ساعت حدود ۲۰ شامگاه یکشنبه دوازدهم شهریور انفجار در یکی از تونلهای معدن زغالسنگ البرز شرقی در طزره دامغان و احتمال جانباختن ۶ معدنچی در فضای مجازی و رسانهها منتشر و دست به دست شد؛ بلافاصله خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) عازم محل حادثه شد تا اخبار این رخداد با رعایت اصول صحت، دقت و سرعت مخابره شود.
به محض وقوع حادثه، نشست ستاد مدیریت بحران شهرستان دامغان تشکیل و پس از بررسی حادثه، اطلاعات تکمیلی به سیدمحمدرضا هاشمی استاندار سمنان منعکس و وی به سرعت در محل حادثه حاضر شد.
نفسها در سینه حبس بود، هر فردی که خبر از حادثه انفجار معدن زغال سنگ طزره دامغان داشت، دست به آسمان ملتمسانه از خداوند سلامت معدنچیان را آرزو میکرد اما واقعیت این بود که کارشناسان و صاحبنظران احتمال زنده ماندن معدنچیان محبوس را بسیار کم و نزدیک به صفر عنوان میکردند.ستاد مدیریت بحران شهرستان دامغان و استان سمنان به ریاست استاندار در محل محیط کارگاهی مجموعه و تونل استخراج تشکیل و ۶ دستگاه آمبولانس از مجموعه هلال احمر، اورژانس ۱۱۵ و نیروهای امدادی و سگهای زندهیاب هلالاحمر در محل حادثه مستقر شدند.
نفسها در سینه حبس بود، هر فردی که خبر از حادثه انفجار معدن زغال سنگ طزره دامغان داشت، دست به آسمان ملتمسانه از خداوند سلامت معدنچیان را آرزو میکرد اما واقعیت این بود که کارشناسان و صاحبنظران احتمال زنده ماندن معدنچیان را بسیار کم و نزدیک به صفر عنوان میکردند.
با این حال، تیمهای پیشرو امدادی امیدوارانه به تلاش برای دست یافتن به معدنچیان ادامه میدادند؛ ساعت از بامداد دوشنبه گذشته بود و هنوز امدادگران کارگاهی موفق به دسترسی به کارگران محبوس شده در عمق ۴۰۰ متری تونل ۷۰۰ متری به دلیل انفجار ناشی از تجمع گازها نشده بودند تا اینکه حوالی سه بامداد نخستین پیکر از تونل خارج شد و خروج پیکر پنج معدنچی محبوس در تونل تا ساعت ۶ صبح به طول انجامید.
بهروز افروز ۴۰ ساله، قربانعلی کمال ۴۳ ساله، حسین غزائیان ۵۰ ساله، حمید ایزدی ۴۸ ساله، ابوالفضل غنایی ۵۱ ساله و محمد نعیمی صفت ۵۰ ساله در تونل محل حادثه انفجار معدن محبوس شدند که تلاشها نتیجه نداد و پیکر بیجان کارگران از تونل خارج شد.
تجمع گاز عامل انفجار در معدن طزره دامغان
در همان ساعت اولیه و حوالی هفت صبح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خود را به استان سمنان رساند و با حضور در محل حادثه معدن زغال سنگ طزره دامغان و نشسن پای صحبتها و مطالبات معدنچیان، گفت: بررسی گزارشهای کارشناسی و بازدید از معدن طزره دامغان به منظور اندیشیدن تمهیدات برای جلوگیری از تکرار حادثه تلخ در این معدن در حال انجام است.
سید صولت مرتضوی، جانباختن ۶ معدنچی را به خانوادههای آنان تسلیت گفت و ابراز کرد: طبق گزارشها حادثه انفجار در یکی از تونلهای معدن طزره دامغان به دلیل تجمع گاز رخ داد.
طبق گزارشها حادثه انفجار در یکی از تونلهای معدن طزره دامغان به دلیل تجمع گاز رخ داد.وی ادامه داد: طبق نظر کارشناسان ۶ نفر از کارگران معدن در اثر انفجار دچار حادثه شدند و در کوتاهترین زمان استاندار سمنان و تیمهای امداد و نجات کارگاهی با حضور در صحنه وارد عمل شدند، اما به دلیل بالا بودن میزان متان در معدن امکان ورود به داخل معدن نبود که با اقدامات و تخلیه گاز، حدود ساعت ۲ تا سه بامداد امدادگران وارد معدن شدند و پیکر ۶ معدنچی را از تونل خارج کردند و این حادثه مصدومی نداشت.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: بازدیدهایی از معدن طزره انجام شد و همچنان بازدید ادامه دارد بررسی و علت حادثه و گزارشات کارشناسی در دست بررسی و پیگیری است تا با تمهیدات ویژه حوادث تلخ این چنینی تکرار نشود.
