به گزارش ایرنا بر پایه خبری که روابط عمومی و اطلاعرسانی دانشگاه بیرجند روز دوشنبه منتشر کرد، نانوکاتالیست متشکل از نانو ذرات اکسید کادمیوم، اکسید مس و بنتونیت طبیعی با استفاده از عصاره آبی گیاه کما توسط "احمد آریافر" عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند، "مونس هنرمند" عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی بیرجند و "مجید مهجوره" دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معدن محیط زیست دانشگاه بیرجند ثبت اختراع شد.
این گزارش میافزاید: در سالهای اخیر به دلیل فعالیت انسانی و توسعه روزافزون صنایع مختلف، وجود آلایندههای آلی مضر محیط زیست در آبهای سطحی رو به افزایش است لذا پیدا کردن روشی مناسب و در عین حال دوستدار محیط زیست برای حذف این آلایندهها ضروری است. در این اختراع برای اولین بار نانوکامپوزیتی متشکل از نیمه هادیهای اکسید مس و کادمیوم در بستر بنتونیت به وسیله عصاره گیاه کما و روش سبز و سازگار با محیط زیست تهیه شد.
بر این اساس برای ساخت فوتوکاتالیست از هیچ حلال سمی و پایدارکننده شیمیایی استفاده نشده و تنها نمکهای فلزی، بنتونیت طبیعی و عصاره گیاه کما به کار رفته است. عصاره گیاه کما به عنوان یک احیاکننده و پایدارکننده طبیعی در ساخت نانوکاتالیست عمل میکند و نانوکاتالیست بیوسنتز شده برای تخریب فوتوکاتالیستی آنتی بیوتیک لووفلوکساسین تحت تابش نور خورشید مورد استفاده قرار گرفت که نتایج بسیار خوبی کسب شد.
همچنین این نانوکاتالیست به عنوان یک راهحل موثر و مقرون به صرفه برای تصفیه پسابها به منظور کمک به حل بحران آب در کشور میتواند مورد استفاده قرار گیرد. خراسان جنوبی به عنوان پنجمین استان معدنی کشور ذخایر بسیار زیادی را در خود جای داده است که یکی از پرکاربردترین مواد معدنی در دنیا یعنی بنتونیت در این استان دارای معادن فراوانی است و متاسفانه بدون کمترین فرآوری به خارج استان ارسال میشود.
بنا به اعلام دانشگاه بیرجند در این اختراع با تولید نانوکامپوزیت بر پایه بنتونیت استان خراسان جنوبی به فرآوری این ماده معدنی با ارزش کمک میشود تا مانع از خامفروشی آن شود چراکه جلوگیری از خامفروشی بنتونیت منجر به ارزآوری، اشتغالزایی، خودکفایی و افزایش توسعه صنایع وابسته به این ماده معدنی میشود.
این نانوکاتالیست امسال با شماره ثبت ۱۰۹۲۹۱ توسط اداره ثبت اختراع و مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت رسید.
این ثبت اختراع به عنوان یکی از نتایج پایان نامه کارشناسی ارشد "مجید مهجوره" دانشجوی ارشد مهندسی معدن محیط زیست است که با راهنمایی استاد گروه مهندسی معدن و دانشیار گروه مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی بیرجند به انجام رسیده همچنین از این پایان نامه تاکنون یک مقاله در مجلات JCR و یک مقاله در مجلات Scopus چاپ شده است.