اردبیل - ایرنا - مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل گفت: از مجموع تعاونی‌های تشکیل یافته در این استان ۲ هزار و ۵۰ شرکت تعاونی در بخش تولید و ایجاد اشتغال فعال هستند.

بهروز رحیم زاده روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۲ هزار و ۵۰ شرکت تعاونی در استان اردبیل در بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی، خدمات، صنعت، مسکن، تولید فرش و بخش‌های تولیدی و توزیعی فعال است که از این تعداد ۶۷۰ تعاونی مربوط به بخش کشاورزی هستند.

وی یادآورشد: شرکت‌های تعاونی فعالی در حوزه‌های صنعت و خدمات در استان وجود دارد که به لحاظ دارا بودن کیفیت بالا، محصولات و خدمات خود را به خارج از کشور از جمله کشورهای اروپایی صادر می‌کنند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل در خصوص نحوه نظارت بر فعالیت تعاونی‌‎های فعال استان گفت: علاوه بر نظارت میدانی، تمامی تعاونی‌های فعال استان هر روز عملکرد خود را در سامانه جامع هوشمند تعاون ثبت می‌کنند.

رحیم زاده اضافه کرد: بیش از ۱۰۰ هزار نفر در تعاونی‌های استان اردبیل عضویت دارند و ۱۷ هزار نفر در این شرکت‌ها مشغول به کار، تولید و فعالیت اقتصادی هستند.

وی با اشاره به تجلیل از ۱۷ تعاونی برتر و برگزیده استان در قالب هجدهمین جشنواره تعاونی‌های برتر در سه بخش تولیدی، صنعتی و خدماتی به مناسبت هفته تعاون گفت:۱۲ شرکت تعاونی با گرایش‌های کشاورزی، تامین نیاز مصرف کنندگان، خدمات ، صنعت، تامین نیاز صنفی، زنان ، اعتبار، مسکن، تولیدی توزیعی، فرش دستباف ، دهیاری و اتحادیه به عنوان تعاونی‌های برتر استانی تجلیل شدند.

رحیم زاده اضافه کرد: سه شرکت تعاونی با گرایش‌های صنعتی و کشاورزی شایسته تقدیر استانی شناخته شدند و ۲ شرکت تعاونی با گرایش‌های تامین نیاز مصرف کنندگان و کشاورزی معرفی شده به وزارت تعاون، کار ورفاه اجتماعی به عنوان تعاونی‌های برتر ملی معرفی و تجلیل شدند.

مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل همچنین گفت: برای حضور در هیجدهمین جشنواره تعاونی‌های برتر استان، از۲ هزار و ۵۰ تعاونی فعال ۱۵۰ تعاونی حائز بودند که از این تعداد ۱۷ شرکت به عنوان تعاونی‌های برگزیده استان انتخاب و معرفی شدند.

لازمه رشد اقتصاد مردمی ترویج فرهنگ تعاون است

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل در ادامه ترویج فرهنگ تعاون را لازمه رشد اقتصاد مردمی و تعاونی ذکر کرد و افزود: اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در حد توان خود از اقتصاد مردمی و تعاونی حمایت می کند، چرا که حمایت از تعاونی‌ها در مردمی سازی اقتصاد نقش بسزایی دارد.

وی با بیان اینکه نقش مهمی در تولید و اشتغال و ارز آوری به عنوان دغدغه‌های مهم کشور دارند، گفت: تعاونی‌ها از ارکان مهم اقتصادی کشور هستند و ۲۵ درصد از فعالیت‌های اقتصادی کشور از سوی این بخش انجام شود.

وی با بیان اینکه رفع نیازهای جامعه از اهداف مهم راه‌اندازی و توسعه تعاونی‌ها برشمرد و گفت: تعاون یک اصل رفتاری در مقابل اصل رقابتی است که در آن مشارکت جایگزین رقابت می‌شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل بیان کرد: رویکرد شرکت‌های تعاونی لزوما بحث انتفاع و کسب منفعت نیست بلکه بیشتر دنبال مسائل اجتماعی هستند و برای همین خیر و برکت در تعاونی‌ها زیاد است.

به گزارش ایرنا، آغاز تعاون رسمی در ایران را می‌توان به تصویب قانون تجارت در سال ۱۳۰۳ شمسی دانست که موادی از این قانون به بحث در مورد تعاونی‌های تولید و مصرف پرداخته بود.

از لحاظ تشکیل و ثبت فعالیت تعاونی‌های رسمی می‌توان سال ۱۳۱۴ را آغاز فعالیت تعاونی‌ها در ایران دانست، اولین شرکت تعاونی روستایی در کشور در سال ۱۳۱۴ در منطقه داورآباد گرمسار تشکیل شد و دومین تعاونی ۲۰ سال بعد در کشور تشکیل شد.

بخش تعاونی اقتصاد در ۱۳ شهریور ۱۳۷۰ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و وزارت تعاون به منظور اعمال نظارت دولت و حمایت و پشتیبانی از این بخش در همان سال تشکیل شد.

تعاون جزو سیاست گذاری اصل ۴۴ قانون اساسی است و بر اساس برنامه پنجم توسعه قرار بود سهم ۲۵ درصدی در اقتصاد کشور ایفا کند.

تعاونی مستقل از دولت بوده و بودجه خاصی به این بخش تعلق نمی گیرد اما دولت ها بسته های حمایتی به این بخش در نظر می گیرند.

ویژگی ممتاز شرکت‌های تعاونی نسبت به سایر شرکت‌های تجاری آن است که در این شرکت‌ها اساساً سرمایه‌های اقشار ضعیف جامعه جمع‌آوری می‌شود و از محل آن سرمایه‌ای عظیم تشکیل و به فعالیت‌های تجاری و اقتصادی اختصاص می‌یابد.

هم اکنون ۲۴۳ هزار تعاونی در کشور وجود دارد که از این تعداد ۱۰۱ هزار تعاونی فعال بوده و در مجموع یک میلیون و ۸۴۷ هزار فرصت شغلی در بخش تعاون کشور ایجاد شده است.

حدود ۵۲ درصد این تعاونی ها تولیدی هستند که در بخش های مختلف کشاورزی، صنعتی، معدنی و سایر موارد فعالیت می کنند.

در سال ۱۴۰۱ سهم تعاون از صادرات ۴۸ میلیارد دلاری کشور حدود یک و نیم میلیارد دلار بود و صادرات بخش تعاون از کل صادرات غیرنفتی حدود ۲.۹ درصد است.