به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار ایرنا، این بخش تاریخی و کوهستانی با گستردگی حدود هزار و ۱۷۳ کیلومتر مربع، دارای ۶۴ نقطه روستای پراکنده و ۲ نقطه شهری به علت برخورداری از جاذبه های طبیعی، گردشگری و تاریخی در تمامی فصول به ویژه نیمه نخست پذیرای صدها هزار مسافر و گردشگر بوده منتهی اغلب ساکنان این منطقه در دسترسی آسان به خدمات به ویژه در حوزه بهداشتی و درمانی محرومند.
نارسایی و فقر امکانات بهداشتی و درمانی، موضوعی که در سال های گذشته تاکنون اهالی این بخش کوهستانی را نگران کرده و بارها بارها این موضوع رسانه ای هم شد و در شبکه های اجتماعی پیام رسان هم بسیاری از کاربران با عناوین مختلف مانند"سردرگمی بیماران و مراجعه کنندگان به درمانگاه کجور از نبود پزشک کشیک و کمبود دارو" منتشر شده است.
سوالی که از سوی اهالی این بخش از ادوار مختلف تاکنون مطرح بوده این است که چرا فقر امکانات بهداشتی و درمانی این بخش از سوی مسوولان به تدریج برطرف نشده است؟ چرا مسوولان به فکر حل این مشکلات بهداشتی و درمانی این بخش نیستند؟ آیا برای رفع این نیاز اساسی اهالی این بخش کوهستانی باید سال ها منتظر بود؟ چرا نباید یک داروخانه و امکانات درمانی مجهز در این بخش گردشگرپذیر دایر باشد؟ آیا رواست اهالی برای دریافت کمترین خدمات درمانی باید فاصله ۶۰ کیلومتری این بخش تا نوشهر یا چالوس طی کند. انتظار است این مطالبه مردم کجور در دولت مردمی سیزدهم که برطرف بشود.
برخورداری از خدمات بهداشتی، درمانی و مراقبتهای پزشکی، از مهمترین حقوق هر فرد بوده و تأمین آن بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی از مهمترین تعهدات حاکمیتی دولت است و دولت ملزم است تا دسترسی عادلانه و همگانی به خدمات پزشکی را برای مردم فراهم نماید بر اساس بند ۶ و ۹ ماده سه قانون اساسی، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات درمانی عادلانه برای همه یک وظیفه قانونی دولت است.
نکته دیگر این که مسوولان بهداشت و درمان باید این منطقه را به خاطر برخورداری از موقعیت های ممتاز گردشگری و سکونت جمعیت شناور در توزیع امکانات و تجهیزات درمانی، ویژه مورد توجه قرار دهند در حالی که بنا به گفته مسوولان امر، امکانات و تجهیزات موجود عادلانه نبوده و براساس شاخص و سرانه های جمعیتی بوده است.
آمارها هم گویای همین ادعا است در طرح ملی سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ جمعیت بخش کجور نوشهر دست کم ۱۸ هزار نفر بود اما فرمانداری شهرستان نوشهر پیش از این در نشست ساخت و سازهای غیر مجاز گزارش داد که در یکی ۲ دهه اخیر بالغ بر ۲۰۰ هزار ویلای متعلق به خوش نشینان در این شهرستان ساخته شده که شمار زیادی از آن مربوط به بخش کجور است.
ارایه امکانات در مناطق گردشگری باید متفاوت باشد
با این اوصاف جابه جایی به یکباره جمعیت انبوه در اواخر هفته از استان دیگر و به استان مقصد مازندران، نوشهر و بخش کجور و ارایه خدمات به آن ها با این امکانات اقدامی بس دشوار و سخت است و ورود این جمعیت شناور، فشار مضاعفی است که در همه بخش ها از ترافیک بغرنج جاده ای گرفته تا کمبود آب آشامیدنی، ضعف ولتاژ برق، پراکندگی زباله و دست اندازی به طبیعت می شود.
