تهران- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آمریکا بر اساس قوانین بین‌المللی و به خواست دولت سوریه ملزم به خروج از این کشور است، گفت: مهلت تعیین شده برای تخلیه عراق از گروه‌های تروریستی تمدید نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران که به مناسبت هفته دولت در نمایشگاه روایت خدمت که در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برپاست، با گرامیداشت یاد شهدای والا مقام رجایی و باهنر اظهار داشت: تمامی تلاش دولت ها در دوره های مختلف این بوده که مشی این دو شهید بزرگوار را سرلوحه کار خود قرار دهند و ما هم این مهم را بر خود فرض می‌دانیم.

وی با تاکید بر اینکه ایران پرچمدار مبارزه با تروریسم است و از بزرگترین قربانیان تروریسم در جهان هم به حساب می آید، گفت: امروز روز ملی مبارزه با تروریسم است و شاید کمتر دولت هایی در جهان باشند که این تعداد از مسئولان دولتی و مردم آن قربانی تروریسم شده باشند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تحرکات نظامی آمریکا در منطقه با تاکید بر اینکه حضور نظامی های آمریکایی در سوریه و منطقه غیرقانونی است، افزود: دولت سوریه هیچ درخواستی از آمریکا برای حضور در خاک کشورش نداشته و درخواست آنها این است که هرچه زودتر نیروهای نظامی آمریکا خارج شوند چرا که عامل استمرار بی ثباتی و ناامنی هستند.

کنعانی با تاکید بر اینکه حضور نیروهای آمریکا در عراق نیز غیرقانونی و مخل نظم و ثبات است، ادامه داد: دولت آمریکا هم بر اساس قوانین بین المللی و هم به خواست دولت سوریه ملزم است که زودتر از آنجا خارج شود.

موعد ۲۸ شهریور در خلع سلاح گروه های تروریستی در عراق تمدید نخواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص توافق میان ایران و عراق و حضور گروه‌های مسلح در اقلیم شمال آن کشور، افزود: بر اساس این توافق، دولت عراق متعهد شده است که تا پایان شهریور (۲۸ شهریور جاری) گروه‌های تروریستی مسلح در خاک عراق را خلع سلاح کند و دوم اینکه آنها را از پادگان‌های نظامی که دارند، تخلیه و به اردوگاه هایی که دولت عراق مد نظر قرار دارد، انتقال دهد.

وی ادامه داد: دولت عراق مفاد این توافق را به مسئولان اقلیم شمال آن کشور ابلاغ کرده و ما نیز منتظر اجرایی شدن آن هستیم.

کنعانی بیان کرد: موعد ۲۸ شهریور به هیچ وجه تمدید نخواهد شد و دیدگاه‌های ما به عراق و مسئولان اقلیم شمال آن کشور منتقل شده و طرف عراقی به این موضوع اشراف دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در عین حال روابط ایران و عراق را کاملا دوستانه و گرم توصیف کرد و اظهار داشت:‌ موضوع حضور نیروهای مسلح ترویستی در اقلیم شمال عراق نقطه سیاهی در روابط دو جانبه است و انتطار ما این است که دولت عراق این نقطه سیاه را برچیند.

وی افزود: ما منتظر اجرای کامل توافقنامه میان دولت‌های ایران و عراق هستیم. پس از پایان این موعد در صورت عدم اجرای تعهد از سوی عراق، دولت ایران به مسئولیت خود در راستای تامین امینت کشور اقدام خواهد کرد.

کنعانی از میزبانی عراق برای زائران اربعین حسینی قدردانی کرد و افزود: مقامات اقلیم کردستان نیز در دو سال اخیر در اقدامی کاملا دوستانه و برادرانه میزبان زائران اربعین هستند و از این بابت هم از آنها تشکر می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص روابط میان ایران و اقلیم شمال عراق، گفت: روابط ما با اقلیم شمال عراق سازنده و حسنه است و روابط و همکاری‌های خوبی را با یکدیگر داریم؛ منطقه اقلیم شمال عراق به عنوان بخشی از ساختار کشور عراق یکی از شرکای همکاری ایران است.

