به گزارش ایرنا، روزنامه الوطن امروز (چهارشنبه) نوشت: دولت ترکیه به بهانه رفع سردرگمی در تصمیم گیری ها و نیز مدیریت روابط با سایر طرف های حاضر در مناطق تحت اشغال خود در شمال سوریه، می خواهد یک فرماندار متمرکز منصوب کند.
منابع رسانه ای مخالف دولت ترکیه به نقل از روزنامه «ترکیه گازتسی» اعلام کردند که دولت ترکیه پیش از این، ۷ فرماندار هماهنگ کننده در مناطق تحت اشغال خود در شمال سوریه، منصوب کرده بود، اما این بار تنها یک فرماندار تعیین خواهد کرد.
این روزنامه نوشت: هم اکنون یک "ساختار جدید" در این مناطق (شمال غرب سوریه) در حال شکل گیری است. این ساختار مربوط به روابط بین دولت ترکیه و "شوراهای محلی" منصوب شده توسط اشغالگران در ۱۳ منطقه مختلف در شمال غرب سوریه بویژه مناطق مهمی چون اعزاز، جرابلس، الباب، تل ابیض و راس العین است.
به نوشته ترکیه گازتسی، با ارائه انواع حمایتهای لجستیکی و فنی از سوی آنکارا به آنچه که روزنامه، "دولتهای محلی در مناطق امن در شمال سوریه" تعبیر کرد، باعث می شود پروژههای زیادی برای حفظ امنیت منطقه و مهار مهاجرت به بیرون مرزها و نیز بازگشت داوطلبانه سوری ها به این مناطق اجرا شود.
به ادعای این روزنامه، آنکارا در مناطق تحت اشغال خود همچنین زیرساخت های اقتصادی خودکفا در حوزه های مسکن، مدارس و بیمارستان و نیز کشاورزی و صنعت اجرا خواهد کرد تا ترکیه وارد مرحله جدیدی در روابط خود با "شوراهای محلی" (یا همان تروریست ها) شود.
الوطن در ادامه اعتراف کرده که مناطق تحت اشغال دولت ترکیه در شمال سوریه، جایی که تروریست های مسلح وفادار به آنکارا در آن مستقر هستند، شاهد هرج و مرج و ناامنی روزافزون است.
در همین راستا، خبرگزاری کردی «هاوار» به نقل از منابع محلی از منطقه عفرین اشغالی در شمال حلب، گزارش داد که مقامات ترکیه روز گذشته ۳۰ آواره سوری را از طریق گذرگاه روستای حمام در بخش جندریسه، به عفرین آورده و در آنجا اسکان داده اند.
این رسانه پیشتر در اوایل ماه اوت نیز گزارش داده بود که اشغالگران ترک، از آغاز سال جاری میلادی بیش از دو هزار خانوار سوری را از گذرگاه روستای حمام به منطقه عفرین انتقال داده و در این منطقه اسکان داده اند.
به گزارش ایرنا، ارتش ترکیه از سال ۲۰۱۶ در اقدامی غیرقانونی و تجاوزکارانه، طی ۲ عملیات سپر فرات (۳ شهریور ۹۵ تا ۹ فروردین ۹۶) و عملیات شاخه زیتون (۳۰ دی ماه ۹۶ تا ۴ فروردین ۹۷)، چهار هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله عفرین و شهرهای الباب، اعزاز و جرابلس را تصرف کرده است.
این در حالی است که آنکارا ۲۵ مهرماه ۹۸ در اقدامی غیرقانونی برای عقب راندن شبه نظامیان کرد موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوری» از مناطق مرزی الرقه و الحسکه، عملیات نظامی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه آغاز کرد.
ارتش ترکیه هم اکنون بیش از یکصد پایگاه غیرقانونی در شمال سوریه ایجاد کرده، در حالی که آنکارا مدعی است که حضور نظامیانش در شمال سوریه با هدف جلوگیری از تهدید گروههای کردی است، دمشق این اقدام را اشغالگری میداند.
دولت دمشق در نامهای به دبیرکل سازمان ملل و رییس دورهای شورای امنیت، نسبت به حضور نیروهای نظامی ترکیه در خاک خود اعتراض کرده و خواستار خروج این نیروها از سوریه شده است.
همانگونه که مقامات ترکیه بارها اعلام کرده اند، قرار است صدها هزار آواره سوری را در مناطق شمال سوریه به ویژه ادلب که در زلزله سال گذشته (جنوب ترکیه و شمال سوریه) آسیب فراوان دیده جای دهند؛ جایی که هنوز آوارها و ویرانه های زلزله نمایان است و هیچگونه زیرساخت سالمی ندارد و مهم تر از همه در تصرف تروریست های تکفیری می باشد که به کوچک و بزرگ رحم نمی کنند.
برنامه دولت آنکارا برای اسکان آوارگان سوری در شمال سوریه در حالی عنوان شده که به اعتقاد ناظران و محافل سوری، آنکارا با اسکان و استقرار آوارگان در شمال سوریه، هدف تغییر جغرافیا و بافت جمعیتی را دنبال میکند.
سال گذشته، پارلمان سوریه با صدور بیانیهای در این باره اعلام کرد که «ترکیه با اشغالگری خود در شمال سوریه قصد دارد موج جدیدی از آواره کردن اجباری ساکنان این منطقه را به راه بیاندازد و در نتیجه بافت جمعیتی آن را تغییر دهد و واقعیت تازهای ایجاد کند که صلح و امنیت منطقه را تهدید کند».
نکته بعدی این که هم اکنون دولت ترکیه درگیر شدید بازسازی مناطق زلزله ویرانگر سال گذشته جنوب ترکیه می باشد و به هیچ وجه حتی با کمک قطر هم نمی تواند در شرایط فعلی اقدامی در شمال سوریه برای آوارگان سوری انجام بدهد، از این رو تنها راه باقی مانده برای آوارگان سوری بازگشت به سوریه با هماهنگی دولت این کشور و اسکان آنها در مناطق در نظر گرفته شده از سوی دولت دمشق می باشد.
مطمئنا آوارگان سوری با بازگشت به وطن خود می توانند در طی زمان خانه های ویران خود را با کمک دولت سوریه بازسازی کنند و با ایجاد شغل و بازسازی کشورشان و تحمل مشکلات و سختی ها در طی زمان به آرامش برسند.