به گزارش ایرنا، وجود ۹ بیمارستان قدیمی دولتی در این استان و کمبود و فرسودگی تخت های درمانی این استان تا پایان نیمه دوم دهه ۹۰ شمسی همواره به عنوان یکی از مشکلات اصلی استان البرز در نشست های اداری و مردمی مطرح بود ضمن آنکه تهدید بالقوه گسل های زلزله
موضوع نا ایمنی مراکز درمانی را به دغدغه و دلمشغولی تبدیل کرد.
نیمه دوم دهه ۹۰ وزارت بهداشت و درمان با بررسی میدانی وضعیت جمعیتی ، جغرافیایی و درمانی استان البرز به این نتیجه رسید که این استان به لحاظ بهداشتی و درمانی در شرایط بحرانی قرار دارد که شیوع ویروس کرونا ، کمبودهای درمانی البرز را ملموس تر کرد.
با این حال در نگاهی منصفانه و بنا به ضرورت، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در نیمه دوم دهه ۹۰ پروژه های متعدد بیمارستانی، تخصصی درمانی و آموزشی برای البرز تعریف و عملیاتی کرد که افتتاح حدود ۹۰ پروژه درمانی در این دهه حرکتی امیدوار کننده برای برون رفت از کاستی های درمانی به شمار رفت.
این اقدامات اگرچه بخشی از مشکلات را جبران کرد اما بخش زیادی از مطالبات مردم در عرصه بهداشت و درمان بر زمین ماند تا جائیکه در موج های متعدد بیماری کووید۱۹ ، مراکز درمانی و نقاهتگاه های صحرایی، ضمیمه خدمات امدادی درمانی این استان شد .
شهرستان ۸۰۰ هزار نفری فردیس که حتی از داشتن یک تخت بیمارستانی محروم بود در این وضعیت حاد بیماری کووید۱۹ تنها به نقاهتگاه صحرایی برای درمان بیماران خود تکیه کرد و شمار زیادی از مردم این خطه قربانی ویروس مهلک کرونا شدند.
درگیری سراسری کشور با بیماری کووید۱۹ هر چند توجه به بخش بهداشت و درمان را در صدر برنامه ها قرار داد اما شرایط کشور و استان البرز به گونه ای نبود که به زیر ساخت ها پرداخت بلکه تمام نگاه ها به سمت علاج واقعه پیش رفت .
با اینکه اواخر سال ۹۹ تا اوایل سال ۱۴۰۰ طرح واکسیناسیون کرونا در کشور عملیاتی شد اما روند اجرایی طرح به گونه ای نبود که ترمز ویروس منحوس کرونا را بکشد و امواج آن را مهار کند.
نیمه دوم ۱۴۰۰ و درخشش البرز در ساخت واکسن کرونا
سرانجام ویروس کشنده کرونا که تا نیمه اول سال ۱۴۰۰ پس از یک برهه زمانی حدود ۲ ساله قربانی فراوانی در البرز ، کشور و جهان گرفت به مدد حرکت جهادی و تلاش بی وقفه مسوولان دولت سیزدهم تن به عقب نشینی داد و متعاقب امید به زندگی به متن جامعه برگشت.
استان البرز که تا پایان نیمه اول سال ۱۴۰۰ حدود هفت هزار قربانی کرونا داشت و به لحاظ مراکز بهداشتی و درمانی درآخر جدول امکانات کشور قرار گرفته بود اما با تولید بسته های متعدد و متنوع واکسن کرونا ، آوازه آن در کشور و جهان پیچید.
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ، موسسه انستیتو پاستور، مراکز درمانی بنیاد برکت و سایر موسسه های تحقیقاتی مستقر در البرز این بار سکاندار ساخت واکسن در ایران و جهان شدند به طوریکه محصولات این مراکز به عنوان سند افتخار، مقبول و مورد استقبال مجامع علمی جهان قرار گرفت.
تولید انواع مواد ضدعفونی کننده و واکسن در استان البرز موجب شد تا این استان محروم از امکانات زیر ساختی بهداشت و درمان به کانون امید آفرینی تبدیل شود.
اقدامات جهادی پسا کرونایی و گذر البرز از محرومیت درمانی
استان البرز بنا به آمار رسمی تا قبل از دولت سیزدهم دارای ۱۷ بیمارستان دولتی و خصوصی با حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تخت بود که طبق شاخص ها این استان پرجمعیت حدود چهار هزار تخت کم داشت.
