به گزارش روز دوشنبه ایرنا، شبکه تلویزیونی فاکس نیوز شنبه شب گزارش داد که تیراندازی در فروشگاهی در شهر جکسونویل ایالت فلوریدا چهار کشته (از جمله فرد مهاجم) بر جای گذاشت.
این حادثه در فروشگاه دالر جنرال رخ داد و یک عضو شورای شهر جکسون ویل آن را یک تراژدی نامید و خبر داد که فرد مهاجم نیز کشته شده است.
یک مرد مسلح سفید پوست در نزدیکی یک دانشگاه در جکسونویل که به لحاظ تاریخی (پیش از تصویب لایحه حقوق مدنی ۱۹۶۴) سیاهپوستان در آن تحصیل میکردند، به سمت افراد شلیک کرد که سه سیاهپوست در جریان این تیراندازی کشته شدند. مقامهای آمریکایی بی درنگ این حمله را ناشی از انگیزه نژادپرستانه عنوان کردند.
پیشینه
آخرین مورد از نژادپرستی هولناک آمریکایی بیش از سه ماه پیش اتفاق افتاد که سر و صدای زیادی به پا کرد. در تصاویری که نیمه اردیبهشت ماه از متروی منطقه منهتن نیویورک منتشر شد، یک مرد سفیدپوست که تفنگدار نیروی دریایی آمریکا بود، یک فرد سیاهپوست ۳۰ ساله و بیخانمان به نام جردن نیلی را در مقابل چشم مسافران خفه کرد. پلیس این تفنگدار دریایی ۲۴ ساله را بازجویی و سپس آزاد کرد.
روندی که جامعه آمریکا طی میکند بی تردید نشانه هایی از رشد فزاینده نادیده گرفتن حقوق سیاهپوستان دارد و اتفاقهای نژادپرستانه در آن بیش از گذشته مشاهده میشود.
پس از اتفاق اخیر و کشته شدن سه سیاهپوست در جکسونویل، تعدد جنایتهای وحشتناک علیه سیاهپوستان آمریکایی، جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده را مجبور به گرفتن موضع در این خصوص کرد.
بایدن روز یکشنبه به وقت محلی تیراندازی در جکسونویل را محکوم کرد. وی در بیانیهای با اشاره به انجام تحقیقات در مورد این حادثه اعلام کرد: در حالیکه ما به جستجو برای جوابها ادامه میدهیم، باید واضح و موکدا بگوییم که برتری طلبی سفید پوستی در آمریکا هیچ جایگاهی ندارد.
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: ما نباید بپذیریم در کشوری زندگی کنیم که خانوادههای سیاهپوستی که به خرید میروند یا دانش آموزان سیاهپوستی که به مدرسه میروند نگران تیر خوردن به خاطر رنگ پوستشان باشند. تنفر نباید هیچ پناهگاه امنی داشته باشد. سکوت همدستی در جرم است و ما نباید ساکت بمانیم.
بایدن همچنین در یک بیانیه به اهمیت زمان تیراندازی نیز اشاره کرد که در پایان روز بزرگداشت شصتمین سالگرد «راهپیمایی به سوی واشینگتن برای کار و آزادی» صورت گرفت.
وی در این زمینه توضیح داد: روز شنبه ملت ما شصتمین سالگرد راهپیمایی به سوی واشنگتن را گرامی داشت اما این روز بزرگداشت و یادبود، با یک زخم دیگر به جامعه آمریکا به علت اقدام به تیراندازی پایان یافت.
این اظهارات وی در حالی است که بایدن در اردیبهشت ماه گذشته نیز در مورد نژادپرستی سخنرانی کرده بود. رئیس جمهوری آمریکا ۲۳ اردیبهشت در جریان سخنرانی در جمع سیاهپوستان، نژادپرستی سفیدپوستان را خطرناک ترین تهدید تروریستی علیه این کشور دانست.
بایدن آن زمان با حضور در مراسم دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه هاوارد (Howard) گفت: افرادی هستند که به شما (سیاهپوستان) توجه نکرده، مردم را با هم دشمن ساخته و به جان هم می اندازند. افرادی هستند که هر کار غیر اخلاقی از دستشان بر بیاید انجام می دهند تا قدرت را از دست ندهند.
