روح الله غلامی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه گمرک استان ایلام بصورت بازارچهای از سال ۱۳۸۲ با ۳۸ میلیون دلار صادرات کار خود را شروع کرد، اظهار کرد: این بازارچه آهسته و پیوسته کار خود را توسعه داد و اکنون به جایی رسیده است که در سال گذشته حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از همین مرز صادر شد که با این میزان صادرات در کارنامه مرز یک رکورد بی سابقهای ثبت شد.
وی افزود: در حالی این میزان صادرات در مرز مهران به ثبت رسیده است که در بالاترین میزان آن در سالهای گذشته ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن بود.
غلامی با تاکید بر اینکه گمرک مهران روزهای خوبی را پشت سر می گذارد و در تمام شاخص ها گمرکی روندی مثبتی داشته است، گفت: با تلاش همه همکاران و معاونین بسیار خوب و شایسته، توانستیم در سه سال گذشته و به صورت متوالی رتبه نخست در مجموع صادرات از یک مرز را در بین مرزهای منطقه بدست آوریم که در نوع خود بسیار حائر اهمیت است.
مدیرکل گمرکات استان ایلام با بیان اینکه در سال گذشته یک رشد ۳۹ درصدی در ارزش و یک رشد ۴۴ درصدی در وزن کالاها داشتیم، افزود: در همین سال در بحث ترانزیت نیز رشد بسیار خوبی رقم خورد که تقریبا معادل ۵۰ درصد بود.
وی با تاکید بر اینکه در کارنامه سال اخیر گمرک استان یکی از آمارهایی که تفاوت بسیار فاحشی با سال های قبل از آن دارد، در بحث درآمد گمرک و ارز آوری اتفاق خوبی افتاد که چیزی در حدود ۵۷۷ میلیارد ریال معادل ۲۵۸ درصد رشد نسبت به مدت مشابه بود، خاطرنشان کرد: در همین سال از نظر تعداد ترخیص کامیونهای تجاری نیز ما رشد خیلی خوبی داشتیم که معادل ۱۴۰ هزار دستگاه و به عبارتی یک رشد ۳۶ درصدی بود.
غلامی با اشاره به اینکه یکی از مواردی که در قانون از آن به عنوان وظیفه گمرک یاد کرده است، مبارزه با قاچاق کالا و ارز است، یادآور شد: همکاران ما در گمرک تنها به رشد شاخص های تجاری و صادراتی توجه نکرده و دغدغه مبارزه با قاچاق کالا و ارز را نیز داشتند که در این خصوص نیز یک رشد ۶۵ درصدی در تعداد پرونده رقم خورد ( ۷۵ پرونده) که با این اقدام از قاچاق کالاهایی به ارزش ۴۲۰ میلیارد ریال جلوگیری به عمل آمد که البته گفتنی است که درصد رشد رقمی این اقدام سه هزار و ۶۰۰ درصد بود.
رتبه نهم مرز مهران در کشور
مدیرکل گمرکات استان ایلام ادامه داد: در سال گذشته پنج میلیون و ۸۲۱ هزار مسافر از مرز مهران ورود و خروج داشتند که از این نظر نیز هزار و ۲۲۰ درصد رشد ثبت شد که همکاران به دلیل احساس مسئولیتی که داشتند، تمام کالاهای همراه آنان را چک کنند که البته در پاره از اوقات کشفیاتی هم داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه مرز مهران از بین ۱۰۵ مرز کشور از نظر صادرات البته بدون احتساب گاز طبیعی، رتبه نهم را کسب کرده است، گفت: در سال گذشته چیزی در حدود ۲۵ درصد از کالاهای صادراتی مرزهای زمینی کشور از تنها مرز ایلام یعنی مهران گذر کرده است.
مدیرکل گمرکات استان ایلام با بیان اینکه در تمام مرزهای زمینی کشور، گمرک مهران از نظر اظهار کالا رتبه اول را داشته است، خاطرنشان کرد: مرز مهران در بین ۱۲ مرزی که کشور ما با دومین شریک نجاری خود دارد، با اختلاف ۶۰۰ میلیون دلاری رتبه اول را از نظر میزان صادرات دارد و این رتبه در سه سال به صورت متوالی کسب شده است.
غلامی یادآور شد: کسب این رتبه ها به یقین بدون تلاش مجموعه گمرک استان و حمایت های بی دریغ و دلگرمی های استاندار پرتلاش ایلام صورت نمی گرفت؛ چرا که هم دولت و هم استاندار با توجه به اهمیت موضوع به بحث مراودات تجاری با کشور عراق ورود کردند و در این چند سال مذاکرات بسیار خوبی را با طرف مقابل داشتند که در تسهیل امورات ما بسیار اثر گذار بود.
غلامی با اشاره به اینکه ۲۰ درصد کل صادرات کشور به عراق در سال گذشته از گمرک مهران عبور کرده است، ادامه داد: قطعا این نویدبخش یک افق خوبی برای گمرک مهران است.