وجود ۶ بیمارستان نیمه کاره دولتی و خصوصی در استان البرز به ویژه در شهرستان محروم و پرجمعیت فردیس نگاه ها را به این سمت برد که باید از تجربه کرونا عبرت گرفت و تا دیر نشده برای حوادث احتمالی دیگر مانند زلزله باید چاره اندیشی کرد.
سرانجام با حمایت دولت سیزدهم و تلاش های مسوولان استانی ، پروژه های بهداشتی درمانی استان البرز یکی پس از دیگری به متن اجرا برگشت و ضمن تکمیل بخشی از آنها مراکز تخصصی و فوق تخصصی دیگری مانند مرکز جامع پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی بیمارستان شهید رجایی کرج به فهرست خدمات درمانی استان افزوده شد.
سفر رییس جمهور و تحول درمانی در البرز
۱۸ فروردین ماه سال ۱۴۰۱ یک روز به یادماندنی برای مردم استان البرز در استقبال از سفر دولت مردمی است ، سفری که به سبب وعده های ناتمام مسوولان گذشته شاید در آغاز چنان در اذهان اهمیت نداشت اما در کمتر از یک سال آثار و برکات آن از جمله در بخش درمانی خود را نشان داد.
تکمیل بیمارستان ۱۰۰ تختخوابی آرام در کرج، راه اندازی بیماستان راکد و نیمه کاره ۲۶۰ تختخوابی فردیس، شتاب در ساخت بیمارستان ۳۲ تختخوابی طالقان ، سرعت بخشی به بیمارستان ۱۰۰ تختخوابی کمالشهر ، رفع موانع بیمارستان ۲۵۰ تختخوابی بخش خصوصی فردیس ، گشایش از گره های کور بیمارستان ۲۶۰ تختخوابی و در دست ساخت سیدالشهدا(ع) کرج ، عملیاتی شدن بیمارستان چهارباغ ، به اجرا درآمدن ساخت بیمارستان شهرجدید مهستان و توسعه و نوسازی بیمارستان های قدیمی از مهمترین دستاوردهای سفر در البرز به شمار می رود.
۲۴ اقدام شاخص سلامت در ۲۴ ماه فعالیت دولت سیزدهم
رییس دانشگاه نوپای علوم پزشکی استان البرز در تبیین فعالیت های برجسته و شاخص ۲سال گذشته این دانشگاه، دستاوردهای دولت سیزدهم و مجموعه دانشگاه علوم پزشکی استان در بخش های مختلف بهداشتی ، درمانی ،آموزشی ، فناوری ، دانشجویی و غذا و دارو را در ۲ گذشته
تحسین برانگیز و شاخص توصیف کرد.
دکتر "شهرام صیادی " از کسب رتبه نخست دانشگاه علوم پزشکی البرز در نتیجه بررسی نتایج ارزیابی عملکرد ۵۹ دانشگاه علوم پزشکی کشور، کسب رتبه برتر دانشگاه در ارزیابی عملکرد سال ۱۴۰۰(جشنواره شهید رجایی ۱۴۰۱) از بین ۶۵ دستگاه استان البرز، کسب رتبه نخست دانشگاه علوم پزشکی البرز از نظر شاخص دقت نظارت و اعتبار بخشی درمان در کشور به عنوان بخشی از سندهای افتخار بهداشت و درمان این استان نام برد.
وی کسب رتبه اول صدور مجوزهای IRC در کشور در بخش غذا و دارو،کسب رتبه اول کشوری مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر دانشگاه در بین مراکز تحقیقاتی ارتقای سلامت دانشگاه های علوم پزشکی کشور، کسب رتبه سوم کشوری در واکسیناسیون کرونا را به عنوان بخش دیگری از موفقیت ها برشمرد.
صیادی با اشاره به تزریق بیش از پنج میلیون و ۲۰۰ هزار دز واکسن کرونا از ابتدای شیوع کرونا تا کنون در البرز، پوشش مطلوب و بیش از ۹۵ درصدی واکسیناسیون جاری و عمومی کودکان در استان را از دیگر دستاوردها ذکر کرد و گفت: افزودن ۴۵ هزار متر مربع فضای درمانی، بهداشتی و آموزشی به فضاهای موجود دانشگاه علوم پزشکی البرز در دولت سیزدهم نمونه های عینی از بهبود شاخص های سلامت و زیرساختی استان است.
