به گزارش ایرنا مهران فاطمی روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در زمینه پیشرفت طرح های خط انتقال آب استان اظهار داشت: در حوزه پروژه های انتقال آب به استان سه طرح مطرح است که یکی از این طرحها خط اول انتقال آب به استان که از سمت اصفهان به یزد اجرا شده و منبع تغدیه آن سرچشمه های کوهرنگ است که تخصیص آب استان از این خط ۹۸ میلیون مترمکعب است ولی به متوسط بین ۵۵ تا ۶۰ میلیون مترمکعب سالانه به یزد تخصیص یافته ، بنابراین همین خط یک ظرفیت خالی دارد و هیچ موقع تخصیص ۱۰۰ درصد از این آن به استان داده نشده است.
وی با بیان اینکه در سفر مقام معطم رهبری خط دوم انتقال آب به استان مصوب شد، گفت: این طرح انتقال آب از دشت بهشت آباد بود که بعدا محل آبگیری آن به منطقه خرسان منتقل و در دستور کار قرار گرفت که این خط باید از خرسان به استان یزد اجرا شود که اکنون سد خرسان در حال ساخت است همچنین از سمت استان حدود ۷۰ کیلومتری لوله گذاری این طرح انجام شده است .
فاطمی اضافه کرد: متولی این طرح شرکت آب نیرو و پیمانکارآن قرارگاه خاتم الانبیاء است که ۵۰ درصد منابع مالی این طرح توسط دولت و مابقی از منابع استان تامین می شود که برای تامین منابع مالی ۵۰ درصدی استان از ۲ محل باید پرداخت شود که یکی از محل اراضی متعلق به مجموعه شرکت کوثر و بخش دیگر از محل فروش اموال مازاد شناسایی شده در استان تامین می شود.
استفاده از آب انتقالی چادرملو در مواقع اضطراری
استاندار یزد گفت: خط سوم انتقال آب به یزد که می توان از آن بعنوان خط اول یاد کرد ؛ زیرا نخستین خط نخست انتقال آب از دریا به استان است که محل آبگیری این خط از خلیج فارس و انتهای میسر چادرملو می باشد برای اجرای این طرح سه شرکت گل گهر سیرجان ، معدن مس سرچشمه و چادرملو کنسرسیومی به نام شرکت "واسکو " تشکیل دادند و هر کدام در این زمینه سهمیه دارند البته دولت هم از صندوق توسعه ملی برای اجرای آن به این شرکت ها تسهیلات پرداخت کرد که در استان این خط اجرایی و بهره برداری شد.
وی خاطرنشان کرد: از این خط مردم استان هیچ انتفاعی نداشتند، اما یک مزیت آن این است که این خط به استان منتقل شده و وصل به دریا است، در این زمینه اولین گام با پیگیری و رایزنی های که صورت گرفت با دستور شخص رییس جمهور و پیگیری معاون اول رییس جمهور ، وزارت نیرو و مسوولان استان، یک اتصال از این خط به مخزن شحنه تحت عنوان انتقال آب شرب یزد از منابع صنعت برای مواقع اضطراری در زمانی بسیار کوتاه اجرا شد.
استاندار یزد با بیان اینکه مخزن شحنه یکی از مخازن مهم استان است گفت: این خط در سفر رییس جمهور در سال گذشته به استان به بهره برداری رسید که دبی انتقال از ایستگاه پمپاژ این خط ۳۰۰ لیتر بر ثانیه و طولاین خط ۳۰ کیلومتر است و حدود ۹۰۰ میلیارد تومان به قیمت امروز برای این طرح هزینه شده که اکنون مردم استان از آن منتفع می شوند.
وی با اشاره به مزیت های این خط اضطراری افزود: البته این خط دائما آب به مخزن منتقل نمی کند بلکه در زمان اوج مصرف و و کاهش ذخیره مزن آب به آن هدایت می شود ، در فصل زمستان چون آب کمتری در استان استفاده می شود ، ارتفاع مخزن سه متر و ۲۰ سانتی متر است، امادر فصل تابستان و اوج مصرف به ۷۰ سانتی متر تا یک متر می رسد و برخی اوقات حتی در مواقع اضطراری آب چاه های اضطراری هم وارد مدار می شود.
