خرم آباد - ایرنا - دهه شصتی ها به خوبی تلفن های دکمه ای و چرخشی قرمز رنگ را به یاد دارند، زمانی که این ابزار جذاب، ملاک مهمی برای لاکچری بودن محسوب می شد، کمتر کسی فکر می کرد دهه نودی ها از بستر ارتباطی با سرعت فیبرنوری بهره مند باشند.

به گزارش ایرنا، سرعت در فناوری های نوین ارتباطی در ایران یکی از مهمترین و چشمگیرترین پیشرفت های کشور در ۴۰ سال گذشته بود، تا جاییکه امروز علاوه بر مناطق شهری، روستاهای دورافتاده نیز از آنتن دهی تلفن های ثابت، همراه و اینترنت پرسرعت بهره مند هستند.

اما تحولات دهکده جهانی، در هیچ دوره ای از دید مردم به ویژه جوانان دور نمانده است و در سال های گذشته روند تغییرات رو به جلوی وسایل ارتباط جمعی از جمله اینترنت پرسرعت (ADSL) اولویت مهم دولت ها در ادوار مختلف به شمار می رفت.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم، انتظارات فراتر رفت و دولتمردان نیز خود را نسبت به به روزرسانی اینترنت کشور بر بستر فیبر نوری مکلف کردند تا علاوه بر منازل، کسب و کارها نیز از این خدمت بهره مند شوند و سرعت اینترنت از ۱۶ مگابیت بر ثانیه تا یک هزار مگابیت نیز افزایش یابد.

شاید برخی ها اذعان داشته باشند باتوجه به شدت تحریم ها در دولت سیزدهم و انباشت بدهی های گذشته کشور، اعتبار اجرای طرح پروژه فیبر نوزی منازل و کسب و کارها موسوم به (FTTX) باید برای حوزه های دیگر هزینه می شد، اما خواسته مردم، اولویت دولت سیزدهم بود و طرح در کشور آغاز شد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز ۲۷ اردیبهشت امسال گفت: هدفگذاری ما ایجاد ۲۰ میلیون پوشش فیبرنوری است و اکنون با افتتاح این پروژه سه میلیون کسب‌و کار و خانواده تحت پوشش فیبرنوری قرار گرفته‌اند. حدود ۴۶۰ شهر را برای ایجاد پوشش توسط اپراتورهای مختلف تعیین تکلیف و ابلاغ کرده‌ایم.

عیسی زارع پور افزود: همچنین در ۱۰۰ شهر کار آغاز شده و امروز در ۱۰ شهر که پوشش ۷۰ درصدی فیبرنوری وجود داشت، خدمت‌رسانی عمومی آغاز شد، در فاز نخست پوشش ایجاد می‌کنیم و فیبرنوری را تا ۳۰۰ متری خانه‌های مردم می‌بریم و به اپراتورها ابلاغ کردیم حداکثر ظرف مدت یک هفته این سرویس را به متقاضیان ارائه دهند.

وی خاطرنشان کرد: سرویس فیبرنوری که اکنون در اختیار مردم قرار می‌گیرد بسیار پرسرعت و با کیفیت و تست‌های سرعت ما بیش از ۹۰۰ مگابیت‌ بر ثانیه است، البته این سرعت اکنون در اختیار همه مردم کشور نیست و در کشورهای اروپایی نیز ۱۰ سال طول کشیده است تا بتوانند پوشش‌دهی ۹۰ درصدی ایجاد کنند.

وزیر ارتباطات یادآور شد: خواهش من از همه استانداران و شهرداران این است برای پیشبرد این کار با اپراتورها همراهی کنند، اگر این همراهی در سطح محلی وجود داشته باشد، می توانیم ۲۰ میلیون پوشش را در موعد مقرر و تا پایان دولت سیزدهم ایجاد کنیم.

زارع پور ادامه داد: برنامه ما این است که تا پایان امسال هشت تا ۱۰ میلیون پوشش ایجاد کنیم که این باعث تقویت شبکه اینترنت ثابت و کم شدن بار شبکه اینترنت همراه می‌شود.

این طرح در لرستان نیز با مناطق گسترده و مختلف از نظر توپوگرافی آغاز شد، اکنون در یکی از شهرهای استان این خدمت برقرار و در ۲ شهر در دست اجراست و مقدمات و مجوزهای اجرای طرح در سایر شهرهای استان فراهم شده تا سفری به سرعت نور و در دالان زمان، به مردم این استان هدیه شود.

به گفته کارشناسان توسعه فیبر نوری، سرعت استفاده از اینترنت را دوچندان می کند که این مهم از هدررفت زمان و وقت جلوگیری کرده و تا حد بسیاری از نارضایتی ها در خصوص پهنای باند و کندی اینترنت کم می کند.

