گروه جامعه ایرنا - حفاظت از محیطزیست به معنای حفاظت از زندگی و نشاط فرزندانمان است، تصور کنید دنیایی بدون انواع حیوانات و گیاهان داشته باشیم، قطعا دنیایی سیاه و ترسناک خواهد بود، برهوتی بی سر و ته که در آن گم خواهیم شد، البته با روشی که ما انسان ها در راستای تخریب و نابودی محیط زیست در پیش گرفتیم، رسیدن به این تصویر سیاه دور از ذهن نیست، اما بیاییم به آیندگان رحم کنیم و همانطور که پدرانمان این امانت را بدون کم و کاست به ما رساندند ما هم آن را سالم به فرزندان خود برسانیم.
بر این اساس، یگان حفاظت محیط زیست در دولت سیزدهم برنامههای بسیاری را با هدف کاهش خسارات به طبیعت و شکار حیات وحش اجرا کرده که نتیجه آن ناامن شدن مناطق برای متخلفان است که موجب شده تا آمار شکار و زندهگیری حیات وحش کاهش یابد.
در ایران، ۳۰۹ منطقه حفاظت شده با وسعت حدود ۱۹ میلیون هکتار وجود دارد. میانگین جهانی نرخ رشد مناطق حفاظت شده در دنیا ۱۵.۷ درصد است در حالی که در ایران حدود ۲۰ درصد است؛ بنابراین رشد این نرخ در ایران از بسیاری کشورهای دیگر بالاتر است و سازمان محیطزیست نیز همچنان در صدد افزایش این مناطق است. آمارها نشان میدهد نرخ رشد مناطق حفاظت شده در ایران بیشتر از بسیاری کشورها است به طوری که از سال ۱۹۶۲ تا ۲۰۱۸ تعداد سایتهای حفاظتی در جهان ۲۶ برابر رشد کرده اما در ایران این رشد حدود ۳۷ برابر بوده است.
نکته قابل تامل در این راستا این است که همه این مناطق را محیط بانان حفاظت و پاسداری میکنند این در حالی است که در این زمینه با کمبود محیط بان نیز مواجه هستیم و با توجه به وسعت مناطق حفاظت شده در کشور محیط بانان باید هشت هزار نفر باشند در حالی که اکنون حدود چهار هزار محیط بان در مناطق فعال هستند و نکته جالب اینجاست که با وجود کمبود محیطبان نیز شاهد کاهش تخلفات در طبیعت و محیط زیست هستیم.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: با یگان حفاظت، حضور محیط بانان در عرصههای حفاظتی افزایش یافته و این مساله منطقه را برای متخلفان ناامن کرده است؛ از این رو شاهد کاهش شکار، صید غیرمجاز و زندهگیری حیوانات هستیم.
سرهنگ جمشید محبت خانی افزود: از سوی دیگر آموزش نیز نقش موثری در کاهش تخلفات داشته است؛ به طوری که برنامه یک ساعت با محیطبان در مدارس به ویژه مدارس اطراف مناطق حفاظت شده موجب شد تا آگاهی دانش آموزان و به دنبال آن آگاهی خانوادهها نیز افزایش یابد که این اقدام، خود کمک بزرگی به محیط بانان در راستای حفاظت مناطق است.
وی درباره کاهش تخلفات در مناطق حفاظت شده اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ زندهگیری پستانداران، هزار و ۱۶۵ مورد بود که در سال ۱۴۰۱ به هزار و ۴۱ مورد رسید و ۱۱ درصد کاهش یافت همچنین شاهد کاهش ۲۶ درصدی زندهگیری پرندگان بودیم؛ به طوری که در سال ۱۴۰۰ آمار زندهگیری ۶ هزار و ۴۶۳ مورد بود و در سال ۱۴۰۱ به چهار هزار و ۷۹۰ مورد کاهش یافت.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست درباره شکار غیرمجاز پستانداران گفت: در سال ۱۴۰۰ شکار غیرمجاز پستانداران، هزار و ۹۹۹ مورد بود که در سال ۱۴۰۱ به هزار و ۸۷۷ مورد رسید که کاهشی ۶ درصدی را نشان می دهد. در کنار آن، شکار غیرمجاز پرندگان هم ۳۴ درصد کاهش داشت؛ به طوری که براساس آمار در سال ۱۴۰۰ شکار غیرمجاز پرندگان ۱۰ هزار و ۸۹۴ مورد بود که در سال ۱۴۰۱ به هفت هزار و ۲۲۵ مورد رسید و علت این کاهش را میتوان حضور بیشتر نیروها در منطقه، عدم صدور پروانه شکار و آموزش دانست.
