به گزارش ایرنا، شاید هدف اولیه راه اندازی سرویس مدارس، تامین آرامش خاطر خانوادهها باشد که فرزندان خود را از این طریق به مدرسه برسانند و برای آنان در مسیر مدرسه اتفاقی نیفتد هرچند این کار، هزینههای سنگینی را به خانواده ها به ویژه در شهرهای بزرگ وارد می کند.
امروزه سرویس مدارس به یکی از مهمترین دغدغههای خانوادهها تبدیل شده است، در حقیقت سرویسهای مدارس یکی از ضروریات جامعه شهری است که ساماندهی و نظارت بر عملکرد مطلوب آنها از مهمترین نگرانی های والدین و مسئولان تعلیم و تربیت است به طوری که پیدا کردن یک سرویس خوب و مناسب و رعایت کردن اصول مربوط به آن از مشکلاتی است که والدین با آن مواجهند.
خانوادهها برای حفظ امنیت روحی و روانی خود و فرزندانشان در مواجهه با مشکلاتی از قبیل ترافیکهای سنگین، ازدحام جمعیت، خطر رانندگان مبتدی و تهدیدهای اجتماعی در مسیر رفت و آمد ترجیح میدهند از سرویس دانشآموزی مناسب استفاده کنند.
در این میان رانندگان نقش بسیار مهمی در امنیت و جا به جایی امن دانش آموزان برعهده دارند و هرساله باید ملزم به رعایت نکات فنی و ایمنی خاصی باشند.
برخی خانوادهها نیز که خارج از چارچوب ضوابط و با همراهی دوستان و همسایگان به صورت نوبتی اقدام به جا به جایی دانشآموزان در مسیر خانه و مدرسه میکنند از اتفاقات مختلف مصون نماندهاند و برخی حوادث در اثر بی احتیاطی نیز گریبانگیر این گروه از دانشآموزان میشود که با این روش تردد میکنند.
خبرنگار ایرنا برای شفاف شدن این موضوع به سراغ حمید ملکی رئیس انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان رفته و مسایل مربوط به سرویس مدارس استان را از او جویا شده است.
ایرنا. درباره آخرین اقدامات سرویس دانشآموزی مدارس در استان بفرمایید؟
ملکی: از همان زمانی که مدارس بازگشایی میشود بحث سرویس مدارس یکی از اولویتهای آموزش و پرورش و اولیا است و در این زمینه جلسات مشترکی برگزار میشود تا به اجماع نظر درباره خدمت رسانی برسیم.
برای امسال هم کارگروه ماده ۱۸ تشکیل و نرخ پیشنهادی سرویس مدارس با توافق اعضا اعلام شده است که در صورت تایید اجرایی خواهد شد.
برای سال تحصیلی جدید بر اساس مصوبات کارگروه ماده ۱۸ و در صورت تایید ستاد تنظیم بازار جدول افزایشی به میزان کمتر از نرخ تورمی تعیین شده است، یعنی با توجه به اینکه نرخ تورم امسال ۴۶ درصد بوده است، تلاش کردیم نرخ سرویس مدارس کمتر از این رقم باشد.
ایرنا. نرخ پیشنهادی چقدر است؟
برای سال تحصیلی جدید بر اساس مصوبات کارگروه ماده ۱۸ و در صورت تایید ستاد تنظیم بازار، جدول افزایشی به میزان کمتر از نرخ تورمی تعیین شده است.
با توجه به اینکه نرخ تورم امسال ۴۶ درصد بوده است، تلاش کردیم نرخ سرویس مدارس کمتر از این رقم باشد.
البته نرخ مصوب شده ابتدا به شورای شهر ارسال و پس از تایید ابتدا به کمیته تطبیق فرمانداری ارسال میشود و سپس در شورای تنظیم بازار مورد تایید قرار میگیرد که پس از آن قابلیت اجرایی خواهد داشت.
ایرنا. با این توضیحات، نرخ سرویس مدارس استان تقریبا چه رقمی میشود؟
نمیتوان نرخ مشخصی برای آن تعیین کرد، چون نرخ بر اساس محدوده ثبتنامی دانشآموزان تعیین میشود، یعنی نرخی که برای سرویس مدارس از سوی فرمانداری ابلاغ میشود برای محدوده ثبتنامی صادق است.
هر مدرسه طبق مصوبات، محدوده ثبتنامی مشخصی برای دانشآموزان دارد، یعنی به طور مثال دانشآموزی که در منطقه هنرستان ساکن است نمیتواند در مدارس منطقه شهرک کارمندان ثبتنام کند و رانندگان سرویس مدارس نیز به دلیل افزایش مسافت حاضر نیستند با همان قیمت مصوبی که برای محدوده شهرک کارمندان به تصویب رسیده، در منطقه هنرستان خدماترسانی کنند.
یعنی برای تعیین قیمت سرویس مدارسی که در خارج از محدوده ثبتنامی فعالیت خواهند کرد، توافقات و رایزنی میان شرکت سرویسدهنده و مدیر مدرسه انجام می شود و مکاتباتی صورت می گیرد تا قیمت نهایی مورد رضایت اولیا و شرکت سرویسدهنده باشد.
