تهران- ایرنا- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همزمان با هفته دولت به مسجد جامع انصارالمهدی رفت و بعد از ادای فریضه نماز، دغدغه‌های مراجعان را گوش داد و در حل آنها کمک کرد؛ طیفی گسترده از «چرا باید مقاله آی‌اس‌ای بدهیم» تا «چرا من بیکارم»، از جمله مسائلی بود که در هم‌سخنی او با مردم مطرح شد.

امسال و در چهل‌ودومین سال شهادت محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر (رییس‌جمهور و نخست‌وزیر پیشین) و همزمان با هفته دولت (دوم تا نهم شهریور) دومین سال از دولت سیزدهم را هم پشت سر می‌گذاریم. مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای هیات‌دولت در هفته‌های دولت ضمن ارائه رهنمودهای موثر معمولا از آنها می‌خواهند از این فرصت برای خدمت به مردم استفاده کنند. ایشان در اولین دیدار با اعضای هیات دولت سیزدهم فرمودند: «و من یک توصیه‌ای به همه‌ مسئولین در دوره‌های مختلف داشته‌ام، به شما هم عرض می کنم این توصیه را: زمان شتابان می گذرد و این چهار سال زود تمام می شود؛ از هر ساعتی، از هر فرصتی استفاده کنید و نگذارید وقتی را که متعلّق به مردم و متعلّق به اسلام است، تضییع شود و از همه‌ امکانات -از همه‌ امکانات زمانی و وقتی- استفاده کنید». ششم شهریور، ۱۴۰۰.

ایشان همچنین در این دیدار فرمودند: «مردمی بودن مقوله‌ گسترده‌ای است و جلوه‌هایی دارد. یک جلوه همین رفتن میان مردم و شنیدن بی‌واسطه از مردم است.»

آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، رییس‌جمهور نیز روز شنبه (۴ شهریور) در آیین اختتامیه هجدهمین جشنواره شهید رجایی پیگیری انقلابی امور را یکی از شاخص‌های شخصیتی و مدیریتی شهید رجایی دانست و خطاب به وزرا و اعضای هیات دولت گفت: باید با مردم بی‌واسطه صحبت کنید.

حالا و بعد از دو سال کار اعضای دولت سیزدهم، طبیعی است مردم ایران مشتاق شنیدن نتایج فعالیت‌های نهادها، سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌های مختلف برای تسهیل در امور و بهبود وضعیت کشور از همه جهت باشند و در ضمن بخواهند مشکلات خود را به گوش مسئولان برسانند.

مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری در همین راستا برنامه حضور وزرا در مساجد را همزمان با هفته دولت و در راستای جهاد تبیین خدمات دولت مردمی و تشریح دستاوردها و اقدامات صورت گرفته ترتیب داده که بر اساس این برنامه وزیران بعد از نماز مغرب و عشا در مساجد حضور می‌یابند و بعد از شرکت در نماز جماعت و سخنرانی کوتاه در میز خدمت همان مسجد حاضر می‌شوند و شنوای مشکلات و درد دل‌های مردم خواهند بود.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز غروب شنبه (چهارم شهریور) در مسجد جامع انصارالمهدی محله جنت‌آباد شمالی حاضر شد و بعد از اقامت نماز مغرب و عشا همراه با مردم در شبستان غدیر مسجد پشت میزی نشست که «میز خدمت نام» داشت. اهالی مسجد که به گفته امام‌جماعت آن بیشتر در سفر اربعین بودند، مطابق روال معمول بین دو نماز به سخنان امام جماعت گوش دادند و بعد از نماز یک صفحه از قرآن کریم تلاوت شد. با توجه به اینکه حضور وزیر علوم در این مسجد از مدتی قبل اعلام شده بود، شماری از اهالی محله و بیشتر جوانان و دانشجویان در مراسم نماز مغرب و عشا حضور یافته و خود را برای بیان مطالبات‌شان آماده کرده‌ بودند.

حجت‌الاسلام احمدرضا پرویزی امام جماعت این مسجد نیز در سخنانی بین دو نماز، از این اقدام خوب در مرکز روابط عمومی ریاست‌جمهوری تشکر کرد و گفت: فرصت خوبی است تا از سخنان وزیر علوم استفاده کنیم.

وی با تشکر از زحمات دولت مردمی افزود: اکثر افراد دوستدار انقلاب مدت‌ها منتظر این دولت بودند، اما خدمات دولت به خوبی تبیین نمی‌شود که همین امر نشان می‌دهد برگزاری چنین جلساتی لازم است.