در سال ۱۴۰۱ شاهد کاهش ۳۴ درصدی شکار غیرمجاز پرندگان بودیم که علت را میتوان در حضور بیشتر محیطبانان در منطقه، عدم صدور پروانه شکار و آموزش دانستبه گفته وی، صید مجاز آبزیان هم کاهش ۱۸ درصدی داشته است؛ یعنی آمار آن در سال ۱۴۰۰ چیزی حدود ۷۸ هزار و ۳۶۰ مورد بود که در سال ۱۴۰۱ به ۶۴ هزار و ۳۲۹ مورد رسید.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: یکی دیگر از وظایف یگان، رصد و پایش منابع آلاینده محیط زیست است؛ مثلا عدهای در اطراف کلانشهر تهران اقدام به آتش زدن لاستیک میکنند که این خود موجب آلودگی هوا در تهران میشود یا مثلا برخی کارخانههای بزرگ در شب سیستم فیلترینگ خود را خاموش میکنند که در این حالت آلودگی وارد هوا میشود یا اینکه برخی صنایع اقدام به تخلیه فاضلاب در محیط میکنند که یگان حفاظت با جلوگیری از این اقدامات باعث شده تا آمار آلودگیهای محیط زیستی کاهش یابد. در واقع آلودگیهای محیط زیستی در سال ۱۴۰۰ عدد ۱۵ هزار و ۲۹۹ مورد بود که در سال ۱۴۰۱ به پنج هزار و ۲۲ مورد رسید؛ این یعنی کاهش ۶۷ درصدی آلودگی های محیط زیستی که بسیار چشمگیر است.
وی درباره آمار اقدامات یگان حفاظت محیط زیست در چهار ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل گفت: در این مدت شاهد کاهش تخلفات در بخشهای بسیار بودیم؛ به طوری که در زمینه شکار غیرمجاز پرندگان تخلفات ۹ درصد کاهش یافت یعنی در چهار ماهه نخست سال ۱۴۰۱، هزار و ۱۲۵ مورد شکار غیر مجاز پرندگان داشتیم که در مدت مشابه امسال به هزار و ۲۱ مورد رسید همچنین سال گذشته ۳۵۹ مورد شکار غیرمجاز پستانداران ثبت شده بود که در مدت مشابه امسال به ۳۶۷ مورد رسید و کاهش ۲ درصدی را نشان میدهد.
سرهنگ محبت خانی افزود: در چهار ماه نخست سال گذشته، ۷۵۹ مورد کشف سلاح غیرمجاز داشتیم که امسال به ۷۶۸ مورد رسید یعنی رشد یک درصدی داشت که نشان از حساسیت و نظارت بیشتر نیروها و یگان حفاظت در مناطق دارد.
رونمایی از تجهیزات محیط بانی به مبلغ ٢٢ میلیارد تومان
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: داشتن تجهیزات برای محیط بانان الزامی است زیرا این افراد همواره در مناطق صعبالعبور تردد میکنند و علاوه بر آن همواره با قشری مواجهاند که تفنگ به دست دارند و میخواهند اقدامی غیرمجاز انجام دهند؛ بنابراین هر روز در خطر هستند از این رو داشتن تجهیزات از جمله جلیقههای ضد گلوله الزامی است که با توجه به اهمیت موضوع در دستور کار سازمان محیط زیست قرار دارد تا هر پنج سال یکبار جلیقههای ضد گلوله میان محیط بانان توزیع شود چون امنیت جان محیط بانان برای بسیار حایز اهمیت است.
وی افزود: در این راستا، سال گذشته ۲۲ میلیارد تومان تجهیزات محیط بانان شامل ۱۷ قلم از جمله کوله پشتی، کفش، پوتین، لباس مناسب فصول گرم و سرد و دستکش با کیفیت بسیار بالا میان چهار هزار محیط بان در ۳۱ استان کشور توزیع شد.
وی تاکید کرد: محیط بانان همواره در مناطق صعب العبور خدمت میکنند؛ بنابراین باید از نظر تجهیزات موتوری هم مجهز باشند؛ شکارچیان غیرمجازی که وارد مناطق میشوند از موتورسیکلتها و خودروهای با کیفیتی برخوردارند و اگر بخش موتوری محیط بانان قوی نباشد، قطعا در تعقیب و گریزها از متخلفان عقب میمانند به هین دلیل برای تقویت بخش موتوری سال گذشته هزار و ۲۰۰ موتورسیکلت میان محیط بانان توزیع شد و اکنون از این نظر مشکلی نداریم، تجهیز بخش خودرویی هم در دستور کار است.
۹۰۱۴