز آموزشی، پژوهشی به تحصیل مشغول هستند.

در کنار و به موازات این زیرساختهای بخش دولتی باید سازمانهای مردم نهادی باشند که داوطلبانه و بدون چشمداشت مادی برخی از خلاها و ضعف ها را تحت پوشش خود گرفته و مکمل فعالیتهای بخش دولتی شوند.

"مجمع خیران سلامت،داوطلبان سلامت، سفیران سلامت و مرکز مردمی نفس" تشکلها و ساختارهای مردم نهادی هستند که در جنوب خراسان رضوی و در شهرستانهای گناباد و بجستان بخشی از کار بر زمین مانده تامین سلامت را بر عهده گرفته اند و به نقش آفرینی در این عرصه مشغولند.

مجمع خیران سلامت گناباد و بجستان

مجمع خیران سلامت دانشگاه علوم پزشکی گناباد از سال ۱۳۸۹ فعالیت خود را آغاز کرده و تاکنون هفت هزار و ۲۵۰ خیر حامی بخش سلامت در آن مشغول فعالیت هستند.
مدیر عامل مجمع خیران سلامت دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: مهمترین دستاورد بهره گیری از مشارکت تشکلهای مردم نهاد برای ارتقای سطح سلامت عمومی جامعه را می توان در اهداف و نوع فعالیتهای این مجمع یادآور شد.

محمد جان نیکپور اضافه کرد: خیران عضو مجمع خیرین سلامت دانشگاه علوم پزشکی گناباد طی همین مدت در تامین تجهیزات پزشکی، ساخت و ساز مراکز بهداشت و پایگاه های اورژانس، تعمیرات مراکز بهداشتی درمانی و کمک به بیماران صعب العلاج کمکهای بسیار زیادی کردند.

وی ادامه داد:مهمترین کمکهای خیران در حوزه بهداشت و سلامت شهرستانهای گناباد و بجستان از بدو تاسیس این مجمع تاکنون اهدای ۳۹ قطعه زمین به متراژ ۵۱ هزار متر مربع، اهدای حدود هزار مورد تجهیزات پزشکی و غیرپزشکی، ساخت ۲۹ طرح ساختمانی بهداشتی و درمانی با ۹ هزار مترمربع زیربنا، اهدای ۶ ساختمان با ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع زیربنا و پنج هزار مورد کمک در قالب کمک‌های مومنانه بوده است.

لزوم همراهی بیشتر خیران سلامت در تکمیل طرحهای دانشگاه علوم پزشکی گناباد

رییس دانشگاه علوم پزشکی گناباد نیز از خیران سلامت به عنوان حامیان مهم توسعه طرحهای بهداشتی و درمانی و پشتوانه ارتقای سلامت جامعه یاد کرد و با اشاره به کمبود فضای آموزشی در بیمارستان علامه بهلول گنابادی به عنوان یکی از مشکلات مهم در سالهای آینده همراهی بیشتر مجمع خیران سلامت برای تکمیل طرحهای عمرانی نظیر تکمیل بخش سوختگی، آنژیوگرافی و فضاهای آموزشی این بیمارستان را خواستار شد.

دکتر رضا احمدی ضمن تاکید بر تمرکززدایی از فعالیتهای خیران ابراز امیدواری کرد که مجمع خیرین سلامت کشور از ظرفیت و کمک‌های خیرین در ساخت و تجهیز طرح‌های عمرانی حوزه سلامت در مناطقی همچون گناباد و بجستان بیشتر استفاده کند.

"مجمع خیران سلامت،داوطلبان سلامت، سفیران سلامت و مرکز مردمی نفس" تشکلها و ساختارهای مردم نهادی هستند که در جنوب خراسان رضوی و در شهرستانهای گناباد و بجستان بخشی از کار بر زمین مانده تامین سلامت را بر عهده گرفته اند و به نقش آفرینی در این عرصه مشغولندوی با اشاره به این که یکی از پایه های اساسی در فعالیت‌های بهداشتی ارتقای سلامت جامعه مبتنی بر تلاش و همت بهورزان است ادامه داد: با تلاش و پیگیری‌های بهورزان، مجمع خیرین سلامت در بیشتر مراکز و خانه‌های بهداشت در راستای جلب مشارکت‌های مردمی فعال است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی گناباد، زنده نگه داشتن یاد و نام نیکوکاران و واقفان را جزء مهمترین برنامه‌ها و اولویت‌های دانشگاه عنوان و تاکید کرد: گرچه خیرین نیازی به نامگذاری ندارند و با هدف رضای خداوند متعال و خدمت به مردم، حوزه سلامت را یاری می‌کنند ولی در راستای فرهنگ‌سازی کار خیر، تمام طرح‌هایی که از گذشته تا کنون ساخته شده است را به نام واقفان و خیرین نام‌گذاری می‌کنیم.

احمدی ارتقای خدمات حوزه سلامت را یکی از برکات نظام جمهوری اسلامی عنوان و اظهار کرد: در حالی که تا قبل از انقلاب اسلامی تنها یکی دو پزشک خارجی کار درمان مردم را در شهرستان گناباد برعهده داشتند به برکت این نظام هم اکنون ۹۰ پزشک متخصص و فوق تخصص با بهترین امکانات تشخیصی و درمانی و ۳۰۰ تخت بستری، بهترین و به روزترین اعمال جراحی و خدمات درمانی را به مردم شهرستانهای گناباد و بجستان ارایه می دهند.