انتظار یک سال بسیار رویایی برای مرز مهران داریم
وی تصریح کرد: مرز مهران سال جدید را با قدرت شروع کرده است؛ چرا که در چهار ماهه اول امسال تا تیر ماه در مجموع یک میلیون و ۶۵ هزار تن صادرات با ارزشی معادل ۵۳۷ میلیون دلار داشته ایم که این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه که یک سال رویایی برای مرز مهران بود، ۹ درصد رشد را نشان می دهد و به همین دلیل انتظار یک سال بسیار رویایی برای مرز مهران داریم.
مدیرکل گمرکات استان ایلام با اشاره به اینکه از کل صادرات در مرز مهران در سال جدید ۱۳۴ هزار تن محصولات کشاورزی بوده که در همین بخش ۳۸ درصد رشد داشته ایم، ادامه داد: ارزش ریالی این میزان صادرات محصولات کشاورزی ۵۰ میلیون دلار بوده است.
غلامی با تاکید بر اینکه در بخش قاچاق کالا در چهار ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه از نظر تعداد پروندها برابر بوده ایم، تصریح کرد: با وجود برابر بودن تعداد پرونده ها، میزان ارزش ریالی کالاهای کشف شده ۲۱۶ میلیارد ریال یوده است که این میزان رشدی برابر با ۷۶ درصد نسبت به مدت مشابه نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه در چهار ماهه نخست امسال در بخش مسافری یک میلیون و ۳۷۵ هزار نفر تردد داشتیم که ۱۷۳ درصد رشد نشان میدهد، اظهار داشت: در همین مدت ۴۷ هزار و ۷۶۴ کامیون به مرز ورود کرده است که در این بخش نیز یک رشد سه درصدی داشته ایم.
رشد ۴۷ درصدی درآمد کل گمرک در چها ماهه اول امسال
مدیرکل گمرکات استان ایلام به درآمد گمرک استان اشاره کرد و ادامه داد: درآمد کل گمرک در چهار ماهه اول امسال نسبت به سال طلایی گذشته، ۲۲۵ میلیارد ریال بوده است که در این بخش هم یک رشد ۴۷ درصدی داشته ایم و البته در این شاخص در بین ۱۲ گمرک مرزی با عراق باز هم در صدر قرار گرفتیم.
وی در ادامه به موضوعات و اقدامات زیر ساختی گمرک مهران اشاره کرد و ادامه داد: در ادوار گذشته فیبر نوری در هیچ قسمتی از گمرک در دسترس نبود که ضعف بزرگی بود، اما اکنون تمام نقاط گمرک به فیبر نوری مجهز شده است؛ هیچ دیواری برای جداسازی محوطه اداری با بیرون وجود نداشت، اما اکنون دیوار کشی به صورت کامل اجرا شده است لازم به ذکر است این نقیصه در گذشته باعث قاچاق ریز شده بود که با این اقدام از خرده قاچاق ها هم جلوگیری به عمل آمد.
تسهیل در امور صادرات و ترغیب تجار برای انتخاب مرز مهران
غلامی با اشاره به اینکه در گذشته فقط داخل ساختمان اداری مجهز به دوربین مدار بسته بود، اما هم اکنون کل گمرک به این فناوری مجهز شده است، ادامه داد: در گذشته هم ترانزیت و هم کالای عتبات از این محوطه عبور می کرد که هم خطرناک بود و هم ما محدودیت فضایی برای ما ایجاد می کرد و می طلبید که شرایطی ایجاد کنیم که یکسری فضا به نفع صادرات اضافه کنیم که در سال ۹۸ این اتفاق افتاد و ترانزیت از اینجا منفک و به پایانه منتقل شد.
مدیرکل گمرکات استان ایلام یادآور شد: برای تسهیل در امور صادرات و ترغیب تجار برای انتخاب مرز مهران همکاران ما به شرکت های تولیدی در حوزه نفتی اعزام شده و امورات پلمپ و صادرات را انجام داده تا کالا با سرعت بیشتری از مرز خارج شود.
وی بهسازی راه دسترسی و ورود به پایانه، انتقال باسکول ها به جایی که بهتر با فضایی بیشتر، انجام امورات گمرکی حتی در روزهای تعطیل، سالم سازی محیط برای همکاران گمرکی، گماردن پستهای کلیدی در دست افراد سالم و شایسته، پلاک گذاری ایرانی برای خوردهای عراقی برای تسهیل در جذب گردشگر با کمک راهور ، تعمیرات اساسی ایکس ری، احداث یک ساختمان قرنطینه، احداث آزمایشگاه، جمع آوری محلهایی که قبلا محل فساد و اخلال نظم بودند، کنترل باک خودروهای سنگین جهت جلوگیری از قاچاق سوخت با همکاری با شرکت نفت و انعقاد یک تفاهم نامه خیلی خوب با نیروهای نظامی و استقرار آنها جهت جلوگیری از زائرآزاری را از مهمترین اقداماتی عنوان کرد که در طول این سالها در مرز و گمرک مهران انجام شده است و ابراز امیداوری کرد: با تلاش همکاران متعهد و استاندار پرتلاش استان بتوانیم رتبه های کشوری را به گونه ای کسب کنیم که با رتبه های قبلی اختلاف بسیار زیادی داشته باشیم.