جعفر انصاریفر در گفت وگو با خبرنگار سینمایی ایرنا اظهار داشت: با توجه به کدگذاری صورت گرفته و واترمارک کردن فیلمها و استفاده از بی سی پی، امکان درز و نشر آثار سینمایی از سازمان سینمایی خیلی پایین است. نمیگویم صفر است اما خیلی پایین است و اگر یک روزی این اتفاق با هک رخ دهد با بررسیهایی که صورت خواهد گرفت، با آن برخورد میکنیم.
وی در این باره که ممکن است این درز کار خود صاحبان فیلمها باشد، گفت: هر امکانی وجود دارد. وقتی فیلم در دفاتر فیلمسازی میرود سطح دسترسیها تعریف نمیشود البته ما گفتیم با استودیوها مکاتبهای شود وقتی فیلمی ساخته میشود کسانی که به اثر دسترسی دارند سطح این دسترسی را به ما باید اعلام کنند.
انصاریفر خاطرنشان کرد: این عامل پیشگیرانه است که به زودی اتفاق میافتد و استودیوها برای هر فیلمی باید مشخص کنند که چه کسانی به فیلمها دسترسی دارند تا اگر زمانی قاچاق و نشری اتفاق بیفتد و با بررسی فنی پلیس کار خیلی راحتتر خواهد بود تا این چنین مسائلی کشف و شناسایی شود.
استودیوها برای هر فیلمی باید مشخص کنند که چه کسانی به فیلمها دسترسی دارند
وی ادامه داد: خیلی از این فیلمها در جشنوارههای خارجی شرکت کردند و یا پخشکننده خارجی داشتند و این از حیطه صلاحیتی و قضایی کشور ما خارج است و اتفاق در خارج از کشور میافتد. احتمال این که در آنجا هم سهوا یاعمدی اتفاقی بیفتد وجود دارد. هر اتفاقی و هر سناریویی قابل طرح است.
خود مالکان و آثار هم باید شکایت کنند
انصاریفر گفت: اگر اتفاقی بیفتد شکایت میکنیم. خود مالکان و آثار هم باید شکایت کنند. چون در منشور فضای مجازی است که پلیس فتا پیگیری می کند اما اگر از داخل کشور باشد به آن دسترسی یافته و به مراجع قضایی معرفی میکنیم.
وی یادآوری کرد: چند سال پیش فیلمی بیرون نشر پیدا کرد و فردی که مسوول و صاحب اثر بود مدعی بود که فیلم را به شکلی به سازمان سینمایی داده و با همان واترمارک سازمان قاچاق شده است. این را چند جا هم اعلام کرد. همان موقع پیگیری کردیم و شکایت را انجام داد و نهایتا فردی که شناسایی شد یکی از عوامل دفتری بود که در یکی از شهرستانها دستگیر و مشخص شد اصلا ربطی به سازمان نداشته است.
انصاریفر درباره شکایت صاحبان آثار قاچاق شده هم گفت: هنوز شکایتی نکردهاند. به آنها اعلام کردیم شکایت کنند. از بین دو تا از فیلمهایی که قاچاق شدند یکی از فیلمها پخش کننده بینالمللی دارد و مطمئن هستم. در چند جشنواره هم پخش شده است. خیلی احتمال این که از خارج از کشور اتفاق افتاده باشد وجود دارد ولی باز باید بررسی شود.
ما در مقام تایید موضوع و یا قضاوت نیستیم
وی خاطرنشان کرد: ما در مقام تایید موضوع و یا قضاوت نیستیم. فقط بررسی فنی پلیس، فضای مجازی و پیدا کردن ای پی است که کمک میکند اثر کجا درز پیدا کرده است. بعد از آن میتوانیم اعلام کنیم که چه اتفاقی افتاده است.
انصاریفر گفت: اما در مورد یکی از فیلمها، فیلمی بود که از سال ۹۵ به دلایلی که نمیدانم اکران نشده است و این قضیه چند سال ادامه پیدا کرده است. کارگردان این فیلم در خارج از کشور است. به ما اعلام کرده و چند بار تهدید و یا اعلام نظر کرده که اگر برای فیلم من مجوز صادر نشود خودم آن را منتشر خواهم کرد و این فیلم منتشر شده است.