فعالیت ۵۰۰ داوطلب سلامت و حدود ۱۱ هزار سفیر سلامت در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گناباد
در کنار نقش دولت در توسعه سیاست‌های حامی سلامت، عدالت و توسعه پایدار در کشور و فراهم کردن امکان زندگی سالم و عادلانه، مردم هم می‌توانند با انتخاب گزینه‌های سالم زندگی، سلامت را به عنوان یک نعمت حفظ کرده و بهبود بخشند و این امر، نیازمند ارتقای سواد سلامت مردم و افزایش توانایی، مسوولیت‌پذیری و انجام مهارت‌های خودمراقبتی است.

"داوطلبان و سفیران سلامت" از جمله گروه‌های مردمی هستند که در راستای ارتقای سلامت جامعه تلاش می‌کنند.

"داوطلبان سلامت" همچون حلقه‌ای تاثیرگذار بین نظام سلامت و جامعه فعالیت می‌کنند و با شرکت در کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی مراکز خدمات جامع سلامت، آموخته‌های خود را به خانوارهای تحت پوشش خود منتقل می‌کنند.

"سفیران سلامت" هم پیشتازان همیاری عمومی هستند که در راه مشارکت مردم در تامین و ارتقای سلامتی قدم گذاشته‌اند و با فراگرفتن آموزش در زمینهبا فعالیت مرکز مردمی "نفس" میزان سقط جنین طی سال گذشته در مقایسه با سال ۱۴۰۰ در این شهرستان هفت درصد کاهش و آمار انصراف از سقط جنین ۱۲۰ درصد افزایش یافته است پیشگیری و ارتقای سلامت، درمانهای اولیه و توانبخشی، مسوولیت مراقبت از سلامت خود و خانواده را به عهده می‌گیرند.

کارشناس مشارکت‌های اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در این زمینه گفت: فعالیت داوطلبان سلامت دانشگاه علوم پزشکی گناباد با هدف ایجاد رفتارهای سالم و انتقال مفاهیم بهداشتی از سال ۱۳۷۳ با جذب ۴۰ نفر آغاز شد که در حال حاضر این تعداد به بیش از ۵۰۰ داوطلب سلامت در شهرستان‌های گناباد و بجستان افزایش یافته است.

مرضیه علیشاهی افزود: سفیران سلامت دیگر بخش مشارکتهای اجتماعی در حوزه بهداشت و سلامت در شهرستانهای گناباد و بجستان است که از سال ۱۳۹۴ با ۱۰ هزار و ۷۶۰ عضو فعالیت خود را آغاز کرد.

وی تصریح کرد: سفیران سلامت پیامهای بهداشتی و درمانی را از مراکز خدمات جامع سلامت دریافت و به سایر افراد جامعه و خانواده ها منتقل می‌کنند.

مرکز مردمی "نفس" مرکزی برای نجات جنین‌های سالم در حال سقط
مرکز مردمی نفس یکی دیگر از تشکل‌های مردمی است که با هدف نجات جنین‌های در حال سقط از سال گذشته در گناباد فعالیت خود را آغاز کرده است.

مدیر مرکز مردمی نفس گناباد گفت: این مرکز با هدف کمک به خانواده هایی که به علل مختلف تصمیم دارند سقط جنین کنند و با حمایت بسیج جامعه پزشکی فعالیت خود را از سال ۱۴۰۱ آغاز کرد.

زهرا عطارباشی افزود: در این طرح با همکاری پزشکان متخصص زنان، افرادی که قصد سقط جنین دارند شناسایی و به مرکز "نفس" معرفی می شوند تا با حمایت‌های همه جانبه، خانواده را در حفظ فرزند یاری کنند.

وی با بیان این که در سال گذشته موفق به نجات هشت فرزند شدیم ادامه داد: امسال هم با شناسایی و حمایت از مادران تاکنون با جلوگیری از سقط جنین با همراهی این مرکز و با حمایت و تشویق خانواده ها ۲۴ زایمان انجام شده است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار گناباد هم می گوید: برای افزایش تمایل خانواده ها به فرزند آوری و همچنین کاهش معضل طلاق، در یک سال گذشته هشت کارگاه آموزشی مهارتهای زندگی و بررسی آسیب های تک فرزندی برای خانواده ها و زوجهای جوان در این شهرستان برگزار شد.

سید حسن شریفی مقدم افزود: در نتیجه برگزاری این کارگاههای آموزشی و اقدامات موثر مرکز نفس که برای جلوگیری از سقط جنین در گناباد تشکیل شده است، میزان سقط جنین طی سال گذشته در مقایسه با سال ۱۴۰۰ در این شهرستان هفت درصد کاهش و آمار انصراف از سقط جنین ۱۲۰ درصد افزایش یافته است.

۱۴۰ هزار نفر جمعیت شهرستانهای گناباد و بجستان واقع در جنوب استان خراسان رضوی تحت پوشش خدمات دانشگاه علوم پزشکی گناباد قرار دارند.