به گزارش ایرنا، خردادماه سال گذشته ۶۱ نفر از مدیران دولتهای رفسنجانی، خاتمی و روحانی و شماری از کارشناسان معروف و گمنام، در نامهای سرگشاده درباره سیاستهای اقتصادی دولت سیزدهم هشدار دادند که تورم سهرقمی در راه اقتصاد ایران است.
ادعای وقوع تورم سهرقمی در اقتصاد ایران که توسط این افراد سیاسی و اقتصادی معروف و گمنام مطرح شد، با استقبال گسترده رسانههای ضدانقلاب و جریانات داخلی مخالف مواجه شد که به برجسته کردن این نامه پرداختند.
در میان اسامی این ۶۱ اقتصاددان، تعدادی از مدیران دولتهای رفسنجانی، خاتمی و روحانی و حامیان آن دولتها به چشم میخورد. با این حال، این افراد تمایل داشتند که بیانیه سیاسی آنها تحت عنوان «نامه ۶۱ اقتصاددان» منتشر شود.
این افراد، سیاست دولت سیزدهم در عدم گره زدن اقتصاد کشور به سیاست خارجی و مذاکرات هستهای را زیر سوال برده و نوشته بودند که بدون حل شدن چالش هستهای و بدون پذیرش شرایط نهادهای غربی همچون اف.ای.تی.اف، وعده رئیسی برای افزایش تجارت خارجی و صادرات غیرنفتی و مدیریت اقتصاد، محال است.
آنها همچنین مدعی شده بودند که با توجه به سیاست اقتصادی دولت رئیسی در حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، افزایش نقدینگی و نرخ ارز، کشور در معرض خطر بروز تورم سهرقمی و افسارگسیخته قرار دارد.
نویسندگان آن نامه تاکید داشتند که متن و محتوای آن، کاملا اقتصادی و علمی و غیرسیاسی بوده است.
اما اکنون با گذشت ۱۵ ماه از آن نامه، تقریبا اکثر پیشبینیهای آن ۶۱ اقتصاددان، غلط از کار درآمده است.
تورم سهرقمی دروغ بود
آنها پیشبینی تورم سهرقمی برای اقتصاد ایران کرده بودند اما هماکنون در سه ماه اخیر نرخ تورم سالانه (طبق گزارش مرکز آمار) نزولی شده و همچنان کمتر از ۵۰ درصد است. نرخ تورم نقطه به نقطه ۲ ماه است که از ۴۰ درصد پایینتر آمد و به کانال ۳۰ درصدی رسیده است. طبق گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه از زمان پیشگویی آن ۶۱ نفر، هیچگاه به ۵۰ درصد هم نرسیده است در حالی که آنها مدعی تورم سهرقمی (بالای ۱۰۰ درصد)بودند.
طبق گزارش بانک مرکزی نیز نرخ تورم سالانه که در پایان دولت قبل به مرز ۶۰ درصد (بالاترین تورم پس از انقلاب) رسیده بود در سال جاری به زیر ۵۰ درصد کاهش یافته است.
همچنین برخلاف نامه این افراد، نرخ ارز از ابتدای سال جاری تاکنون با کمترین نوسان مواجه بوده و انتظارات تورمی در کف خود قرار دارد به طوری که قیمت کالاها در بازارهای دلالی همچون مسکن، طلا و خودرو چند ماهی است نزولی شده است.
رشد صادرات بدون شرط و شروط
همچنین در حالی که نویسندگان نامه موسوم به ۶۱ اقتصاددان، هرگونه توسعه صادرات نفتی و غیرنفتی کشور را در شرایط تداوم تحریمها محال میدانستند، دولت سیزدهم موفقیت بیسابقهای در این ارتباط داشته است.
در سال گذشته حجم صادرات غیرنفتی کشور به رکورد ۵۳ میلیارد دلار رسید که بالاترین رقم در ۴۰ سال اخیر است.
طبق اعتراف نهادهای غربی، صادرات نفت ایران هم به سطح ماقبل تحریمها نزدیک شده و از ۲ میلیون بشکه در روز هم فزونی گرفته است. این در حالی است که در دولت گذشته صادرات نفت به کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز هم سقوط کرده بود.
پیشگویی درباره دولت رئیسی بر مبنای عملکرد دولت روحانی
به نظر میرسد ملاک و معیار نامهنگاری افراد فوق، پیشفرض ذهنی آنها بر مبنای تداوم سیاستهای آشفته اقتصادی دولت گذشته در دولت سیزدهم بوده است. لازم به ذکر است در دولت گذشته به علت عدم اهتمام (عامدانه یا سهوی) در دور زدن تحریمها، صادرات نفتی و غیرنفتی به کمترین حد خود رسید. در نتیجه، کسری بودجه دولت به شدت افزایش یافت و دولت در سالهای ۱۳۹۸ تا تیرماه ۱۴۰۰ اقدام به چاپ پول گسترده کرد که تورم شدیدی را بر اقتصاد کشور تحمیل کرد. طبیعی است تورم ۶۰ درصدی پایان دولت قبل (طبق گزارش بانک مرکزی) در صورت ادامه کار آن دولت، قطعی به نظر میرسید اما دولت سیزدهم با تغییر ریل سیاستهای اقتصادی، دور زدن تحریمها، افزایش چند برابری درآمدهای نفتی، رفع کسری بودجه بدون چاپ پول و عدم استقراض از بانک مرکزی، توانست پولی کردن کسری بودجه را متوقف سازد.
مجموعا عدم تحقق پیشگویی این ۶۱ اقتصاددان، شأن و جایگاه علمی آنها را زیر سوال برده و بهتر است اساتید اقتصادی از این پس، در امضای نامههای سیاسی با عناوین اقتصادی، به اعتبار علمی و جایگاه خود فکر کنند.