پرویزی البته به بیان دغدغه‌های مردم هم پرداخت و گفت: برخی از خدمات دولت سیزدهم در ابعاد مختلف، جزو آرزوهای ۴۰ ساله مردم بوده است؛ ولی اینقدر مسائل اقتصادی به مردم فشار می‌آورد که خدمات را تحت الشعاع قرار داده است. از دولتمردان می‌خواهیم دغدغه اقتصادی مردم را به صورت ویژه‌ای رسیدگی کنند تا دشمنان از این نگرانی سوءاستفاده نکنند.

امام جماعت این مسجد البته دغدغه دیگری هم داشت که با وزیر علوم در میان گذاشت و ضمن تقدیر از زحمات وزیر علوم در اغتشاش‌های سال گذشته و غیره گفت: مساله حجاب در دانشگاه‌ها باعث آزار طیف انقلابی، خانواده های شهدا و جانبازان شده است. به نظر می‌رسد با مساله حجاب در دانشگاه‌ها برخورد خوبی نمی‌شود. از وزیر علوم که خود از افراد انقلابی، جبهه و جنگ هستند، انتظار داریم به این نگرانی هم توجه کنند.

احساس راحتی با وزیر، برادری از ملت

وزیر علوم همراه با علی شمسی‌پور سخنگوی وزارتخانه و حامد کرمی مدیرکل بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم در این مسجد حاضر شده بود. نماز عشا تازه تمام شده بود که مردم و بیشتر آنها که وزیر را می‌شناختند برای بیان حرف‌هایشان به سمت او رفتند. خانمی هم که نمی‌توانست وارد قسمت مردانه شود، دم در منتظر ایستاده بود نامه‌ای در دست داشت و به محض دیدن وزیر علوم گفت: این نامه را به حاج‌آقا رئیسی بدهید، زلفی‌گل هم گفت: من وقتی قول می‌دهم باید اخلاقی باشد، من نامه شما را به رییس‌دفتر ایشان می‌دهم. خانم هم که گویا توقع داشت خود رییس‌جمهور نامه‌اش را ببیند و بخواند و پاسخ دهد، کمی دلخور شد ولی تشکر کرد.

مسجد انصارالمهدی هم انصافا از مساجد زیبا و باصفای تهران است؛ از آن مساجد که امروز کمتر می‌بینیم با حیاطی مصفا و نسبتا بزرگ در وسط مجموعه بنا و وضوخانه‌هایی اطراف آن که مسجد را به قسمت شبستان وصل می‌کرد.

کار سخت محافظان

وزیر علوم از مسجد به سمت شبستان راه افتاد و مردم هم راحت و بی‌واسطه از همانجا و بدون اینکه زحمت نوشتن به خود بدهند شروع به بیان مشکلات خود با او کردند و برخی هم احساس نزدیکی و برادری با او می‌کردند.

اما در این میان کار محافظ‌ها کمی سخت بود و باید از هر جهت مراقب می‌بودند و به نظر نمی‌رسید زیاد احساس راحتی داشته باشند.

اما بعد از اینکه وارد شبستان شدیم، فضا کمی متفاوت بود و سازماندهی فرق کرد. صندلی‌هایی چیده شده بود و یک میز با چهار صندلی هم بود که وزیر علوم، سخنگو، مدیرکل بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم و یکی از مشاوران وزیر روی آنها نشستند. همکاران مرکز بازرسی وزارت علوم از مردم خواستند نامه‌های خود را به فرم‌های مشخص از پیش‌طراحی‌شده منتقل کرده و در آنها بازنویسی کنند. همچنین افرادی هم از مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری در مجموعه حضور داشتند و از افراد می‌خواستند به نوبت به میز مراجعه و دغدغه‌ها و مشکلات خود را بیان کنند.

استعدادی درخشان از دانشگاه آزاد

اما برخی هم از هموطنان هم شّم خوبی برای بیان درخواست‌ها داشتند و قبل از اینکه وزیر در میز خدمت مستقر شود، با نامه‌ای شسته و رفته، تقاضایی مشخص و آن هم در زیرمجموعه کاری وزیر علوم مطرح کردند و رفتند. اولین نفر خود دانش‌آموخته مقطع دکتری بود و می‌خواست عضو هیات علمی شود و سفارشی از وزیر علوم برای بررسی گرفت. اما بعد فضا مرتب‌تر شد و همه به نوبت آمدند.

دختر خانمی که دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه آزاد و جزء استعدادهای درخشان این دانشگاه بود، می‌خواست وزیر به او کمک کند. پدرش نیز از مسجدی‌های فعال بود و همراه با دخترش خدمت وزیر رسید و با این عبارت که اینجا به جوانان بااستعداد بی‌توجهی می‌شود و من با سختی دخترم را اینجا نگه داشته‌ام، گلایه خود را مطرح کرد.

