به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای راشاتودی نوشت: ماریا زاخاروا در مصاحبه با نشریه ترک زبان «آیدینلیک» (Aydinlik) گفت: حتی کشورهای بیشتری به سمت استفاده از ارزهای ملی برای تجارت به جای دلار آمریکا روی آورده اند. دلار به ابزار پرداخت «بسیار مشکلزایی» تبدیل شده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه، افزود: آمریکا در ابتدا دلار را به عنوان یک ارز بین المللی پیشنهاد کرد تا «زندگی همه را بهتر، آسان تر و راحت تر کند». آنها بر این موضوع بسیار تاکید داشتند و می گفتند دلار اقتصاد جهان را به سطح جدیدی سوق خواهد داد و معاملات و روابط ما را آسان تر می کند.
زاخاروا تاکید کرد: آن زمان که افرادی در آمریکا و خارج از آن چنین سیاستی را پیش گرفتند احتمالا می خواستند صادقانه اولین گام ها را به سمت جهانی شدن بردارند، درحالی که اکنون از دلار برای فشار بر مخالفان سیاسی واشنگتن استفاده می شود.
وی با اشاره به تحریم های غرب علیه روسیه به بهانه جنگ اوکراین از جمله ممنوعیت استفاده روسیه از دلار در معاملات بین المللی اظهار داشت: آنچه که سال گذشته مواجه شدیم کاملا متفاوت است. این ساده سازی یا آسان تر کردن زندگی های ما نیست. دلار اکنون ابزاری برای هژمونی و سلطه و نوع جدیدی از استعمار است و از آن برای مجازات، تفرقه و تبدیل زندگی های ما به کابوس استفاده می شود.
این مقام روسیه گفت: آنها می گویند دلارزدایی به نوعی هدف نهایی سازمان های مختلف یا برخی کشورها است. اما این طور نیست. این هدف ما نیست. این فقط یک واقعیت است... دلار این روزها یک ارز بسیار مشکل ساز است. این دیدگاه سیاسی من نیست، یک واقعیت عینی اقتصادی است.
زاخاروا خاطرنشان کرد بیشتر مشکلات اقتصادی جهان از جمله بحران اقتصادی در سال ۲۰۰۸ از آمریکا نشات می گیرد. از سوی دیگر ارزهای ملی باثبات تر هستند و به همین دلیل تعداد فزاینده ای از کشورها آن را برای معاملات خود انتخاب می کنند.
این دیپلمات روس همچنین گفت این کشورها می خواهند نوعی تضمین و به عبارتی اعتبار مالی ایجاد کنند تا بار دیگر قربانی بحران آمریکا نشوند... تصمیم گیری در این زمینه برعهده خود آنها است اما من معتقدم که کشورهای بیشتری به دنبال آن هستند تا کاری کنند قربانی نظام مالی آمریکا نشوند.
راشاتودی نوشت: روسیه استفاده از دلار در معاملات خارجی را از سال ۲۰۱۴ کاهش داده است اما تحریم های سال گذشته این کشور را مجبور کرد به چنین تلاش هایی سرعت دهد.
سهم ارزهای ملی و ارزهای «دوست» در تجارت این کشور با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۲۲ به حدود ۸۰ درصد افزایش یافت و انتظار می رود تا پایان سال جاری به ۹۰ درصد برسد.
هفته گذشته، گزارش هایی منتشر شد که نشان می داد گروه بریکس متشکل از اقتصادهای نوظهوری که کشورهای روسیه، برزیل، هند، چین و آفریقای جنوبی در آن عضو هستند به دنبال استفاده از ارزهای ملی خود در همه معاملات فرامرزی است. قرار است سال آینده ۶ عضو جدید از جمله ایران به گروه بریکس اضافه شود.