به گزارش امروز (شنبه) ایرنا و به نقل از شبکه تلویزیونی تی. آر. تی خبر، رئیس جمهور اوکراین پس از دیدار با فیدان در پیامی از طریق حساب رسمی خود در فیسبوک نوشت: از ترکیه به دلیل حمایتش از اوکراین قدردانی میکنم.
ولودیمیر زلنسکی در پیام خود ادامه داد: در این دیدار راهکارهای ایجاد صلح، تدارک نشست سران صلح جهانی، ریسکهای ناشی از توقف اجرای قرارداد صادرات غلات دریای سیاه توسط روسیه مورد بررسی قرار گرفت.
وزیر امور خارجه ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با دیمیتری کولهبا همتای اوکراینی خود، راههای جایگزین برای اجرای قرارداد غلات دریای سیاه را حاوی خطراتی دانست و گفت: راههای جایگزینی برای قرارداد صادرات غلات دریای سیاه جستجو میشود، ولی این راهها نمیتواند جایگزینی برای ابتکار اولیه باشد و خطراتی را در بردارد.
وی تاکید کرد: ترکیه به تلاش خود برای احیای هر چه سریعتر قرارداد صادرات غلات دریای سیاه موسوم به کریدور غلات ادامه خواهد داد و قبل از اینکه دستاوردهای این قرارداد از بین برود، باید هر چه زودتر روند احیا آن آغاز شود.
فیدان احیای کریدور غلات را یک اولویت برای دولت آنکارا عنوان کرد و ادامه داد: این کریدور، جایگاه ویژهای برای امنیت غذایی جهان و تلاشهای بشردوستانه دارد و به همین مناسبت بحث و تبادل نظر بدون وقفه با گروه بسیار بزرگی از جمله اوکراین، سازمان ملل، روسیه، طرفهای اروپایی و آمریکا در جریان است.
وی با انتقاد از برخی اقدامات مخل صادرات غلات دریای سیاه افزود: روسیه باید در معادله صادرات غلات قرار گیرد و این موضوع را به همه طرفهای غیر روسیه اعلام کردهایم و به تلاش دیپلماتیک خود برای حل این مساله ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه ترکیه با تاکید دوباره بر حمایت کشورش از تمامیت ارضی اوکراین اظهار کرد: ترکیه بدون تردید، حمایت خود را از تمامیت ارضی اوکراین پس از الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ نشان داد و همین موضع خود را در خصوص جنگ اخیر بین روسیه و اوکراین پس از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ نیز تکرار کرد.
وی در ادامه با بیان این که در جریان این سفر همه ابعاد روابط دوجانبه ترکیه و اوکراین مورد بحث و بررسی قرار گرفت، افزود: در جریان این سفر در خصوص تعمیق روابط دو جانبه و اقدامات متقابل در آینده در چارچوب مشارکت راهبردی بین دو کشور مذاکراتی انجام شد.
فیدان روابط ترکیه با اوکراین را مطابق با قاعده شریک استراتژیک خواند و بیان کرد: ترکیه به رغم جنگ روسیه و اوکراین، به توسعه روابط خود با کی یف ادامه میدهد و اقدامات لازم را برای بازسازی و احیای مناطق آسیب دیده از جنگ در اوکراین انجام خواهد داد.
وی با تاکید بر اینکه ترکیه همیشه در کنار اوکراین خواهد بود، گفت: شرکت های پیمانکاری پیشرو ترکیه بازسازی اوکراین را رقم خواهند زد و بر این اساس لازم است که اوکراین همکاری خود را بیشتر تقویت کند چرا که دو طرف به تماسهای سطح بالای خود برای آینده نیاز دارند.
«دیمیتری کولهبا» وزیر امور خارجه اوکراین نیز در نشست خبری با فیدان، روابط اوکراین و ترکیه را یک همکاری واقعی و یک رابطه حمایتی دوجانبه خواند و گفت: این همکاری نیاز به تفسیر اضافی ندارد.