فیبر نوری، خداحافظی با کابل های مسی

کارشناس امور زیربنایی مخابرات در این خصوص می گوید: فیبرهای نوری به دلیل قابلیت بالایی که در انتقال الکتریکی دارند تا حد زیادی جایگزین ارتباطات سیمی مسی در شبکه ‌های اصلی شده اند و باتوجه به کارایی و ظرفیت انتقال بالا، به طور فزاینده ای در حال استفاده است.

زهرا کشاورز تصریح کرد: نیاز به پهنای باند زیاد و سرعت سریع در دنیای امروز با گسترش نیازهای ارتباطی مردم، یک لازمه مخابراتی است که با استفاده از فیبر نوری برطرف می شود و پهنای باند بسیار زیاد، انتقال سیگنال در مسافت های طولانی تر، تلفات کمتر انرژی، ریسک امنیتی پایین، وزن سبک و مقاومت در برابر تداخل الکترومغناطیسی از مزایای فیبر نوری به شمار می رود.

به گفته وی هیچ رسانه انتقال اطلاعات مبتنی بر کابل دیگری، پهنای باند فیبر نوری را ارائه نمی دهد و تعداد رکوردهایی که کابل های فیبر نوری قادر هستند در واحد زمان ارسال نمایند بسیار بیشتر از کابل های مسی است.

این کارشناس مخابرات تصریح کرد: همچنین در انتقال فیبر نوری، کابل های نوری می توانند تلفات کم انرژی را تامین کنند، که اجازه می دهد سیگنال ها را به فواصل طولانی تری نسبت به کابل های مسی منتقل کنند از طرفی در نصب کابل، برآورد پست ‌های انرژی، گرمایش، تهویه و سایر منابع تداخل صنعتی اجتناب‌ ناپذیر است که فیبر به دلیل مصون بودن نسبت به تداخل الکترومغناطیسی، میزان خطای کمتری دارد و به عبارتی انتقال فیبر نوری بدون نویز( اختلال) می باشد.

کشاورز ادامه داد: یکی از دلایل رشد بازار فیبر نوری، به دلیل افزایش آگاهی مردم در مورد احتمال سرقت داده، امکان شنود و یا تعویض اطلاعات در کابل های مسی است ، در حالیکه هنگام انتقال داده ها به وسیله فیبر نوری، هیچ راهی برای شنود و یا امکان نشتی اطلاعات وجود ندارد و همین امر باعث افزایش تقاضا برای استفاده از این زیرساخت شده است.

وی با تاکید بر اینکه کابل نوری ظرفیت زیادی را نسبت به کابل های مسی اولیه ارائه می دهد، اضافه کرد: کابل فیبر نوری قطر کاملا کمی دارد که این امر منجر به صرفه جویی در فضای بیشتری هنگام انتقال فیبر نوری می شود ، همچنین به دلیل اینکه کابل ‌های فیبر نوری از شیشه یا پلاستیک ساخته شده ‌اند و از کابل‌ های مسی نازک ‌تر هستند، وزن کمتری دارند.

طی حدود ۲ سال گذشته اقدامات خوبی در این راستا در لرستان صورت گرفت و توسعه بیش از چهار هزار کیلومتر شبکه موجود از قبل، جزو برنامه های اصلی قرار گرفت تا جاییکه مجوز ایجاد یک هزار و ۵۷ کیلومتر فیبرنوری جدید در استان اخذ شد.

اخذ مجوز احداث یکهزار و ۵۷ کیلومتر فیبر نوری در لرستان

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان نیز در این خصوص به ایرنا گفت: فیبر نوری به عنوان یکی از زیرساخت های مهم و با کیفیت مخابراتی و اینترنتی در دستور کار قرار گرفته و مجوز احداث یک هزار و ۵۷ کیلومتر فیبر نوری جدید در دوست سیزدهم برای استان اخذ شده است.

مجتبی صارمی تصریح کرد: این طرح در قالب ۲ فاز ۲۵۵ و ۸۰۲ کیلومتری در دستور کار قرار گرفت که فاز اول بهره برداری شد و فاز دوم نیز با پیشرفت ۵۰ درصدی در دست اقدام می باشد و طرح فیبر نوزی منازل و کسب و کارها موسوم به (FTTX) نیز در استان اجرایی شده است.

FTTX ، سفر در بستر زمان

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان در این خصوص به ایرنا می گوید: پروژه فیبر نوزی منازل و کسب و کارها موسوم به (FTTX) بر اساس مصوبات شورای عالی فضای مجازی و قانون بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ ابلاغ شده است.

