به گزارش ایرنا از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، تقی عیدی روز یکشنبه از شروع چهارمین فصل کاوشهای باستان شناسی محوطه کله کوب آیسک شهرستان سرایان خبر داد.
وی افزود: چهارمین فصل کاوشهای باستان شناسی محوطه کله کوب آیسک با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور به سرپرستی "محمدحسین عزیزی خرانقی" عضو هیات علمی پژوهشکده باستان شناسی، آغاز شده است.
مسئول میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سرایان گفت: کاوشهای این محوطه از سال ۱۳۹۷ آغاز شد و نتایج باستان شناختی بسیار مهمی درخصوص توالی فرهنگهای پیش از تاریخ در شرق ایران به همراه داشته است.
وی بیان کرد: شاید مهمترین دستاورد این مطالعات، شناسایی مواد فرهنگی متعلق به دوره آغاز شهرنشینی (فرهنگهای هزاره چهارم پیش از میلاد) یا فرهنگ آغاز ایلامی (افق فرهنگی شوشها) است.
عیدی افزود: شناسایی سفالهای شاخص این دوره شامل سفال لبه واریخته، سینی بانشی، سفالهای دسته دماغی و لوله اوروکی، همگی شواهدی متقن از حضور فرهنگی است که تا قبل از آثار آن تا فلات مرکزی ایران و کرمان، شناسایی شده بود.
وی گفت: شناسایی آثار این فرهنگ در شرق ایران نشان دهنده گستره عظیم آن در فلات ایران در هزاره چهارم پیش از میلاد است.
مسئول میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سرایان اظهار داشت: علیرغم شناسایی مواد فرهنگی متنوع و متعدد از فرهنگ آغاز ایلامی در کله کوب، هنوز لایه فرهنگی برجایی از این دوره شناسایی نشده است.
وی افزود: مواد فرهنگی مذکور در بافت ثانویه به دست آمده و نتایج تاریخگذاری مطلق صورت گرفته از نمونههای ذغال با همکاری دانشگاه توکیو نیز تاریخ مطلقی از این دوره ارائه نکرده است.
عیدی گفت: هدف اصلی کاوش در فصل چهارم، تلاش برای شناسایی لایههای برجای آغاز شهرنشینی در محوطه کله کوب است که با ایجاد گمانههایی در بخشهای مختلف محوطه، تلاش خواهد شد توالی دقیقتری از فرهنگهای پیش از تاریخ این محوطه، ارائه شود.
استان خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و مرکز شهرستان سرایان در ۱۶۵ کیلومتری بیرجند است.