تهران- ایرنا- معاون سازمان انرژی اتمی گفت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم، سیاست توسعه کاربرد پرتوها در بخش های کشاورزی، بهداشت و سلامت، محیط زیست و صنعت شتاب بیشتری گرفت.

سید پژمان شیرمردی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا در مورد اقدامات دولت سیزدهم در توسعه کاربرد پرتوها گفت: کاربرد پرتودهی مواد غذائی و کالاهای پزشکی از سال ۶۴ در کشور در سامانه گاما تهران شروع شد.پس از آن در بناب، آذربایجان شرقی و تفت ، استان یزد سامانه های گاما با هدف پرتودهی محصولات کشاورزی و کالاهای پزشکی و همچنین افزایش کیفیت پلیمرها راه اندازی شد و ساخت مرکز پرتوفرایند نوین در قزوین شروع شد . پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، سیاست توسعه کاربرد پرتوها در بخش های کشاورزی، بهداشت و سلامت ، محیط زیست و صنعت شتاب بیشتری گرفت.

معاون سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: رییس سازمان انرژی اتمی، بومی سازی سامانه های پرتودهی خود حفاظ گاما در دستور کار قرار گرفت و با فعالسازی ظرفیت های منابع انسانی و کارگاهی موجود در تهران و بناب، اولین سامانه خودحفاظ با کاربری پرتودهی حبوبات و غلات در هفته دولت سال گذشته رونمایی گردید، در ادامه نمونه دوم آن در تهران و در واحد معاونت مهندسی و توسعه فناوری شرکت توسعه کاربرد پرتوها ساخته شد.

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتو اظهار داشت: با توجه به نیاز کشور به تعداد بیشتری از این نوع سامانه برای حذف آفات در محصولات کشاورزی، سیاست ساخت انبوه این سامانه ها بطور جدی در حال پیگیری است و زیرساختهای آن در شرکت توسعه کاربرد پرتوها دیده شد.با توجه به گستردگی کاربردهای پرتوها در دو نوع یون‌ساز و غیر یونساز، تلاشها برای بومی سازی دستگاههای پرتودهی غیر یونساز همزمان با سامانه های یونساز نیز بطور جدی دنبال شد که نتیجه آن ساخت دستگاههای کوچک و بزرگ مایکروویو آروان پرتو با تاکید بر حذف آفات خرما، انجیر، برنج، گیاهان دارویی ، حبوبات و غلات بود.این دستگاهها نیز نسبت به نمونه های خارجی دارای کیفیت بالاتر و قیمت پایین تری می باشد که آماده عرضه به بازار و رفع نیازهای بخش کشاورزی است.

وی با بیان اینکه استفاده از پرتوها تنها به بخش کشاورزی و محصولات غذایی خلاصه نمی شود،گفت: استفاده در بخش بهداشت و سلامت از سرفصلهای مهم دیگر استفاده از این ابزار معجزه‌گر است.یکی از مهمترین اثرات پرتوها، استریل کردن کالاهای پزشکی از جمله ایمپلنتها، سوزن جراحی، دستکش های جراحی، کاتتر، ظروف آزمایشگاهی و... است، پرتودهی این کالاها علاوه بر اهمیت بهداشتی آن، در بعد اقتصادی نیز می‌تواند موثر باشد. پرتوها در بخش سلامت می‌توانند یکی از حلقه های زنجیره تولید مواد با ارزش با کاربری پزشکی مانند همواستات و ابرجاذب و هیدروژل باشند که هر سه نیز در حال حاضر در شرکت توسعه کاربرد پرتوها تولید می شوند.

۳۰ درصد بازار پرتودهی در دنیا متعلق به حوزه پلیمرهاست

معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به کاربرد پرتوها در حوزه صنعت اظهار داشت: یکی از مهمترین کاربرد پرتوها در فرآوری پلیمرها است، تا جایی که حدود ۳۰ درصد بازار پرتودهی در دنیا متعلق به این حوزه است، این پلیمرها در پوششهای سیم و کابل ، لاستیک خودرو ، پوشش های خطوط لوله انتقال گاز و نفت و... مورد استفاده قرار می گیرند. بخش مهمی از این فعالیت ها هم اکنون در مجتمع پرتوفرایند ایران مرکزی در تفت بصورت روزانه در حال انجام است همچنین پرتوها در حوزه های محیط زیست ، صنعت لوازم آرایشی ، جواهرات و سنگهای قیمتی ، چوب، نیمه هادی و ... کاربردهای وسیعی دارد.

شیرمردی با بیان اینکه در پیشبرد فعالیت های پرتودهی و کاربرد پرتوها با چالش های متعددی مواجه بود تصریح کرد: از مهمترین چالشها، تامین تجهیزات و چشمه کبالت ۶۰ بود که با خودباوری و بکارگیری تمام ظرفیت‌ها اعم از سرمایه انسانی و کارگاهی بومی سازی برخی تجهیزات در زمان کوتاهی انجام شد و بکارگیری منابع پرتویی ایکس و مایکروویو تا حدی جای خالی کبالت را پر نمود، هم اکنون نیز با حمایت‌های محمد اسلامی، رییس سازمان ، تامین کبالت از مجاری جدید در حال انجام است.

عدم وجود گفتمان استفاده از پرتوها و نا آشنایی بدنه اجتماعی با مزیت‌های پرتودهی از چالش های این حوزه است

وی افزود:از چالشهای دیگری که با آن مواجه بودیم عدم وجود گفتمان استفاده از پرتوها و نا آشنایی بدنه اجتماعی با مزیت‌های پرتودهی و اثرات گذاری آن در اقتصاد ملی و زندگی مردم بود که سعی کردیم طی دو سال گذشته با برگزاری جلسات بحث و گفتگو ، مصاحبه ، مناظره، حضور در اجتماعات، دانشگاه ها، صدا و سیما ، فضای مجازی و سایت های خبری گامی جهت افزایش آگاهی عمومی در این حوزه برداریم.

معاون سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت کاربرد پرتوها در راستای کمک به جامعه است گفت:مردم عزیز ایران اسلامی به عنوان ولی نعمتان ما، شایسته بهترینها هستند، به آنها اطمینان می‌دهیم که فرزندانشان در سازمان انرژی اتمی تمام تلاش خود را بکار خواهند گرفت تا این فناوری راهبردی را برای کمک به معیشت آنها و ارتقا کیفیت زندگیشان بکار گیرند، معتقدیم اگر ابعاد مختلف این فناوری برای مردم تشریح شود و آثار آن را بیشتر در زندگی خود ببینند همچون گذشته غیرتمندانه از آن دفاع خواهند کرد.

وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع متخصصین هسته که فرمودند: « اگر مردم از منافع فناوری هسته ای در همه بخش‌های زندگی خود مطلع شوند، قدر آنچه را که می‌گفتند حق مسلم ما است بهتر می‌دانند» با مردم عزیزمان عهد می‌بندیم که اقتدار و پویایی صنعت هسته ای ادامه خواهد یافت و هر آنچه در توان داریم برای تامین رفاه و آسایش آنها بکار خواهیم بست، و معتقدیم راه نرفته و کار نکرده بسیار است و ما موظف به انجام آنیم.