به گفته صارمی این طرح در دولت سیزدهم به عنوان تکلیف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دستور کار قرار گرفت و سال ۱۴۰۱ در برخی استان های کشور آغاز شد تا حدود ۸۰ درصد خانوارهای شهری به شبکه اینترنت پرسرعت از طریق فیبر نوری متصل شوند.

وی ادامه داد: سهم ۸۰ درصدی لرستان معادل ۲۸۰ هزار مشترک و کاربر شهری است که باید تا پایان سال ۱۴۰۳ محقق شود، به همین منظور شرکت " آسیاتک" به عنوان مجری طرح در لرستان انتخاب و مذاکرات مستمر با شهرداری ها به منظور اخذ مجوز حفاری ها آغاز شد.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان با بیان اینکه همکاری شهرداری ها نقش مهمی در پیشبرد این طرح دارد تصریح کرد: تاکنون مجوزهای حفاری توسط اکثر شهرداری های لرستان صادر و عملیات اجرایی طرح در دورود، پلدختر و الیگودرز آغاز و کارگاه ازنا تجهیز شده است همچنین کمتر از ۲ هفته آینده انجام طرح در الشتر و نورآباد آغاز خواهد شد.

مزیت فیبر نوری منازل به سرویس اینترنت پرسرعت فعلی (ADSL)؟

صارمی در خصوص تفاوت این طرح با سرویس پرسرعت کنونی گفت: اینترنت ADSL در پوشش کابل مسی با سرعت کمتر از ۱۶ مگابیت بر ثانیه است، اما سرعت اینترنت با بستر فیبر نوری از ۱۰۰ تا یک هزار مگابیت خواهد بود.

وی با بیان اینکه با اجرای این طرح مشکل قطعی و کندی سرعت اینترنت برطرف می شود، ادامه داد: تاکنون تنها یک بستر مخابرات برای اینترنت استفاده می شد، اما با طرح (FTTX) می توان اینترنت بر بستر فیبر نوری را از تمامی شرکت ها خریداری کرد.

اجرای رایگان طرح تا درب منازل/شرکت های خصوصی منتفع از طرح دولتی

صارمی اظهار داشت: اجرای این طرح تا درب منازل مردم کاملا رایگان است و دولت تمامی هزینه های حفاری و خرید کابل این طرح را تامین می کند به نحوی که برای دسترسی هر مشترک به اینترنت فیبر نوری خانگی یا کسب و کار، ۱۵ میلیون ریال توسط دولت پرداخت می شود.

وی با اشاره به تعرفه گذاری هزینه استفاده از این خطوط گفت: مردم تنها باید مودم اینترنت پرسرعت را خریداری کند که اپراتورها، این ابزار را با شرایط ویژه در اختیار آنها قرار می دهند و از این طرح منتفع می شوند.

لرستان، پیشرو در اجرای طرح فیبر نوری منازل

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان تصریح کرد: این استان در خصوص اجرای طرح (FTTX) از استان های پیشرو در کشور محسوب می شود و تاکنون این طرح ها به تناسب همکاری شهرداری ها در دورود، الیگودرز و پلدختر آغاز شده است.

صارمی اظهار داشت: اجرای این طرح در دورود به عنوان پایلوت آغاز شد و اکنون با هزینه بیش از ۵۰۰ میلیارد ریالی و بیش از ۵۰ کیلومتر خطوط احداث شده، ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و ۲۸ هزار مشترک شهرستان از این خدمت برخوردار شده اند.

وی با اشاره به صدور مجوزهای حفاری در شهرهای الشتر، ازنا، نورآباد، چگنی و ویسیان سوی شهرداری ها افزود: در پلدختر نیز اجرای ۲۰ کیلومتر حفاری و کابل کشی فیبر نوری معابر و خیابان های سطح شهر برابر مجوز صادره آغاز شده است تا دسترسی بیش از۶ هزار و ۲۰۰ خانوار و کسب و کارهای تجار ، مراکز آموزشی و اداری به این شبکه پر سرعت، ایمن، پایدار و با کیفیت فراهم شود.

وی ادامه داد: پروژه فیبر نوری درب منازل مجتمع مسکونی ۱۲۰۰ واحدی ارتش خرم آباد نیز با همکاری مخابرات منطقه لرستان به بهره برداری رسیده است و اهالی این مجتمع با درخواست از مخابرات، از مزایای این شبکه پرسرعت و پایدار بهره مند شده اند.

صارمی با اشاره به اینکه طول فیبر نوری در دست احداث برای شهرهای پلدختر و الیگودرز به ترتیب ۲۰ و ۶۰ کیلومتر برآورد شده است بیان کرد: هزینه هر متر فیبر نوری برای دولت سه تا چهار میلیون ریال است که مشکلی در خصوص تامین منابع وجود ندارد اما گاهی معارضان محلی، مانع حفاری و موجب کندی روند اجرای طرح می شوند.