استاندار یزد تصریح کرد: در این تابستان امسال به علت افزایش مصرف آب و شرایط اضطراری که در استان پیش آمد و اوج مصرف، ۱۰۰ لیتر بر ثانیه آب به مخزن اضافه شد و در اوج مصرف ارتفاع مخزن بین ۲ متر تا سه متر و ۲۰ سانتی متر رسید.
وی گفت: اینکه در برخی محلات افت فشار آب وجود دارد علت آن فرسودگی شبکه توزیع و تکمیل نبودن رینگ شهری است و شبکه هم جوابگو نیست که با اجرای شدن طرح رینگ شهری شاهد ارتقاء کیفیت آب یزد و رضایت مردم استان خواهیم بود.
اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار برای آبرسانی به روستاها
استاندار یزد با اشاره به تنش آبی در تعدادی زیادی روستاها و آبرسانی سیار با تانکر به این مناطق گفت: دولت در این زمینه طرح جهاد آبرسانی به روستاهای استان در قالب قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) را در دستور کار قرار داد و اکنون پروژه های آبرسانی به ۵۸ روستای استان که دارای پیشرفت فیزیکی بیش از ۵۰ درصدی بوده و عملیات آن با سرعت در حال اجراست.
وی با بیان اینکه دولت برای آبرسانی به روستاها استان ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار تخصیص داده است، خاطرنشان کرد: ۴۰۰ روستای دیگر استان هم عملیات اجرایی شبکه آب آن ها آغاز شده که از مصوبات سفر دوم رییس جمهور به استان، آبرسانی به روستاها است.
تامین اعتبار طرح انتقال آب از دریا به استان به دستور رییس جمهور
استاندار یزد در خصوص خط دوم انتقال آب به استان از دریا گفت: آب دریا پایدارترین منبع و تنها منبع تمام نشدنی برای تامین آب است که مورد مناقشه این استان و آن استان و مسائل محلی قرار نمی گیرد.
وی تصریح کرد: اجرای این خط نیازمند تامین مالی بود و سالیان سال برای تامین منابع آن صحبت می شد، حتی چندین جلسه با صنایع بزرگ استان هم در همین دولت برگزار شد اما صنایع توان پرداخت هزینه ها آن را نداشتند که سرانجام پیگیری ها و برگزاری جلسات متعدد استان، جواب داد و با دستور رئیس جمهور مقرر شد اعتبار مورد نیاز آن تامین شود.
استاندار یزد یادآور شد: با وجود اینکه خط اول انتقال آب به چادرملو آمده بود اما در طرح خط دوم انتقال آب از دریا که در لیست آن استان های اصفهان ، سیستان و بلوچستان ، خراسان جنوبی و رضوی و فارس قرار داشتند،اما یزد جزء برنامه نبود که با پیگیری های مکرری انجام شد و در این لیست قرار گرفت.
وی اضافه کرد: بدین ترتیب خط دوم انتقال آب به کرمان و یزد مصوب شد و در یک پروسه پیچیده ، دولت تامین مالی این طرح ار تقبل کرد که در این اتفاق شخص رییس جمهور ، معاون اول و معاون اجرایی تلاش زیاد کردند، البته رهبر معظم انقلاب اسلامی هم تاکید بر فعال شدن طرح های انتقال آب برای یزد داشتند.
انتقال ۳۰ میلیون متر مکعب آب به استان با اجرایی کردن ۷۰ کیلومترلوله گذاری
استاندار یزد با اشاره به آغاز عملیات اجرایی خط دوم انتقال آب خلیجفارس به یزد و فلات مرکزی با حضور رییسجمهور در ۲۲ دیماه در استان آغاز شد گفت: این طرح مهمترین رویداد آبی تاریخ استان یزد است.
وی به بیان اینکه برخی چنین مطرح می کنند که از زمان سفر رییس جمهور به استان هیچ اتفاقی در زمینه این طرح رخ نداده است ، توضیح داد: این طرح بخش های مختلفی دارد که یکی از مهمترین بخش های آن، شیرین سازی آب دریا (آب شیرن کن) است که اکنون این بخش ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با سرعت در حال انجام است، همچنین لوله گذاری از سمت دریا هم شروع شده است.