وزیر هم او را راهنمایی کرد که اگر عضو بنیاد ملی نخبگان شود، می‌تواند از مزایای آن برای عضویت در هیات علمی یا طرح‌های خود استفاده کند.

خانم دیگری هم که دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد و در حال همکاری حق التدریس با یکی از واحدهای این دانشگاه بود ولی به دلایل مختلف مدت درس او طولانی شده بود و حالا از پس شهریه‌ ها برنمی‌آمد، می‌خواست وزیر کمک کند تا بتواند از وام‌های وزارت علوم استفاده کند. وزیر زیر نامه او را هم نوشت و امضا کرد و به مسئولان مرکز بازرسی وزارت علوم داد.

مراجعه کننده دیگری هم یک آقا و دانشجوی دکتری دانشگاه تهران بود که به دلیل مشغله‌های زندگی نتوانسته بود به‌موقع امتحان زبان خود را بدهد، همین باعث شده بود روند ادامه تحصیل او با مشکل مواجه شود و تقاضای کمک داشت.

بحث داغ مقالات آی‌اس‌آی

بانوی نابینایی هم که دانش‌آموخته رشته علوم قرآن و حدیث بود، وقت را مناسب دید و در مورد ضرورت مقاله نوشتن و سختی انتشار مقالات آی‌اس‌آی در حوزه‌های علوم انسانی با وزیر بحث نسبتا مفصلی کرد، در حالی که بقیه مردم لحظه‌شماری می‌کردند وقت آنها برسد و با وزیر علوم حرف بزنند.

محافظان، مسئولان مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری و حتی بقیه مردم تذکر می‌دادند، اما بیان مشکلات با صراحت آن هم با مسئول آموزش عالی کشور اینقدر مهم بود که این بانوی استاد دانشگاه تقریبا بیشتر از همه از هم‌سخنی وزیر در میز خدمت بهره‌مند شود.

اقتصاد و معیشت، دغدغه‌های همیشگی

اما همه مسائل مراجعان از جنس مشکلات دانشگاه و درس و پایان‌نامه و عضویت در بنیاد نخبگان و غیره نبود. یکی از صاحبان شرکت‌های دانش‌بنیان با بقیه شرکا یا حتی کارفرما دچار مشکل شده بود و آنها قصد تعطیلی شرکت را داشتند و از آنجایی که با وزیر علوم آشنا بود، این زمان را فرصت خوبی برای بیان مساله خود دانسته بود و او هم به تفصیل مساله خود را بیان کرد و از وزیر کمک خواست.

مسائل اقتصادی و بیکاری هم مثل همیشه، سرسلسله مسائل بود و بین هر دو یا چند مشکل دانشگاهی، یک نفر یا بیکار بود، یا مشکل مسکن داشت، یا بعد از مدت‌ها همکاری با سازمان و نهادی حالا بدون شغل مانده بود. وزیر هم با آنها حرف می‌زد و سعی می‌کرد به شکلی مشکلات را حل کند و در نهایت روی نامه آنها یادداشتی می‌گذاشت. مسئولان مرکز بازرسی به مراجعان اطلاع می‌دادند که بعد از بررسی نامه‌ها و تفکیک آنها، باید منتظر شماره پیگیری باشند و بعد از همین مرکز پیگیر جواب خود.

وزیر علوم هم در پایان این حضور مسجدی در گفت‌وگوی کوتاهی با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در مورد اهمیت حضور در این مسجد و دیدار مردمی برای حل مشکلات گفت: از دولت آقای رئیسی که نام خود را دولت مردمی گذاشته است، انتظار می‌رود ارتباط با مردم بیشتر و جدی باشد. بر اساس تصمیم دولت هر کدام از وزرا در هفته دولت مکلف هستند که در یک مسجد حاضر شده و از نزدیک هم اقدامات دولت را تبیین کنند و هم در میز خدمت حضور یابند.

وی ادامه داد: هدف از حضور در میز خدمت اطلاع و بررسی از مسائل مردم و ارباب رجوع است تا حد مقدور در راستای مشکلات مردم گام برداریم.

حدود سه ساعتی از غروب گذشته و تعداد مراجعان در سالن غدیر مسجد جامع انصارالمهدی کم شده بود؛ ولی نیروهای مسجد، کارکنان مرکز ارتباطات ریاست جمهوری و مدیران وزارت علوم هنوز در مسجد بودند و با رایزنی با یکدیگر یا جمع‌آوری نامه‌ها و رسیدن به آنها قصد داشتند مشکلات را تا حد ممکن حل کنند؛ خدمتی که هنوز و همچنان ادامه دارد...