همه این آسیب ها و دغدغه ها نشانگر آن است مسوولان ادوار گذشته باید پیش از بروز این اتفاقات برای تقویت زیرساخت ها و امکانات و تجهیزات در همه بخش ها به ویژه بهداشت و درمان این خطه تدابیر ویژه ای می اندیشند تا امروز دود این کم توجهی ها به چشم مردمان این بخش نمی رفت.
در زمان حاضر برابر گزارش متولیان بهداشت و درمان، این بخش در فاصله حدود ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی نوشهر از چهار باب مرکز درمانی و بهداشتی در مناطق "دوآب "، "پول " ، "میخساز" و "کجور " فعالیت دارد و افزون بر آن حدود ۲۷ باب خانه بهداشت برخوردار است.
اهالی و گردشگران در باره کمبود امکانات درمانی چه می گویند؟
در این پیوند، شماری از اهالی بومی با اشاره به حضور چشمگیر مسافران و احتمال بروز حوادث جاده ای، وقوع حوادث ناشی از کار، آتش سوزی و سیل، تقویت امکانات و تجهیزات در این منطقه گردشگرپذیر ضروری دانسته و تاکید دارند مسوولان امر با مدیریت صحیح، برنامه ریزی اصولی در تامین این نیاز اساسی تدابیر ویژه ای اتخاذ کنند.
یکی از شهروندان روستای پول مرکز بخش کجور در این باره گفت : مسوولان مشکلات اهالی این بخش را دریابند و سال ها شهروندان این شهر(پول) که نزدیک به یک دهه از روستا به شهر ارتقا یافت از نارسایی های بغرنج بهداشت و درمان گلایه دارند.
مهدی خزایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : شهروندان بارها این مشکلات را به گوش مسوولان رساندند که مرکز بهداشتی و درمانی این شهر جز تابلوی با این عنوان به یدک می کشد خدمات آن بسیار ضعیف و درخور شان شهروندان این شهر نیست چرا مسوولان سال ها به پرسش مردم این خطه پاسخ نمی دهند.
مردم نباید دغدغه درمانی داشته باشند
این شهروند با این ادعا که سه شنبه هفته گذشته بابت گلو درد به درمانگاه شهرش مراجعه داشته است، اظهار کرد: شب هنگام در چنین زمانی به خاطر عفونت شدید گلو به درمانگاه مراجعه کرده و متاسفانه نه پزشکی در محل کار دیده شد و نه دارویی وجود داشت.
این شهروند شهر پول کجور خاطرنشان کرد : انصاف نیست اهالی این بخش با گذشت بیش از چهار دهه از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از حداقل امکانات درمانی بی بهره باشند درمانگاهی از سال ۱۳۹۰ در این شهر ساخته شد در حالی که شب ها پزشک نداشته باشد و شهروندان این شهر برای درمانشان آواره شهرستان های همجوار شوند.
برای جمعیت شناور باید تدابیر اندیشید
خزایی گفت : دغدغه بیماری شهروندان از یکسو و نگرانی از احتمال وقوع هر گونه حوادث در جاده خطرساز کجور از سوی دیگر سال ها ساکنان این بخش کوهستانی را رنج می دهد و گویا دیگر نامه نگاری و گله کردن از این نارسایی نزد مسوولان منطقه تاثیری ندارد.
رضا عظیم پور یکی از اهالی غیربومی روستای کینج کجور گفت : وقوع هر حادثه ای نظیر ریزش کوه، تصادفات و رانش کوه در محورهای کوهستانی این بخش محتمل است اما اگر برای فردی در هر نقطه ای از این بخش مشکلی حادث شود امکانات درمانی پاسخگوی نیازها نیست.
وی با اشاره به جمعیت سالمندان این بخش تصریح کرد : افراد سالمند و بیمار نیاز به خدمات درمانی فوری دارند آیا در زمان حاضر چنین شرایط درمانی مناسب برای آنان در این بخش وجود دارد تا دچار مشکلات عدیده ای نشوند.
