به گزارش خبرنگار ایرنا، «مهدی زمانیان» روز یکشنبه در گردهمایی سالیانه برنامه ریزی تحقیقات و تولید بذر غلات آبی کشور که در محل موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور مستقر در کرج برگزار شد، افزود: در این مدت ۱۰۷ پروژه تحقیقاتی در حوزه گندم و ۵۶ پروژه در حوزه جو توسط محققان این موسسه به سرانجام رسیده است.
وی اظهار کرد: مجموعه تحقیقات بخش غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذردر طول سال های فعالیت خود تا سال گذشته ۱۴۰ رقم گندم نان، ۱۴ رقم گندم دوروم، ۴۶ رقم جو و ۳۳ رقم ترتیکاله معرفی کرده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته این موسسه ۱۵ رقم زراعی معرفی کرد، گفت: از این تعداد هفت رقم مربوط به بخش تحقیقات غلات بوده که نشان از سهم ۵۰ درصدی بخش تحقیقات غلات دارد که بیانگر اهمیت و جایگاه بخش غلات است.
زمانیان افزود: فعالیت های تحقیقاتی محققان این موسسه در معرفی ارقام گندم و جو در ۴۰ سال گذشته منجر به افزایش تولید سالانه ۶۰ کیلوگرم میانگین عملکرد این محصولات شده است.
وی از جمله فعالیت های تحقیقاتی بخش غلات را در اصلاح و معرفی ارقام مقاوم به تنش خشکی دانست و اظهار کرد: ارقامی معرفی شده اند که ۲۵ درصد تحمل بیشتری نسبت به شرایط نرمال دارند که نمونه آن ها ارقام پیشگام، سیروان و مهرگان هستند.
رییس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور گفت: ارقام پیشگام و سیروان در مناطق سرد و معتدل ۲ آب کمتر نیاز دارند که به میزان یک هزارو۵۰۰ مترمکعب آب در هکتار است که یک دستاورد خوب است.
وی به تولید ارقام مقاوم به بیماری ها نیز اشاره کرد و افزود: این دستاورد نیز حاصل تلاش واحد پاتولوژیست است که مهار بیماری های زنگ و کاهش مصرف قارچ کش ها را به دنبال داشته به طوریکه سال ۷۲ ایپدمی زنگ گندم ۱.۵ میلیون تن خسارت زد.
زمانیان با اشاره به خرید ۱۰ میلیون تن گندم و ۳.۶ میلیون تن جو طی سال زراعی جاری از کشاورزان کشور گفت : این برهه زمانی موفقیت خوبی برای تحقیقات و کشاورزی کشور داست.
افزایش ۲ درصدی پروتئین کیفیت گندم
زمانیان یکی دیگر از دستاوردهای محققان را افزایش کیفیت نانوایی گندم ها دانست و اظهار کرد: میزان پروتئین گندم از ۱۰ به ۱۲ درصد افزایش یافته ضمن اینکه در تولید هسته های اولیه جلوتر از برنامه هستیم.
وی با اشاره به اینکه ۴۲ رقم بذر غلات تاکنون برای تولید به بخش خصوصی معرفی شده است، گفت: این موضوع نقش خوبی از اثربخشی موسسه را نشان می دهد.
وی یادآور شد: در راستای تنش های زنده و غیرزنده در مزارع باید تلاش های بیشتری کرد زیرا با شرایط اقلیمی به وجود آمده نژادهای جدید زنگ وارد کشور می شود که باید در این زمینه فعالیت ها بیشتر شود.
زمانیان تاکید کرد: همچنین ساماندهی بذر به خصوص در طبقات مادری و گواهی شده باید انجام شود .