به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، پیمان صالحی امروز (دوشنبه، ۲۰ شهریور) در اجلاس رؤسای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور افزود: پس از یک سال پیگیری های وزارت علوم اخیرا حضرت آیت الله خامنه ای فرمانده معظم کل قوا مقرر کردند تا سهمیه ۵۰۰ امریه سربازی در دوره "پست داک" (پسادکتری) اجرا شود و این موضوع برای اولین بار در کشور اجرایی می شود.
صالحی همچنین از همکاری فوق العاده مرکز نخبگان ستاد کل نیروهای مسلح در این زمینه خبر داد.
نمایه شدن ۳۵ مجله وزارت علوم در پایگاه اسکوپوس
وی با تاکید بر اهمیت نمایه شدن مجلات علمی در پایگاه های نمایه سازی بین المللی بیان کرد: در بین مجلات ایرانی که شامل ۱۴۹۰ عنوان است، بیشترین مجلات در حوزه علوم انسانی با ۸۲۷ عنوان بوده است، اما این نشریات در حوزه های بین المللی کمتر منعکس شده اند.
صالحی تصریح کرد: نشریات علمی ایران رتبه ۱۵ جهانی را در پایگاه اسکوپوس دارد. همچنین رتبه تولید علم در جمهوری اسلامی ایران ظرف ۲۵ سال از جایگاه ۵۸ به ۱۵ رسیده و از این جهت مهم است که حفظ رشد شتاب علمی یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری در برنامه هفتم توسعه در حوزه علم و فناوری است.
معاون پژوهشی وزارت علوم ادامه داد: از طریق نمایه سازی مجلات در سطح بین المللی، باید علاوه بر تمرکز روی مجلات علوم انسانی، روی گسترش زبان فارسی برای تحقق مرجعیت علمی تمرکز کنیم.
صالحی گفت: ۳۵ مجله وزارت علوم در ۲ سال گذشته در اسکوپوس نمایه شده اند که سه نشریه از دانشگاه آزاد و ۱۲ نشریه زبان فارسی است. قبل از دولت سیزدهم تعداد ۱۰۱ نشریه در این پایگاه نمایه شده بود که ۳۵ نشریه در دولت جدید به آن اضافه شده است.
وی افزود: نمایه سازی یکی از اولویت های ماست و مبلغ ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان از مجلاتی که نمایه های بین المللی دریافت کرده اند حمایت کرده ایم، اما برخی از دانشگاه ها هنوز این مبلغ را هزینه نکرده اند. همچنین امسال مجلات فارسی که نمایه بین المللی شوند، ۵۰۰ میلیون تومان و مجلات خارجی ۳۰۰ میلیون تومان حمایت شوند.
صالحی گفت: برای پایان نامه ها و رساله های دکتری نیاز محور که از سامانه نان برگرفته شده باشند، پژوهانه تعلق می گیرد.
بررسی استفاده از هوش مصنوعی در کمیته اخلاق وزارت علوم
صالحی در باره استفاده از هوش مصنوعی و کاربردهای مختلف آن نیز گفت: ورود هوش مصنوعی به حوزه های علمی در جهان باعث توسعه مقالات علمی شده است، اکنون برخی ناشران از نویسندگان مقالات می پرسند آیا از هوش مصنوعی در نوشتن مقاله استفاده کرده یا خیر. بنابراین مسائل مختلفی وجود دارد. در حال رصد این حوزه برای کار کردن به شیوه اخلاق حرفه ای از طریق استفاده از کاربردهای هوش مصنوعی هستیم و باید در کمیته اخلاق وزارت علوم این موضوع بررسی شود.
وی بیان کرد: در کشوری که تعداد دانشجویان ارشد و دکتری زیاد است باید آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب صورت گیرد و حتی یک خلاف هم زیاد است.
صالحی با تاکید بر موضوع اخلاق در پژوهش اظهار داشت: در این حوزه وضعیت خوبی داریم، اما رؤسای دانشگاه ها باید متناسب با نیازهای روز آگاهی پیدا کنند.
معاون پژوهشی وزارت علوم افزود: ریترکشن (سلب اعتبار از مقالات) به علت ناآگاهی به شیوه عمدی یا سهوی وجود دارد و اگر اطلاعاتی از آن نداشته باشیم با مشکل مواجه می شویم. اعضای هیات علمی باید در این زمینه آگاهی خود را افزایش دهند.
صالحی بیان کرد: حفظ رشد تولید علم در کشور از تاکیدات مقام معظم رهبری است که اگر سیاستگذاری مناسبی در این زمینه انجام نشود نتیجه موفقیت آمیزی نمی بینیم. بنابراین باید از ظرفیت های قانونی برای تحقق مرجعیت علمی استفاده شود.
به گزارش ایرنا، نشست دو روزه رؤسای دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور امروز و فردا در محل سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برپاست.