وی با اشاره به اینکه احیای کریدور غلات دریای سیاه موضوع اصلی مذاکرات در چارچوب سفر فیدان به کی یف است، افزود: ترکیه و اوکراین در احیای کریدور غلات رویکرد مشترکی دارند.
وزیر خارجه اوکراین با تاکید بر اهمیت اثربخشی دیپلماسی ترکیه در احیای کریدور غلات بیان کرد: ترکیه هم در موضوع صادرات غلات و هم در مساله پایان دادن به جنگ بین روسیه و اوکراین فعالانه تلاش می کند و اوکراین از تلاشهای ترکیه در این زمینه قدردانی می کند.
به گزارش ایرنا، "رجب طیب اردوغان" رییس جمهور ترکیه دو هفته پیش، کشورهای غربی را مسبب شکست قرارداد غلات دریای سیاه موسوم به کریدور غلات دانست و گفت: خروج از بن بست در فعالیت دوباره کریدور غلات، منوط به تحقق وعدههای کشورهای غربی در قبال روسیه است.
وی با بیان این که متأسفانه در دوره فعالیت قرارداد غلات، اصل وفاداری به پیمان رعایت نشد، افزود: همه باید تلاش کنند که فضای مثبت ایجاد شده در راستای قرارداد صادرات غلات دریای سیاه ابتدا به آتش بس و سپس به توقف جنگ بین روسیه و اوکراین تبدیل شود.
رییس جمهور ترکیه همچنین از ادامه رایزنی کشورش برای تداوم فعالیت قرارداد غلات دریای سیاه، موسوم به کریدور غلات خبر داد و نسبت به شروع دوباره روند صادرات غلات اوکراین و روسیه ابزار امیدواری کرد.
اردوغان چندین بار در تماس تلفنی با "ولادیمیر پوتین" رییس جمهور روسیه از او خواستار موافقت با فعالیت قرارداد صادرات غلات موسوم به کریدور غلات دریای سیاه شده و این اقدام را «پل صلح» نامیده است.
فعال شدن دوباره کریدور غلات دریای سیاه در حالی به موضوع مهم جهانی تبدیل شده که مقامات کاخ کرملین چندین بار اعلام کردهاند که روسیه بعد از تحقق شرایط خود، آماده بازگشت به توافق غلات و صادرات محصولات اوکراین و روسیه به بازارهای جهانی از طریق دریای سیاه است.
قرارداد کریدور غلات به منظور کاهش تأثیر جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت جهانی مواد غذایی و به خصوص تامین غلات مورد نیاز تعدادی از کشورهای وارد کننده با ابتکار ترکیه و با همکاری سازمان ملل متحد، روسیه و اوکراین یک سال پیش در استانبول (۲۲ ژوئیه ۲۰۲۲ ـ ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱) امضا شد.
این قرارداد ابتدا برای اجرا در مدت ۶ ماه امضا شده بود و در سه دوره متوالی دو ماهه تمدید شد که مهلت تمدید دو ماهه سوم این قرارداد نیز به پایان رسیده و به رغم تلاش دولت ترکیه و دبیرکل سازمان ملل، دولت روسیه به علت کوتاهی و کارشکنی غرب در عمل به تعهدات خود در قبال تعدادی از مفاد این قرارداد که مورد نظر روسیه بود، با تمدید آن موافقت نکرد.
در طول حدود یکسال اجرای توافق غلات، ۳۲.۸ میلیون تن محموله غلات از اوکراین صادر شد که بیش از ۷۰ درصد آن به کشورهای ثروتمند رفت و تنها کمتر از یک میلیون تن محموله به فقیرترین کشورهای آفریقا رسید.
بر اساس این قرارداد، اوکراین طی یک سال گذشته به طور متوسط ماهانه یک میلیارد دلار از صادرات غلات درآمد داشته است.