چند ساعتی نگذشته و حوالی ظهر بود که احمد وحیدی وزیر کشور نیز با حضور در محل انفجار معدن زغالسنگ طزره دامغان به طور میدانی به بررسی علت این حادثه و گفتوگو با معدنچیان پرداخت تا گواهی باشد بر عزم دولت سیزدهم برای جلوگیری از تکرار حادثه مرگبار انفجار معدن زغال سنگ طزره دامغان.
حضور وزیر کشور و بررسی میدانی حادثه
وزیر کشور نیز در فاصله ۱۶ ساعت از وقوع انفجار در معدن زغال سنگ طزره دامغان و جانباختن ۶ معدنچی برای بررسی علت حادثه در محل حاضر شد.
وحیدی برای دومین بار طی پنج روز گذشته به استان سمنان سفر کرد، وی روز پنجشنبه نهم شهریور در سفری یک روز برای افتتاح چند طرح میهمان دیار دارالمرحمه سمنان بود.
وزیر کشور با بیان اینکه دستورالعملهای ایمنی در معدن طزره دامغان بر پایه گزارشها رعایت شده و ارتقای ایمنی پیگیری میشود، گفت: انفجار در معدن و جانباختن ۶ کارگر یک اتفاق غیرمنتظره ناشی از خروج گاز از حفرهها بود.
دستورالعملهای ایمنی در معدن طزره دامغان بر پایه گزارشها رعایت شده و ارتقای ایمنی پیگیری میشود؛ انفجار در معدن و جانباختن ۶ کارگر یک اتفاق غیرمنتظره ناشی از خروج گاز از حفرهها بود.
وحیدی افزود: انفجار در معدن زغالسنگ طزره دامغان زمانی رخ داد که کارگران در حال تخلیه معدن بودند، طبق آخرین بررسی تا دقایقی پیش از انفجار در این معدن تجمع گاز خاصی نبود.
وی بیان کرد: طبق بررسیها، حفره گاز به ناآگاه باز و تجمع در تونل موجب حادثه شده است.
وزیر کشور اظهار کرد: حجم گاز پس از وقوع انفجار در معدن طزره دامغان به ۹۰۰ پیپیام و بیش از حدمجاز بود که با اقدامات اولیه غلظت گاز به ۳۰ پیپیام رسید و سپس امدادرسانی به معدنچیان محبوس در تونل آغاز شد.
وی ادامه داد: پرهیز از اقدامهای هیجانزده برای امدادرسانی به معدنچیان حادثه انفجار معدن زغال سنگ طزره دامغان مطلوب است، چرا که اگر امدادگران هیجانزده و بدون توجه به میزان غلظت گاز در تونل وارد ماجرا میشدند ممکن بود اتفاقهای ناگوار بیشتری رخ دهد.
وحیدی اضافه کرد: پس از انجام اقدامهای اولیه و بهبود غلظت تجمع گاز در معدن طزره دامغان، نخستین پیکر معدنچی محبوس شده بر اثر انفجار در معدن سه بامداد خارج شد و خروج تمامی پیکر معدنچیان تا ساعت ۶ صبح دوشنبه طول کشید.
به گفته وزیر کشور، مسوولان معدن متعهدانه کار را دنبال کردند و بررسیها نشان از رعایت نکات ایمنی دارد و انفجار در معدن یک اتفاق غیرمنتظره بود.
وحیدی با بیان اینکه ارتقای ایمنی در معدن طزره دامغان پیگیری میشود، اظهار کرد: دستورالعمل مربوط به مراقبت و ایمنی از سوی مدیریت بحران ابلاغ شد و باید اجرای دقیق دستورالعملها بیش از پیش مدنظر باشد.
حضور سومین وزیر دولت مردمی در دامغان
عباس علیآبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان سومین وزیر و نماینده دولت مردمی روز دوشنبه در محل انفجار معدن زغالسنگ طزره دامغان حضور یافت تا علاوه بر بررسی علت این حادثه نشان دهد دولت سیزدهم عزم جدی در جلوگیری از تکرار این حادثه تلخ دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در فاصله کمتر از ۲۲ ساعت از وقوع انفجار در معدن زغال سنگ طزره دامغان و جانباختن ۶ معدنچی برای بررسی علت حادثه در محل حاضر شد تا ابعاد حادثه از جنبهای دیگر مورد بررسی قرار دهد تا دیگر این حوادث ناگوار رخ ندهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت برای دومین بار طی یک ماه گذشته به استان سمنان سفر کرده است؛ وی نوزدهم مرداد هم در سفری یک روزه برای افتتاح چند طرح میهمان دیار دارالمرحمه سمنان بود.
پیشگیری از حادثه معدن طزره دامغان پیگیری میشود
وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن اعلام تسلیت به خانوادههای جانباختگان حادثه انفجار معدن زغالسنگ طزره دامغان، گفت: همکاری با دانشگاه برای جلوگیری از وقوع و تکرار این دست حوادث با اهتمام پیگیری میشود.