استاندار یزد اضافه کرد: اجرای طرح خط انتقال آب از دریا به یزد سه سال زمان می برد که در فاز اول ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب به استان منتقل می شود، برای این که زمان رسیدن آب به استات کوتاه تر شود با اجرای یک طرح فرعی و در زمان کمتری بخشی از این آب به استان منتقل می شود ، بررسی مختلفی انجام شد و به این نتیجه رسید که با توجه به ظرفیت خالی خط اول انتقال آب به چادرملو و تکمیل شدن آب شیرین تصمیم گرفته شد بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون مترمکعب آب از طریق ظرفیت خالی این خط لوله به استان منتقل شود.
وی تصریح کرد: از خط دوم انتقال آب خلیج فارس تا خط انتقال آب چادرملو ۷۰ کیلومتر فاصله است که با یک اتصال فرعی به این خط وصل می شود و از ظرفیت خالی آن برای انتقال بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون مترمکعب آب به استان استفاده می شود که تمامی تلاش ها بر این است که تا دهه فجر این بخش از کار تکمیل شود و در کنار آن پروژه خط اصلی هم تکمیل می شود که این تدبیر هم از ابتکارات استان است.
ابلاغ رسمی مصوبه تامین مالی انتفال آب از دریا به استان
وی با بیان اینکه در برخی رسانه ها این مطلب منتشر شده که از زمان سفر رییس جمهور هیچ جلسه ای در زمینه طرح انتقال آب از دریا به استان تشکیل نشده است، تصریح کرد: مصوبه تامین منابع مالی خط انتقال آب چند روز پیش به صورت رسمی ابلاغ شده است اما چون متن مصوبه محرمانه است، قابلیت انتشار ندارد.
استفاده از ظرفیت معادن برای اجرای ابرپروژه های عمرانی در تاریخ ایران بی نظیر است
استاندار یزد گفت: استفاده از ظرفیت معادن برای تامین منابع مالی ابر پروژه های عمرانی ، یک اتفاق بزرگ در تاریخ جمهوری اسلامی ایران است که با پیگیری در استان یزد رقم خورد و این ایده نیز در استان یزد شکل گرفت تا با استفاده از ظرفیت معادن بخشی از حقوق دولتی آنها در قالب تهاتر در طرح های مناطق محل فعالیت معادن هزینه شود.
فاطمی اظهار کرد: برای این طرح ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده که علاوه بر یزد ، اصفهان ، خراسان جنوبی و رضوی و فارس هم از آن منتفع می شوند.
وی با بیان اینکه بعضا این سوال مطرح می شود که چرا دولت معدن را به بخش خصوصی واگذار می کند، افزود: دولت در این طرح ۵۰ درصد منابع مالی تامین آب شرب شهروندان پرداخت می کند که تامین این آب برای دولت بالای ۲ تا ۲.۵ یورو هزینه دارد ، لذا دولت این منابع را از طریق واگذاری معادن برای تامین آب شرب مورد نیاز شهروندان جذب می کند .
فاطمی با اشاره به تامین مالی ۵۰ درصدی این طرح توسط بخش خصوصی گفت: در این زمینه برای بخش صنعت ، کشاورزی و خدمات این آب با یک قیمتی فروخته می شود که به زودی پس از اعلام قیمت اولیه ، پیش فروش آن اغاز می شود.
استاندار یزد تصریح کرد: این طرح به دستور رهبر انقلاب و با اهتمام پیگیری جدی رییس جمهور ، معاون اول و معاون اجرایی رییس جمهور رقم خورد.
وی اظهار کرد: نه تنها در استان یزد بلکه در استان های هم که با تنش شدید آبی روبرو هستند طرح های متعدد آب در دست اجرا است.
ساخت مخازن در دولت سیزدهم در یزد
استاندار یزد در خصوص ساخت مخازن در استان نیز گفت: در این دولت معادل کل طول دوره استقرار جمهوری اسلامی در یزد مخازن آب در حال ساخت است زیرا هر چه مخزن بیشتری وجود داشته باشد ، آب بیشتری می توان در مواقع اضطراری ذخیره کرد.
استان یزد جزو کم بارش ترین استان های کشور است که به دلیل قرار گرفتن در حاشیه کویر مرکزی ایران و دمای بالای هوا با تنش شدید آب روبرو است.