ایرنا. کدام مدارس مشمول قیمت توافقی است؟
مدارس تیزهوشان از جمله این مدارس است، چون در این مدارس، محدوده ثبتنامی صادق نیست، زیرا از همه نواحی شهر در این مدارس ثبتنام میکنند و نرخ قیمت سرویس مدارس در این مراکز به صورت توافقی تصویب میشود.
همچنین در مدارس روستایی که خدمات رسانی آنجا بر عهده راهداری است یعنی یا دانشآموزان اصلا سرویس ندارند یا اینکه از طریق یک سرویس واحد به روستای مرکزی میروند که قضیه آن متفاوت است.
سرویس مدارس ساماندهی شده است و طبق قانون همه سرویسهای مدارس باید در سامانه سپند مدارس که حاصل همکاری وزارت آموزش و پرورش، سازمان تاکسیرانی شهرداری ها و وزارت کشور است، ثبتنام کنند، سامانه سپند یا همان سامانه پایش ناوگان مدارس برای فعالیت رانندگان به عنوان سرویس مدارس راهاندازی شده است و طبق دستورالعمل باید تمام فرآیند سرویس مدارس زیر نظر این سامانه انجام شود.
ایرنا. با توجه به این پیچیدگیها چطور به سرویس مدارس نظارت میکنید؟
سرویس مدارس ساماندهی شده است و طبق قانون همه سرویسهای مدارس باید در سامانه سپند مدارس که حاصل همکاری وزارت آموزش و پرورش، سازمان تاکسیرانی شهرداری ها و وزارت کشور است، ثبتنام کنند.
سامانه سپند یا همان سامانه پایش ناوگان مدارس برای فعالیت رانندگان به عنوان سرویس مدارس راهاندازی شده است و طبق دستورالعمل باید تمام فرآیند سرویس مدارس زیر نظر این سامانه انجام شود.
این سامانه با بهره گیری از فناوری های مبتنی بر اینترنت، فرآیند حمل و نقل دانشآموزان را تسهیل می کند و استفاده از این سامانه برای ثبت نام در سال های اخیر به نوعی اجباری بوده است.
این اجبار راه را برای اولیایی که در حال تکمیل ثبت نام فرزندان خود در مدارس مورد نظرشان هستند هموار می کند و باعث سهولت در ثبت نام سرویس مدارس دانش آموزان شده است.
به طور کلی می توان گفت که سامانه پایش ناوگان دانش آموزی جهت ایجاد آرامش برای اولیای دانش آموزان و ساماندهی مطلوب سرویس مدارس طراحی شده است.
ایرنا. هم اکنون برچسب همه سرویسها یکسان سازی شده است؟
بله، چون پیشتر شاهد بودیم که هر شهر برچسب سرویس مدارس خود را داشت که این امر، بازرسی و نظارت در این حوزه را با مشکل مواجه کرده بود اما با ثبتنام رانندگان سرویس مدارس در سامانه سپند برچسب واحدی برای آنها صادر و نصب می شود.
این بر چسب دارای QR کد است که میتوان به وسیله آن، کار نظارت بر روی سرویس مدارس را تسهیل کرد پس رانندگانی که میخواهند در سرویس مدارس در سال تحصیلی جدید فعالیت کنند باید در این سامانه ثبتنام خود را انجام دهند.
البته مدارس نیز به صورت مستقیم مجاز به عقد قرارداد با رانندگان نیستند و برای این کار حتما باید با شرکتهای سرویس دهی اقدام کنند.
ایرنا. مشکل فنی خودروی سرویس اگر رخ داد، چه کسی پاسخگو است؟
شرکت طرف قرارداد در این زمینه مسئولیت دارد، البته مشکل فنی ممکن است برای هر خودرویی به وجود بیاید، اما در صورت وقوع این حادثه شرکت ملزم است که سریعا خودروی جایگزین داشته باشد.
خوشبختانه در سال های گذشته در زنجان مشکلی از لحاظ حادثه جدی نداشتیم که در این زمینه نیز نظارت جدی وجود دارد.
طبق هماهنگی که با راهور داریم، رانندگان موظف هستند برچسبی با عنوان سرویس مدارس داشته باشند تا سایر رانندگان در صورت مواجهه با این سرویسها فاصله ایمنی را رعایت کنند.
ایرنا. با رانندگان متخلف در زمینه حمل مسافر اضافی چه برخوردی انجام می شود؟
این نوع تخلفات همواره بوده است اما در صورت مشاهده تخلف با آن برخورد و راننده جریمه شده است.
البته این موضوع را به مدیران مدارس نیز گوشزد کردیم و پلیس راهور نیز در صورت مشاهده چنین موضوعی برخوردهای لازم را انجام میدهد.
ایرنا. والدین شکایت خود را از سرویس مدارس کجا ثبت کنند؟
والدین میتوانند شکایت خود را از سرویس مدارس در درگاه مورد نظر در سامانه سپند به نشانی https://irtusepand.ir ثبت کنند که شکایتها بررسی و به موقع پیگیری و پاسخ داده می شود.
ایرنا. هم اکنون چند درصد از دانش آموزان زنجانی از سرویس مدارس استفاده میکنند؟
۸۵ درصد دانشآموزان از سرویس مدرسه استفاده میکنند، البته این درصد برای مدارس شهری است و شرایط مدارس روستایی تفاوت دارد.
البته خانوادههایی که مدارس به آنها خیلی نزدیک است از سرویس استفاده نمی کنند.