همکاری با دانشگاه برای جلوگیری از وقوع و تکرار این دست حوادث با اهتمام پیگیری میشود.
علیآبادی افزود: بررسی ویژه حادثه در این معدن و همکاری با دانشگاهها برای جلوگیری از وقوع و تکرار حوادث مرگبار در این معدن با عزم جدی پیگیری میشود.
وی ادامه داد: معادن و به ویژه معادن زغالسنگ آبستن حوادث است، اما تجربه باید در پیشگیری از بروز فاجعه تلخ مورد توجه باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: پیگیری و پیشگیری از تکرار حوادث مرگبار در معدن زغال سنگ طزره دامغان اولویت دولت سیزدهم است و با تمام توان برای تحقق این هدف تلاش میشود.
بر این پایه، ابعاد حادثه انفجار معدن طزره دامغان که مسبوق به سابقه است، با حضور میدانی سه وزیر دولت مردمی بررسی میشود تا تلاش شود حادثه تلخ معدن طزره دامغان در دولت مردمی آیتالله رییسی دیگر تکرار نشود.
پیش از این، ساعت ١٢ ظهر روز شنبه ١١ اردیبهشت ۱۴۰۰ در تونل شماره ٤٢ معدن بزرگ طزره، از معادن چهارگانه شرکت زغال سنگ البرز شرقی، در کارگاه استخراج k ١٣ پیشرو، هنگام استخراج و به دلیل ریزش ناگهانی سقف کارگاه، حادثه تلخی رخ داد که در این حادثه ۲ کارگر پیمانکاری شرکت به نامهای میلاد روشنایی و سید اصغر افضلی از دامغان محبوس شدند و در نهایت پس از گذشت حدود ۱۳۰ ساعت از زمان وقوع حادثه، پیکر آنها از زیر آوار خارج شد.
شرکت معادن زغالسنگ البرز شرقی به عنوان یکی از واحدهای زیرمجموعه ذوب آهن اصفهان و از تامین کنندگان کنسانتره زغالسنگ کُک شو، در سالیان اخیر روند رو به رشدی را در زمینه توسعه ذخائر زغالسنگ و شبکه معادن، تولید و درآمدزایی و خروج از شرایط زیانده را تجربه کرد.
این شرکت سال ۱۳۴۹ آغاز به کار کرد و عمده فعالیت آن شامل اکتشاف، بهره برداری از معادن و فرآوری زغال سنگ جهت تامین بخشی از کنسانتره مورد نیاز ذوب آهن اصفهان است.
ستاد مرکزی شرکت در شهر شاهرود قرار دارد و هماکنون ۱۷۰۰ نفر در شرکت معادن زغال سنگ البرز شرقی مشغول به کار هستند که حوزه فعالیت این شرکت از معادن طزره در شمال شرق شهرستان دامغان واقع در استان سمنان تا جنوب شهرستان مینودشت واقع در استان گلستان است.
مجموعه معادن زغال سنگ البرز شرقی در منطقه طزره دامغان در مناطق سردسیر و کوهستانی جنوب رشته کوههای البرز و در فاصله ۵۰ کیلومتری شهرستان دامغان قرار دارد.
حسینی مدیر وقت ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت زغال سنگ البرز شرقی در اردیبهشت ۱۴۰۱ گفته بود: مطالعات اولیه در زمینه مکانیزاسیون تونل و معادن شرکت در حال انجام است تا در صورت امکان، استخراج زغال سنگ از حالت دستی و سنتی خارج و امکان استخراج مکانیزه یا نیمه مکانیزه فراهم شود.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه بخش اعظمی از استخراج و برداشت زغال سنگ با مدیریت پیمانکاران انجام میشود، شرکت در زمینه تجهیزات و استفاده از استحکامات، سختگیری بیشتری دارد.
به گفته وی، در صورتی که پیمانکار از استحکامات، چوب و ابزار با کیفیت استفاده نکند، بدون شک به این موضوع ورود کرده و جلوی فعالیت پیمانکار گرفته میشود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، حادثه انفجار معدن زغال سنگ و جانباختن ۶ کارگر محبوس در طزره دامغان، مسبوق به سابقه و عزم جدی برای برخورد قضایی و قاطع با مقصران احتمالی و جلوگیری از تکرار چهارباره چنین حادثهای با اطلاعرسانی شفاف، مطالبهای جدی است.
حضور بدون برنامهریزی قبلی سه وزیر دولت سیزدهم در محل حادثه انفجار معدن در طزره دامغان به همراه استاندار سمنان که فرماندهی مدیریت بحران را شخصا عهدهدار شد نشان داد دولت مردمی به عهده خود با مردم پایبند است؛ بدون شک جلوگیری از وقوع چنین حوادث تلخی به طور صرف وظیفه دولت نیست و امید میرود با همگرایی و عمل کردن هر بخش به وظایف خود، شاهد تکرار چهارباره این حادثه تلخ در طزره دامغان نباشیم.