وی اظهار داشت: نخستین چیزی که به ذهن متبادر میشود احتمالا خود کارگردان و یا کسانی که دسترسی کامل به اثر داشتند این کار را انجام دادهاند. باز ما هم میگوییم اگر احیانا فقط تهدید بوده و این کار را نکرده است و حس میکند فیلم قاچاق شده است، اگر شکایتی کند بررسی میشود.
انصاریفر با اشاره به نشست ستاد صیانت با مسوولان مربوطه فنی پلیس برای همکاری بیشتر در این زمینه گفت: اگر این همکاری اتفاق بیفتد خیلی بهتر میتوانیم بحث مدیریت فضای مجازی در حوزه قاچاق را انجام دهیم.
وی در پاسخ به این که سه فیلم در ۳۶ ساعت منتشر شده است. آیا این موضوع عجیب نیست که آثار سه فرد در دفاتر پخش مختلف، پیش از اکران منتشر شده است؟ توضیح داد: در مقام ظن نیستم فقط کارم بررسی و احقاق حقوق صاحبان آثار است این که چنین اتفاقی میافتد نهادهای نظارتی باید نظر دهند و من صلاحیت این حوزه را ندارم.
انصاریفر درباره همکاری پلیس فتا و این که در طول سالهای گذشته چرا این همکاری در این زمینه نیفتاده است؟ گفت: در زمان حاضر، فیلمهای خیلی مطرح جهان قاچاق میشود. این چیزی نیست که فکر کنید صددرصد جلوی این را بتوانیم بگیریم. پیش از این، مساله فنی داریم که باید آن را تقویت کنیم. با توجه به پخش عمده فیلمها در قضای مجازی، با این تحولات فناورانه باید همگام باشیم و از پروتکلهای دیگر جاها اعم از بلاکچین استفاده کنیم که این کار احتمال قاچاق، نشر، درز و سرقت را کاهش میدهد اگر چه صد درصد اتفاق نمیافتد.
از پروتکلهای دیگر جاها اعم از بلاکچین باید استفاده کنیم که این کار احتمال قاچاق، نشر، درز و سرقت را کاهش میدهد
وی خاطرنشان کرد: سازمان سینمایی اقدامهایی در دست انجام دارد و سینماشهر هم در کدگذاری کارهایی میکند که اعلام خواهد شد.
انصاریفر گفت: قرار است به عنوان سازمان سینمایی کمک کنیم ارتقای ضریب حفاظتی فیلمها و آثار بالاتر رود و این کار باید انجام شود و تهیهکنندهها هم باید این کار را انجام دهند.
به دلیل عدم عضویت در کنوانسیون کپیرایت نمیتوانیم در مقابل قاچاق فیلمها احقاق حق کنیم
وی درباره بحث کپی رایت هم اظهار داشت: ما عضو کنوانسیون کپی رایت نیستیم و در دنیا هم خیلی از آثار قاچاق میشود که شکایت کرده و خسارات خیلی خوبی میگیرند. به دلیل همین عدم عضویت، اگر فیلمها و آثار ما را سرقت و در خارج از کشور و یا شبکههای ماهوارهای پخش کنند نمیتوانیم احقاق حق کنیم.
انصاریفر گفت: به همین خاطر پروپوزالی تهیه شده که جزئیات آن را نمیتوانم بگویم تا ببینیم در شرایط فعلی با توجه به این عدم عضویت اگر قاچاقی اتفاق افتاد اگر در حوزه وزارت ارشاد و سازمان سینمایی است به افرادی که متضرر شدند کمک کنیم.
اراده سازمان سینمایی و ستاد صیانت جلوگیری از قاچاق است
وی افزود: به هر صورت، اراده سازمان سینمایی و ستاد صیانت جلوگیری از قاچاق است و تمام راهکارها از جمله حفاظتی را پیگیری میکند. پلیس کمک میکند تا منشا قاچاق را پیدا کند. اما موضوع، پیشگیری است که باید با فناوری آن را انجام دهیم و اگر اتفاقی بیفتد و یا غرض سیاسی در پشت قضیه و یا تجاری باشد نکته دیگری است و موضوعیت برای ستاد صیانت ندارد و جای دیگری باید آن را پیگیری کند.