وی بیان داشت : به هر شکل در خطه کجور نوشهر جمعیت غیر بومی ها زیاد و روز به روز هم سکونتگاه های جدید ایجاد می شود و به نظر می رسد مسوولان این منطقه باید مطالبه گر باشند و برنامه ای برای پیگیری رفع تدریجی این نارسایی ها داشته باشند.
ضعف قانون داریم
مدیر شبکه بهداشت و درمان نوشهر در این باره گفت : این کمبودها و نارسایی ها به خاطر ضعف مدیریت نبوده و ضعف قانون است چرا که توزیع امکانات بهداشتی و درمانی براساس شاخص و سرانه جمعیتی هر منطقه ای در کشور است و متاسفانه در خطه گردشگرپذیر منطقه غرب مازندران و بخش کجور نگاه ویژه به جمعیت شناور و خوش نشین نشده است.
دکتر سیدرحیم سیدپور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : هم اینک جمعیتی که در سامانه بهداشت و درمان شهرستان ثبت شده دست کم هشت هزار نفر است در حالی که این جمعیت در نیمه نخست سال به بیش از سه تا چهار برابر افزایش می یابد و آمار مراجعه کنندگان در بهار و تابستان به مراکز درمانی این بخش خود گویای این واقعیت است.
وی توضیح داد : به عنوان مثال در درمانگاه شهر کجور گاهی روزها حدود ۵۰ نفر تا ۷۰ نفر آمار مراجعه کننده ثبت شده در حالی که این آمار در زمستان شاید به ۲۰ نفر یا کمتر هم نرسد در شهر پول هم به همین شکل است اما دولت با محدودیت های مالی مواجه بوده و نباید از واقعیت ها دور شد در همین بیمارستان شهید بهشتی شهر نوشهر پزشکان قلب و عروق به آن تعلق نمی گیرد که حضور این پزشکان بسیار ضروری است در حالی که بیمارستان چالوس پزشک قلب دارد.
این مسوول اضافه کرد : برابر ضوابط به ازای هر ۱۰ هزار نفر یک درمانگاه در نظر گرفته می شود درحالی که کجور جمعیت آن کمتر از این آمار است و در سال ۱۳۹۰ با پیگیری مسوولان وقت، نماینده مجلس در شهرستان و مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مازندران این درمانگاه در مرکز بخش پول ساخته شد.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان نوشهر خاطرنشان کرد : یکی از مشکلات اساسی در این منطقه، پراکندگی و بعد مسافت روستاهای آن است و سعی شد در چهار نقطه دوآب، میخساز، کجور و پول درمانگاه ساخته شود و در درمانگاه شهر کجور چهار پزشک و پول مرکز بخش ۲ پزشک مشغول فعالیت است که نوبت صبح و عصر به بیماران خدمات ارایه می دهند.
سیدپور افزود : بیشترین گلایه های شهروندان شهر پول و اهالی روستاهای توابع چرا پزشکان متخصص و داروهای مورد نیاز برای درمان برخی بیماری ها وجود ندارد در حالی که این جا بیمارستان نیست برای درمان بیماران سرپایی است و نکته دیگر آنکه برخی بیماران نسخه ای که با مراجعه به مراکز درمانی دیگر نقاط این بخش دریافت کردند انتظار دارند در درمانگاه شهر پول دارو دریافت کنند و طبیعی است براساس قانون پزشک مربوطه در این درمانگاه برابر قانون نمی تواند دارو بابت این نسخه که بیمار از درمانگاه دیگری دریافت کرده دارو تجویز نماید.
