تهران- ایرنا- کارشناسان و صاحبنظران مسائل منطقه در آستانه اربعین حسینی از برخی تاکتیک‌های رسانه‌ای نظام سلطه پرده برداشتند؛ تاکتیک‌ها و شگردهایی از «بایکوت خبری» و «تقلیل‌گرایی» گرفته تا «عملیات فریب».

«اربعین؛ وحدت و اقتدام مقاومت» عنوان نشستی بود که عصر امروز دوشنبه (۶ شهریور) به همت «موسسه مطالعات جهان معاصر» برگزار شد؛ نشستی تخصصی که در آن «سیدرضا صدرالحسینی» کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا و «مجتبی حیدری» کارشناس ارشد مسائل عراق به بررسی ابعاد مختلف این موضوع پرداختند.

واکاوی تاکتیک‌های رسانه‌ای دشمنان و اهداف آن

صدرالحسینی با بیان اینکه اربعین یک واژه کاملا پذیرفته شده و جا افتاده در فرهنگ و سنت‌های اسلامی است، گفت: اربعین که امروزه جمعیت میلیونی را از کشورهای مختلف برای زیارت عتبات عالیات عازم عراق کرده‌ است، قدمی بیش از هزار سال دارد و این مراسم با هر مراسم دیگری که به بزرگان اسلام ارتباط می‌یابد، متفاوت است.

این کارشناس مسائل منطقه، اربعین را تنها منحصر به شیعیان ندانست و گفت: امروزه اربعین خاص شیعیان یا مردم عراق و ایران نیست. اگرچه عراقی‌ها میزبانان خوبی برای انجام این مراسم‌ هستند و برخی از همین میزبانان اهل سنت هستند. فراتر از آن، اهل سنت نیز در این مراسم شرکت می‌کند. حتی غیرمسلمانان از ادیان توحیدی دیگر هم در این راهپیمایی عظیم حضور دارند.

وی در بخشی از صحبت‌های خود به اهمیت بازتاب مساله فلسطین در جریان راهپیمایی اربعین اشاره کرد و گفت: فلسطین به عنوان مهمترین مساله جهان اسلام همواره در جریان مراسم اربعین مورد توجه قرار می‌گیرد. موکب «نداء الأقصی» سال گذشته برای دومین سال با حضور فعالان حوزه فلسطین برپا شده‌بود و با برپایی کنفرانس بین المللی در شهر کربلا به کار خود پایان داد. بنابراین مساله فلسطین در اربعین، مساله‌ای پررنگ و جدی است.

صدرالحسینی به سیاست‌های رسانه‌ای نظام سلطه در جریان برگزاری اربعین اشاره و اظهار کرد: رسانه‌های نظام سلطه از دو تاکتیک «بایکوت خبری» و «تقلیل‌گرایی» بهره می‌گیرند. در ارتباط با تاکتیک اول، رسانه‌های مرجع و اصلی حضور نمی‌یابند و از رسانه‌ای شدن اخبار اربعین جلوگیری می‌کنند. در تاکتیک دوم، همان گونه که از نام آن پیدا است، رسانه‌های معاند و وابسته به نظام سلطه با انتشار ویدئوها و تصاویری که حاضران پرشمار دیده نمی‌شوند، سعی در تقلیل رویداد دارند.

این کارشناس منطقه به تاکتیک‌های دیگری همچون عملیات فریب نیز اشاره کرد و گفت: این رسانه‌ها اربعین را در مقابل زیارت کعبه قرار می‌دهند و سعی در القای این انگاره دارند که ایران و شیعیان، اربعین را جایگزین حج واجب و زیارت خانه خدا کرده‌اند؛ تاکتیکی که اگرچه تا کنون موثر واقع نشده اما نشان دهنده آن است که این ایده‌ها در اتاق فکر دشمنان طراحی و اجرا می‌شوند.

وی اضافه کرد: آموزه‌های علمی و دینی ما تاکید دارد آنچه را که دشمن نمی‌پسندد، تقویت کنیم. بنابراین ضروری است آنچه به مساله «وحدت» ارتباط می‌یابد، مورد توجه جدی قرار گیرد. بنیانگذار و رهبر کبیر انقلاب اسلامی و متعاقبا، رهبر معظم انقلاب همواره بر موضوع «وحدت» تاکید داشته‌اند. بنابراین نیابد اجازه تفرقه‌افکنی در جریان برگزاری مراسم اربعین را به دشمن داد.

صدرالحسینی به نام‌نویسی صدها خبرنگار غیرعراقی برای حضور و پوشش اربعین اشاره کرد و گفت: برای اربعین امسال بیش از ۵۰۰ خبرنگار –به جز مجموعه‌های رسانه‌ای عراق- برای پوشش و بازتاب مراسم اربعین ثبت‌نام کرده‌اند تا این راهپیمایی عظیم، بازتاب و انعکاس جهانی بیابد.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا ضمن قدردانی از ارگان‌های دست‌اندرکار در دولت عراق به همراه پلیس امنیت و دیپلماتیک که مسوولیت خطیر مدیریت مراسم را به دوش می‌کشند، تاکید کرد که این امر به وحدت افزون‌تر دو ملت و دو کشور خواهد انجامید که در نهایت وحدت بیشتر جهان اسلام را رقم خواهد زد.

تحولات مثبت اخیر و ضرورت بازنگری در برخی مسائل

مجتبی حیدری کارشناس ارشد مسائل عراق هم در این نشست دو نکته را مهم دانست که در راهپیمایی روز اربعین باید سرلوحه قرار گیرد و گفت: اول اینکه نگاه بسیاری از شرکت‌کنندگان در راهپیمایی اربعین، «مناسکی» است در حالی که باید همانند لشکر صاحب‌الزمان(عج) به اصل ماجرا یعنی حاکمیت اسلام و مقابله با ظلم متمرکز باشد.

به گفته وی، دومین نکته این است که راهپیمایی و پیاده‌روی اربعین بیشتر به سوگوارانی شباهت دارد که مسیر زیارت عتبات عالیات را در پیش گرفته‌اند، در حالی که آنها باید همانند لشکر صاحب‌الزمان(عج) به سمت عراق حرکت کنند.

این کارشناس مسائل عراق با اشاره به نشست نداء الأقصی در سال گذشته، گفت که راهپیمایان اربعین در مساله فلسطین و مقاومت با یکدیگر همدلی دارند. این همدلی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و به همین دلیل برخی در صدد ایجاد شکاف و اختلاف میان دو ملت ایران و عراق هستند.

حیدری در ادامه به سیاست رسانه‌ای و حضور رسانه‌های مختلف برای پوشش مراسم پرداخت و افزود: از همان سال اول برپایی پیاده‌روی اربعین، رسانه‌ها به پوشش آن پرداختند که البته هر سال به شمار آن افزوده شده‌است.

افزون بر پوشش رسانه‌ای، سرودهای حماسی و مباحث مقاومتی به این حوزه وارد شده‌است. مصاحبه‌هایی که اخیرا انجام می‌گیرد تنها مختص حوزویان نجف، کربلا و غیره نیست بلکه مصاحبه‌هایی با علمای دیگر ادیان نیز انجام می‌شود.

کارشناس ارشد مسائل منطقه در ارتباط به پیوند اربعین با مقاومت تصریح کرد: اربعین اتفاق دیگری را نیز رقم زده‌است به عنوان نمونه جوان‌های حشدالشعبی با ورود به هسته‌های مردمی، مقاومت را تقویت کردند؛ موضوعی که نشان می‌دهد پیوندی محکم بین اربعین و مقاومت شکل گرفته‌است.