به گزارش ایرنا، پنتاگون روز چهارشنبه به وقت محلی اعلام کرد: ایالات متحده آمریکا به عنوان بخشی از بسته کمکی جدید ۱۷۵ میلیون دلاری، به اوکراین گلوله های تانک حاوی اورانیوم ضعیف شده می دهد.
پیش از این خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که دولت جو بایدن برای اولین بار مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده به اوکراین خواهد داد.
پنتاگون افزود:ما در پاییز امسال ۳۱ تانک آبرامز را به اوکراین تحویل خواهیم داد و زمان آن هنوز تعیین نشده است. ما مقداری مهمات اورانیوم ضعیف شده را که نیاز ۳۱ تانک آبرامز را برآورده می کند، به اوکراین عرضه خواهیم کرد.
وزارت دفاع آمریکا اضافه کرد: ما تصمیم گرفتیم گلوله های اورانیوم ضعیف شده را هم اکنون ارسال کنیم تا به محض تحویل تانک های آبرامز، اوکراین از آنها استفاده کند.
انگلیس چند ماه پیش تسلیحات حاوی اورانیوم ضعیفشده به اوکراین فرستاد اما این اولین باری است که آمریکا مبادرت به چنین اقدامی میکند و احتمالا جنجالبرانگیز خواهد شد.
آمریکا پیش از این در یک اقدام جنجالی دیگر بمبهای خوشهای به اوکراین داده بود.
استفاده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده یکی از مسائل جنجالبرانگیز است و مخالفان آن از جمله «ائتلاف بینالمللی منع تسلیحات اورانیومی» میگوید که این سلاحها، خطرناک بوده و باعث ابتلا به سرطان یا تولد کودکان معلول میشود.
اورانیوم ضعیفشده یکی از محصولات فرعی اورانیوم غنیشده است که استفاده آن در مهمات باعث نفوذ آسان در خودروهای زرهی و ایجاد ابرای از غبار و فلز میشود.
آمریکا در جنگهای خلیج فارس در سال های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۳ بطور گسترده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده استفاده کرد. ناتو نیز در سال ۱۹۹۹ در بمباران یوگسلاوی سابق از این سلاحهای استفاده کرد.
تجارب جنگی نشان دادهاست که همانند بمبهای خوشهای، مهمات حاوی اورانیوم با غنای کم نیز بیش از نظامیان از بین مردم عادی قربانی میگیرد.
به گفته دولت عراق، در سال ۲۰۰۵، میانگین ابتلاء به سرطان در این کشور به دلیل استفاده از گلولههای [حاوی] اورانیوم ضعیف شده از ۴۰ به یک هزار و ۶۰۰ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر افزایش یافتهاست. بغداد به همین دلیل از آمریکا در سال ۲۰۲۲ شکایت کرد و غرامت خواست.
نیمه فروردین ماه امسال، روزنامه «گاردین» در گزارشی به مطالعهای بر اساس اطلاعات و دادههای ارائه شده توسط پزشکان در عراق در مورد افزایش قابل توجه نرخ سرطان و نقایص مادرزادی پس از شروع بمباران آمریکا پرداخت و نوشت که حمله آمریکا به عراق در ۲۰ سال پیش، میراثی بدتر از بمباران هیروشیما با بمب هستهای توسط آمریکا، برجای گذاشتهاست.
در مجموع، آمریکا به خاطر هراس از تبعات یک جنگ هستهای و جلوگیری از تکرار فاجعه حمله اتمی که در دو شهر ژاپن با بیش از ۲۰۰ هزار قربانی رخ داد، اینک جنگافزار نامتعارف اما با تخریب کمتر را روانه اوکراین میکند؛ سیاستی که با هدف توازنبخشی به جبههها اتخاذ شده اما برایند آن، ویرانی افزونتر اوکراین و نیز کشتار مردم بیگناهی است که بیش از نظامیان قربانی جنگ میشوند.
البته این سناریو نیز محتمل به نظر میرسد که کاخ سفید با ارسال این گونه تسلیحات نامتعارف از بمب خوشهای گرفته تا مهمات با غنای کم در صدد تحریک سران کرملین با هدف اقدام متقابل آنها برآمدهباشد؛ سیاستی که از نگاه کاخ سفیدنشینان، جنگ را وارد مرحله جدیتر و روند اجماعسازی علیه مسکو را در جهان تسریع میکند.
الکسی رزنیکوف وزیر دفاع برکنارشده اوکراین در گفتوگو با نشریه اوکراینی و دولتی «اوکرینفرم» گفته است که از آغاز عملیات نظامی ارتش روسیه در اوکراین، حامیان غربی کییف تاکنون دستکم ۱۰۰ میلیارد دلار کمک تسلیحاتی به کییف ارسال کردهاند که بیش از ۵۰ میلیارد دلار آن از طرف دولت آمریکا بودهاست.
این در حالیست که برخی منابع، ارزش کمکها را بسیار بیشتر از این رقم ارزیابی میکنند به عنوان نمونه اندیشکده «مرکز مطالعات بینالمللی و راهبردی» (CSIS)، ۲۲ آذر سال گذشته با انتشار یک موشنگرافی میزان کل کمکهای دولت آمریکا به اوکراین را بررسی و اعلام کرد که واشنگتن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده که ۶۰ میلیارد دلار آن در بخش نظامی بودهاست.