وی خاطرنشان کرد : امروز نیاز مردم این بخش واقعی بوده اما پرسش اینجاست آیا دولت می تواند در این شرایط موجود بر این نارسایی ها فائق شود منتهی نگاه دولت نسبت به توزیع امکانات و خدمات بهداشتی و درمانی براساس شاخص و سرانه جمعیتی باید تغییر کند چون این جمعیتی که در بخش کجور در بهار و تابستان سکونت دارند این امکانات و تجهیزات پاسخگو نیست و نکته مهم آنکه خیلی از اهالی این بخش که نیمی از سال در پایین دست و مناطق جلگه ای هستند برای فعالیت های کشاورزی و دامداری نیمه نخست سال از شهرها به این بخش مهاجرت معکوس دارند.
لزوم استقرار پایگاه اورژانس ۱۱۵ در کجور
مدیر شبکه بهداشت و درمان نوشهر با اشاره به بروز حوادث جاده ای در راه های سخت گذر و کوهستانی کجور تاکید کرد : استقرار پایگاه اورژانس ۱۱۵ در این منطقه بسیار ضروری است منتهی مشکلی که هم اینک وجود دارد آن است مصوبه اسقرار این پایگاه گرفته شده همه امکانات و تجهیزات وجود دارد در حالی که نیروی انسانی برای فعالیت در این اورژانس نداریم.
سیدپور افزود : برابر ضوابط در این پایگاه باید کادر درمانی در چهار رشته تکنسین اتاق عمل، بیهوشی، تکنیسین فوریت های پزشکی و پرستار مرد فعالیت داشته باشند و متاسفانه در این رشته ها نیروی انسانی نداریم و بارها شده حوادث رانندگی در مسیر های ارتباطی بخش کجور رخ داده به علت نداشتن پایگاه اورژانس پناه به امدادگران هلال احمر یا خودروهای اورژانس داخل درمانگاه ها و یا اورژانس های ۱۱۵ بخش مرزن آبادآورده ایم.
اهالی از کمبود دارو و پزشک گلایه دارند
رییس دادگاه کجور نوشهر هم در هفته قوه قضاییه در نشست خبری گفت : اغلب اهالی این بخش به ویژه شهروندان شهر پول و روستاییان اطراف از کمبود دارو و نبود پزشک در این درمانگاه گلایه داشتند و بنده به عنوان مدعی العموم این موضوع را پیگیری کردم و این نارسایی ها در شهر کجور تا حدودی رفع شده اما در مرکز بخش کماکان به قوت خود باقی مانده است.
میثم اکبری افزود : هم اینک در درمانگاه شهر پول یک پزشک مدت دو هفته شبانه روزی فعالیت دارد به طور طبیعی خسته کننده است و نمی تواند به طور تمام وقت خدمات ارایه دهد و بسیاری از رشته های تخصصی به ویژه دندانپزشک و ماما هم ندارد و موضوع مهم تر اورژانس ۱۱۵ است و حوادث زیاد رانندگی در این مسیر رخ داده وشاید خیلی از عابران سواره رو در این اتفاقات به علت نبود اورژانس ۱۱۵ جانشان را ازدست دادند چه کسی و کدام مقام مسوول باید پاسخگوی این مسائل باشد.
این مسوول تاکید کرد : به هر شکل مسوولان سطوح کلان کشور باید برای این بخش که فرسنگ ها با شهر نوشهر فاصله دارد و اغلب روستاهای آن هم پراکنده و سخت گذر است تدابیر ویژه ای بیندیشند و نکته مهم تر طرح گاز رسانی که در آینده نه چندان دور در این بخش به سرانجام می رسد بی تردید شاید مهاجرت معکوس اهالی بومی و جمعیت خوش نشین از شهرها به این بخش در تمامی فصول خواهیم شد و آن زمان این کمبودها و نارسایی ها بیشتر نمود پیدا خواهد کرد و مسوولان باید از هم اکنون برای تقویت این امکانات و تجهیزات تدابیر ویژه ای بیندیشند.
بخش تاریخی و کوهستانی کجور نوشهر چهار درمانگاه و ۲۷ خانه بهداشت دارد.