تکمیل و راه اندازی بیمارستان ۲۶۰ تختخوابی شهید حاج قاسم سلیمانی فردیس ، تکمیل اسکلت و پیشرفت ۳۵ درصدی بیمارستان یکصد تختخوابی کمالشهر، تکمیل اسکلت و پیشرفت ۴۵ درصدی بیمارستان ۳۲ تختخوابی شهرستان طالقان و احداث و تجهیز ساختمان جدید دانشکده پزشکی از دیگر مواردی بود که رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز به آنها اشاره داشت.
ارتقای۱۰۰ در صدی برگزاری برنامه ها و همایش های جوانی جمعیت،رشد ۱۹ درصدی میزان تخت های فعال استان در دولت سیزدهم ،افزایش رشته های تحصیلی دانشگاه علوم پزشکی البرز به ۳۴ رشته و افزایش اعضای هیات علمی به ۳۱۱ نفر،افزایش انجمن های علمی دانشگاه به ۱۴ انجمن و کانون های دانشجویی به ۱۷مورد، افزایش سرانه فضای فیزیکی دانشجویی و فرهنگی از ۴۰ متر به ۹۲ مترمربع بخش دیگری از فعالیت های ۲ سال گذشته دانشگاه علوم پزشکی البرز است.
همچنین در این مدت بیش از ۳۰ هزار مورد بازرسی از چهار هزار و ۱۰۰ مرکز بهداشتی درمانی استان انجام گرفت و پنج هزار و ۵۰۰ مورد اعمال قانون شد.
صدور بیش از ۳۵ هزار پروانه و مجوز در بخش غذا و دارو، افزایش تعداد شرکت های فناور از چهار مورد به ۳۳ مورد، راه اندازی ۲ مرکز درمان ناباروری دولتی در سطوح درمانی سه و ۲ استان، راه اندازی ۱۲ پایگاه اورژانس و ۶ مرکز خدمات جامعه سلامت و ۲ پایگاه سلامت بخش دیگری از خدمات ۲ ساله دولت در استان البرز به شمار می رود.
قرار گرفتن چهار عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز در فهرست دانشمندان یک درصد برتر جهان خبر مهم دیگری بود که دکتر صیادی به آن اشاره کرد.
نکته پایانی
اینک استان البرز دارای حدود سه هزار تخت بیمارستانی است و بنا به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی استان با گشایش بیمارستان های جدید دولتی و خصوصی تا پایان امسال شمار این تخت ها از چهار هزار دستگاه فرا تر می رود.
نکته کلیدی اینکه مردم شهرستان ۸۰۰ هزار نفری فردیس پس از سال ها محرومیت از داشتن بیمارستان دولتی و خصوصی امسال بیمارستان ۲۶۰ تختخوابی این شهرستان با برخورداری از امکانات تخصصی و فوق تخصصی به سالها مطالبه و انتظار مردم این شهرستان پایان داد و انجام عمل های جراحی موفق طی چندماه آغازین فعالیت خود به الگوی طعم خوش خدمت تبدیل شده است.
این روزها خبرهای مسرت بخشی از درمان بیماری ها در بیمارستان فردیس در رسانه های جمعی منتشر شد و مردم این خطه شاهد خدمات ملموس و عینی در عرصه درمان هستند.
با اینکه ساکنان فردیس برای درمان بیماران خود به ویژه در مواج کرونا یا بروز بیماری های خاص راهی تهران ، کرج و شهرستان شهریار شدند اینک یک بیمارستان فوق تخصصی با پزشکان حاذق در کنار را می بینند و از خدمات درمانی بهره می برند.
بیمارستان نوپای فردیس افزون بر انجام فعالیت های درمانگری به عنوان یک مرکز آموزش پزشکی و پیراپزشکی در استان البرز شناخته شده است و با ۲ رویکرد درمانی و آموزشی به جمع مراکز وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان پیوسته است.
در کنار این ، تکمیل بیمارستان ۲۵۰ تختخوابی "به آفرین " با حمایت دولت سیزدهم مژده دیگری است که در سال جاری به ساکنان فردیس داده شده است.
شهرستان های طالقان ، چهارباغ ، شهر کمالشهر و شهرجدید مهستان دیگر مناطقی هستند که مسوولان بهداشتی درمانی استان البرز به ساکنان آنها راه اندازی بیمارستان های جدید را نوید داده اند.