اهمیت موضوع
در آمریکا یک اختلاف نظر شدید در مورد مفهوم نژادپرستی نظاممند وجود دارد. از یک طرف عدهای مدعی هستند که نژادپرستی وجود دارد اما محدود به افراد است و به صورت موردی اتفاق میافتد درحالیکه از سوی دیگر برخی معتقدند که نژادپرستی به تار و پود سیستمهای آمریکا پیوند خورده است.
این نگاه حاکی از آن است که با توجه به تصویب لایحه حقوق مدنی ۱۹۶۴ در آمریکا که تبعیض بر اساس نژاد، رنگ، دین، جنسیت، یا منشا ملی را غیرقانونی کرد، باز هم نژادپرستی گریبان جوامع و حتی نهادهای آمریکایی را گرفته است.
برخی از آمار موید چنین وضعیتی در آمریکا است و نشان میدهد که حقوق سیاهپوستان در پایین ترین حد ممکن رعایت میشود.
بر اساس دادههای دفتر حقوق مدنی وزارت آموزش آمریکا در سال ۲۰۱۴ -۲۰۱۳، دانش آموزان سیاهپوست در طول دوره تحصیل مدرسه حدود چهار برابر بیش از دانشآموزان سفید پوست با خطر تعلیق از تحصیل مواجه هستند. دختران سیاهپوست به ویژه با تبعیض مواجه هستند.
آنها ۵.۵ برابر در مقایسه با دختران سفید پوست بیشتر در معرض تعلیق از مدرسه هستند درحالیکه این شاخص در میان دختران بومی آمریکایی ۳.۳ درصد است.
از سوی دیگر تحقیقات انجام شده یک رابطه بین نژاد و ناامنی غذایی را پیدا کرده است. دادههای سازمان غیر دولتی تغذیه آمریکا در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد درحالیکه جمعیت سیاهپوستان کمتر از ۱۴ درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل میدهد، نرخ ناامنی غذا برای آنها ۱۹.۷ درصد است. بومیهای آمریکایی هم که ۱.۹ درصد از جمعیت آن را تشکیل میدهند، نرخ ناامنی غذا برای آنها ۲۰ درصد است.
در محیط کاری و میزان درآمد نیز نشانههایی از تبعیض نژادی بین سفیدها و سیاهپوستان وجود دارد. در محیطهای کاری هنوز بر اساس رنگ پوست افراد بین آنها تبعیض قائل میشوند به ویژه زنها. درحالیکه سفیدپوستان با تحصیلات دانشگاهی از درآمد بالاتر و دستاوردهای اقتصادی بهتری برخوردار هستند این مساله برای سیاهپوستان صدق نمیکند.
از سوی دیگر حمله به سیاهپوستان هم از سوی پلیس آمریکا و هم از سوی سفیدپوستان نژاد پرست به شدت افزایش یافته است. قتل سریالی سیاهپوستان از سوی پلیس آمریکا به یکی از تراژدیهای ماندگار این کشور تبدیل شدهاست.
سال ۲۰۱۴ تیراندازی به مایکل براون نوجوان ۱۸ ساله در شهر فرگوسن ایالت میزوری آمریکا به عنوان جرقهای، توجه به خشونت پلیس علیه سیاهپوستان را بیش از پیش به خود معطوف کرد.
ارزیابی
نژادپرستی در آمریکا به عنوان کشور مدعی حقوق بشر به قدری تعمیق یافته و نهادینه شده است که در سطوح مختلف این کشور از سطوح قانونگذاری گرفته تا اجرا، همواره رگههای این رفتار تبعیضآمیز به چشم میخورد.
حتی باراک اوباما که به عنوان یک فرد سیاهپوست به مدت هشت سال بر کرسی ریاست جمهوری این کشور تکیه زده بود نیز نتوانست این نگاه و رفتار تبعیضآمیز را اصلاح کند.
به عنوان یادآوری، بردهداری در ایالات متحده یک تاریخ ۲۴۶ ساله از ربودن ۳۰۰ هزار آفریقایی، انتقال آنها به آن سوی اقیانوس اطلس، ضرب و شتم، شکنجه و تجاوز به آنها است که امروز در شکل و شمایل دیگری از جمله پایمال کردن حقوق آنها در سطوح مختلف این جامعه نمود پیدا کرده است.