کنعانی تصریح کرد: سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عراق در چارچوب مناسبات با آن کشور ممکن است در بازه زمانی مناسبی صورت بگیرد، اما اینکه سفر آتی ایشان به عراق بتواند منطقه اقلیم را هم شامل شود این امکان پذیر است و گفت‌وگوها میان مقامات مختلف ایران با طرف عراقی و مسئولین اقلیم در سطوح مختلف ادامه دارد.

وزارت خارجه بر اساس خرد جمعی عمل می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با برگزیده شدن وزارت امور خارجه در میان دستگاه‌های اجرایی کشور گفت: خوشحال هستیم که عملکرد دستگاه دیپلماسی به عنوان یکی از ارکان دولت در دو سال گذشته مورد توجه دستگاه های نظارتی قرار گرفته و در چارچوب ارزیابی‌های دستگاهی مورد تشویق و تقدیر قرار گرفته است.

وی افزود: از این تریبون از حُسن توجه شخص رئیس جمهور و مسئولان نظارتی تشکر می کنم که دستگاه دیپلماسی را به عنوان وزارتخانه موفق و نمونه انتخاب کردند.

کنعانی بیان کرد: ما در وزارت امور خارجه بر اساس خرد جمعی و کار دسته جمعی عمل می‌کنیم و این مهم نتیجه یک تلاش جمعی از جمله وزیر امور خارجه، نمایندگی‌های ایران در کشورهای مختلف و دیگر کارکنان وزارت امور خارجه است.

سرنوشت امام موسی صدر مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سرنوشت امام موسی صدر نیز گفت: این موضوع مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است؛ شخصیت و خدمات ایشان در لبنان و فلسطین و به ملت‌های منطقه فراموش نشدنی است.

وی با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی ایران و دولت لبنان در طول مذاکرات خود با لیبی در سال های گذشته این موضوع را پیگیری کرده‌اند، گفت: دولت لبنان و لیبی توافقاتی را در این خصوص دارند و انتظار ما هم این است که لیبی اهتمام ویژه‌ای را به خرج دهد.

صادرات نفت با وجود تحریم ها در حال انجام است

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص وضعیت صادرات نفت گفت: به رغم تحریم‌های یکجانبه آمریکا، صادرات ما در حال انجام است و در چارچوب مذاکرات رفع تحریم‌ها به دنبال این هستیم که صادرات نفت ایران هیچ محدودیتی نداشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه صادرات نفت ایران به بازارهای جهانی با قوت ادامه دارد و با جدیت به احقاق حقوق ملت ایران توجه داریم و این کار را دنبال خواهیم کرد، افزود: بحث توقیف محموله نفتی ایران از سوی آمریکا کاملا غیرسازنده است چرا که آمریکا از سویی علاقه‌مندی خود را به گفت‌وگوی مستقیم با ایران نشان می‌دهد و از طرفی شاهد انجام تحریم‌های جدید از سوی آنها و توقیف محموله نفتی ایران هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان داشت: این اقدامات با پیام‌های ارسالی آمریکا به ایران مبنی بر آمادگی بر گفت‌وگوی مستقیم و به سرانجام رساندن برجام، سازگار نیست‌.

کنعانی با اشاره به احضار کاردار سوئیس به‌عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران، گفت: نمایندگی ایران در سازمان ملل هم اقداماتی رسمی انجام داد؛ دولت آمریکا بداند که تعدی به ملت ایران بی پاسخ نخواهد ماند و این اقدام آنها خلاف توافقنامه تبادل زندانیان آمریکا با ایران است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: ما به عملکرد و اقدامات دولت آمریکا توجه می‌کنیم و نه به اظهارات و پیام‌های آنها.

