مشهد- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: طی سالهای اخیر هشت هزار و ۶۶۷ کنتور روی چاه‌های کشاورزی و ۲ هزار و ۱۳۲ کنتور روی سایر چاه‌ها در استان نصب شده که معادل ۹۶ درصد از چاه‌های استان است.

علیرضا طاهری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از زمان روی کار آمدن دولت مردمی و با هدف خدمت‌رسانی صادقانه با رویکرد جهادی، این شرکت در ۲ حوزه حفاظت و تعادل‌ بخشی منابع آب و طرح‌های اجرایی، اقدامات بزرگ و ماندگاری اجرایی کرده است.

وی اضافه کرد: نصب و بهره‌برداری بیش از ۱۰ هزار کنتور هوشمند با هدف ارائه آمار و اطلاعات دقیق برداشت از منابع آب زیرزمینی از طریق چاه‌ها از اهداف این طرح است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی خاطرنشان کرد: علاوه بر نصب کنتور بر روی چاه‌ها، مانیتورینگ کنتورها برای نخستین بار در کشور با نصب مودم در تابلوی کنتورهای هوشمند آغاز شد که هدف از انجام این طرح، قرائت آنلاین و از راه دور کنتورهای هوشمند، کنترل و نظارت بر بهره‌برداری از چاه‌های استان و دریافت اطلاعات بهره‌برداری از آنها است.

طاهری ادامه داد: هم اینک بیش از ۵۰ درصد کنتورها از راه دور قابل رصد و کنترل است که از مزایای اجرای این طرح دسترسی آنلاین به اطلاعات چاه‌های استان بدون مراجعه به محل چاه، امکان مشاهده و بررسی حجم آب مصرفی و باقیمانده در چاه، امکان تهیه گزارش گرافیکی و مقایسه مصارف، میزان بهره‌برداری و گزارش‌گیری از تمام اطلاعات چاه‌های استان است.

وی اضافه کرد: امسال استان خراسان رضوی، پایین‌ترین میزان بارندگی در بین استان‌های کشور و نخست خشکسالی را دارد، کاهش بارندگی در سالهای اخیر، باعث شده مخازن سدها تغذیه نشوند.

طاهری ادامه داد: هم اینک سد دوستی که تا چند سال قبل بخش عمده آب مشهد را تأمین می‌کرد، این روزها وضعیت نامساعدی دارد و امسال، آبی وارد مخزن این سد نشده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: ظرفیت ذخیره مخزن سد دوستی یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب است اما امروز تنها ۹ درصد از کل ظرفیت آن آب دارد.

طاهری خاطرنشان کرد: هم اکنون حدود ۲ مترمکعب بر ثانیه آب از این سد برداشت می‌شود درحالی که در سال گذشته حدود ۶ مترمکعب بر ثانیه برداشت آب از آن انجام می‌شد.

وی اضافه کرد: با توجه به وجود رسوبات انباشته در کف سد دوستی، آبگیری مستقیم از دریاچه سد در دستور کار قرار گرفت و شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی طرح ساخت ایستگاه پمپاژ شناور سد دوستی را که در نوع خود از بزرگترین ایستگاه‌های پمپاژ شناور محسوب می‌شود، اجرایی کرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: با طی کردن مقدمات اجرایی، این طرح در ۲۶ فروردین‌ماه ۱۴۰۲ آغاز شد و مطابق برنامه زمانبندی، با خرید و تهیه تجهیزات لازم، این طرح در خردادماه امسال به پایان رسید.

وی گفت: طرح اضطراری تامین آب شهر مشهد از منابع غرب دشت مشهد نیز با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی عنوان "غدیر طوس" در حال اجراست که در این طرح آب منابع غرب دشت مشهد توسط خط انتقالی به طول ۵۶ کیلومتر در ۲ قطعه ۴۶ و ۱۰ کیلومتری به مشهد منتقل می شود.

طاهری افزود: هم اکنون بخش نخست پروژه، مطابق با زمانبندی پیش¬بینی شده و همزمان با پیک مصرف تابستانه تکمیل شده و به بهره¬برداری آزمایشی رسیده است.

به گزارش ایرنا، ٩٨ درصد پهنه شهرستان مشهد در وضعیت خشکسالی شدید و ۶٠ درصد از این مساحت در وضعیت خشکسالی بسیار شدید است.
نیاز آبی مشهد در شرایط اوج مصرف ۱۲ هزار و ۷۰۰ لیتر در ثانیه است و اکنون چهار هزار و ۱۵۰ لیتر در ثانیه کسری تولید و استحصال آب وجود دارد.

منابع آبی مشهد شامل دریاچه‌های پشت چهار سد "طرق، اَرداک، دوستی و کاردِه"، چندین حلقه چاه و ۲ رشته قنات است که سد دوستی از مهم‌ترین آنهاست.

هم اکنون از مجموع ۳۷ دشت استان خراسان رضوی، نیمی در شرایط ممنوعه بحرانی قرار دارد و وجود چاههای غیرمجاز و برداشت بی‌رویه از منابع آبهای زیرزمینی مهمترین علت بحرانی شدن وضعیت دشت‌های استان عنوان شده است.