به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای حریت دیلی نیوز (ترکیه)، دکتر شنول هاکان کوتوغلو استاد، دکتر گوخان گوربوز استادیار و ولکان آگول معاون پژوهشی دانشگاه بولنت اجویت زونگولداغ ترکیه به تحقیق در مورد «تئوری تغییرات جوی ایجادشده قبل از زلزله» پرداختند که به عنوان سیگنال زلزله شناخته می شود و به یافته های مهمی دست پیدا کردند.
این محققان با بررسی حرکات الکترون در جو در چندین مکان به مدت یک سال قبل از وقوع زلزله، موفق شدند این نظریه را در سال ۲۰۲۱ رد کنند.
بر اساس این نظریه، انرژی حاصل از فشردگی پوسته زمین قبل از وقوع زلزله به قسمت های بالایی جو می رسد و تعداد الکترون ها را در فواصل زمانی یک ماه تا چند روز قبل از زلزله تغییر می دهد. این مطالعات تنها به داده های یک ماهه مناطق زلزله زده پرداخته است و هیچ اطلاعاتی مبنی بر موقعیت های مشابه در مکان های مختلف در یک روز وجود نداشت.
این محققان مطالعات طولانی تری را در چندین موقعیت مختلف انجام دادند.
کوتوغلو گفت: ما مشاهده کردیم سیگنالهایی که گفته میشود قبل از زلزله رخ میدهند، در واقع ۳۰ تا ۴۰ بار در همان مکان در طول یک سال رخ میدهند؛ بنابراین، در واقع یک رویداد تصادفی است، نه یک رویداد سیستماتیک. همچنین دریافتیم سیگنالهای مشابهی در همان بازه زمانی در مکانهایی در فاصله ۱۰ هزار کیلومتری منطقه زلزله ارسال شده است که به عنوان مقایسه آنها را بررسی کردیم.
کوتوغلو با بیان اینکه فرایند اثبات این نتایج دو سال به طول انجامید، چرا که نتیجه آن نظریه مورد قبول جهان را رد کرد، گفت: این مقاله رسما پذیرفته شده است و بزودی در یک مجله علمی بین المللی منتشر خواهد شد.