جزئیات برگزاری نشست هشت کشور ساحلی خلیج فارس

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص نشست مجمع گفت‌وگوهای منطقه حوزه خلیج فارس که قرار است در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شود، گفت: این نشست به ابتکار دبیرکل سازمان ملل اجرایی می‌شود تا کشورهای منطقه به منافع مشترک خود توجه بیشتری داشته باشند و تعاملات و همکاری‌های خود را گسترش دهند.

کنعانی افزود: ایران و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس به ابتکار دبیرکل سازمان ملل پاسخ مثبت داده‌اند؛ پیشنهاد ایران تشکیل مجمع گفت‌وگو و همکاری میان هشت کشور خلیج فارس است و این موضوع در دیدارهای وزیر امور خارجه با همتایانش مطرح شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ما به مسیر مذاکره برای رفع تحریم‌ها پایبندیم و ایران از فرصت‌های دیپلماتیک برای رفع تحریم‌های یکجانبه غفلت نمی‌کند.

کنعانی اظهار داشت: همانطور که سال گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل گفت‌وگویی‌ها با مقامات کشورهای مختلف انجام شد، نشست امسال نیز فرصت مناسبی است تا ایران از ظرفیت های دیپلماتیک خود استفاده کند.

وی درباره روابط با بحرین نیز گفت: این موضوع در چارچوب خود مورد اهتمام ایران است. پیام‌هایی مبادله شده و گفت‌وگوهای غیر مستقیمی در جریان است.

وی تاکید کرد: توسعه روابط با همسایگان بر مبنای منافع مشترک برای ایران یک اصل است اما در خصوص بحرین ملاحظات و انتظاراتی را داریم که از طریق دیپلماتیک این مسیر را پیش می‌بریم.

ایران در مبارزه با تروریسم یک طرف تاثیرگذار و بلامنازع است

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تامین امنیت منطقه و احیای برخی گروه‌های تروریستی، افزود: ایران در مبارزه با تروریسم یک طرف تعیین کننده و تاثیرگذار و بلامنازع بوده و هست.

وی بیان کرد: دولت، نیروهای مسلح و امنیتی ایران در موضوع تامین امنیت ملی به تلاش‌های شبانه روزی خود ادامه می‌دهند و ایران یک شریک قابل اطمینان و مهمی برای کشورهای منطقه بوده و هست و به دعوت کشورهای منطقه، ایران کماکان به تلاش‌های خود در راستای مبارزه با تروریسم ادامه می‌دهد.

کنعانی در خصوص برخی تحرکات جهت تخریب روابط ایران و عراق افزود: این یک اقدام کاملا تحریک آمیز برای ایجاد خلل در روابط دوستانه ایران‌ و عراق و ناامن نشان دادن مرزهای مشترک دو کشور است و با هوشیاری و درک مقامات عالی دو طرف تاثیری بر مناسبات و روابط خوب دو طرف نداشته است و گروگان‌ها آزاد شدند.

وی ادامه داد: بر اساس مناسبات دوستانه میان ایران و عراق اطلاعات لازم در این خصوص توسط نیروهای امنیتی دو طرف دنبال می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضوع روابط با مصر نیز گفت: با طرف مصری اتفاق نظر داریم که روابط دیپلماتیک میان یکدیگر برقرار است و این گفت‌وگوها میان دو طرف کماکان باقی است.

استمرار فضاسازی غربی‌ها علیه ایران در موضوع اوکراین

کنعانی در خصوص جنگ اوکراین و روسیه نیز گفت: موضوع همکاری های دفاعی ایران و روسیه در چارچوب قوانین مشخص شده بین المللی از سال‌های گذشته در حال انجام است و ارتباطی با هیچ موضوع ثانویه دیگری ندارد.

وی گفت: در ارتباط با این موضوع شاهد استمرار فضاسازی غربی‌ها در رسانه‌های خود هستیم و این موضوع را مطرح کردیم که ما یک طرف این جنگ نیستیم. همواره گفتیم که خواهان پایان جنگ هستیم و تنها راه خروج از آن نیز صرفا باید از طریق مذاکرات سیاسی باشد.

حقابه هیرمند باید از میزان ورودی به سد کمال خان سنجیده شود

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص حقابه ایران از هیرمند، گفت: بازدید هیات فنی ایران از مرکز آب سنجی دهراود صورت گرفته است. بر مبنای معاهده ۱۳۵۱ این بازدید صورت گرفته و این را به عنوان یک اقدام توام با حسن نیت تلقی می‌کنیم.

کنعانی افزود: این بازدیدها باید به طور دوره‌ای صورت بگیرد و میزان آب ورودی به سد برآورد و حقابه ایران بر آن مبنا داده شود. این اقدام در گام اول صورت گرفته اما نیازمند گام‌های تکمیلی است و در این رابطه گفت‌وگوها ادامه دارد.

عضویت در بریکس و شانگهای برای استفاده از سازوکارهای چندجانبه گرایی است

وی درباره عضویت در بریکس و همکاری با اعضای آن نیز بیان کرد: در حوزه بریکس هدف گذاری دولت استفاده از ظرفیت‌های این سازوکار برای تحقق اهداف تجاری و اقتصادی دولت است. با ظرفیت‌های این گروه، و با هدف گذاری که صورت گرفته، ایران برای پیوستن به این سازوکار اهداف دولت را مورد توجه قرار داده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: در ارتباط با سازمان همکاری شانگهای هم ایران مبتنی بر منشور شانگهای اهداف مورد نظر را با دیگر اعضا دنبال خواهد کرد، عضویت در این دو مجموعه بخشی از هدفگذاری دولت برای استفاده از سازوکارهای چندجانبه در مسیر تحقق اهداف دولت است و در خصوص همکاری دفاعی نیز ایران برنامه‌های خود را با کشورهای دوست ادامه خواهد داد.

کنعانی در پاسخ به این سوال که آیا مصوبه‌ای از سوی مجلس برای پیوستن به بریکس تنظیم شده است، تصریح کرد: اطلاعات من دقیق نیست اما تا جایی که می‌دانم عضویت در بریکس به عنوان یک گروه، بر اساس مقررات داخلی ما نیاز به مصوبه مجلس نیست.

میزبانی کشور ثالث برای میزبانی بازی های عربستان و ایران موضوعیت ندارد

کنعانی در خصوص مذاکرات وزیر امور خارجه برای برگزاری مسابقات فوتبال بین ایران و عربستان تصریح کرد: این موضوع بسیار مهم است، ما در منطقه مشترک حضور داریم و بازی‌های دو کشور هم بازی‌های پرهیجان بوده است.

وی ادامه داد: انتظار این است که رخدادهای ورزشی دو کشور همگام با مناسبات سیاسی و اقتصادی پیش رود. در گفت‌وگوهای وزرای خارجه در ریاض در خصوص سرعت بخشیدن و فعال‌تر کردن همکاری‌های ورزشی میان دو کشور رایزنی های خوبی صورت گرفت.

کنعانی بیان داشت: برگزاری بازی‌های تیم‌های دو کشور در زمین ثالث تصمیم فدراسیون فوتبال آسیا در زمانی رخ داده بود که ما شاهد انقطاع روابط دو کشور بودیم. اکنون انتظار این است که بازی‌های دو کشور در زمین‌های ملی انجام شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در روزهای اخیر هم وزیر امور خارجه با همتای خود تبادل پیام داشته و تاکید کردند که اجرای مصوبه قبلی موضوعیت ندارد و بازی‌ها می‌تواند در زمین دو کشور برگزار شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما خوشبین هستیم که با وجود نگاه مشترک این موضوع حل شود. بر اساس آخرین اخبار بین مقامات ورزشی دو کشور هم گفتگوهای خوبی صورت گرفته است.