زاهدان- ایرنا- عملیات آبگیری سد کهیر که سه ماه قبل با حضور رئیس جمهور آغاز شد هم اینک با تکمیل آخرین مراحل ساخت، در کمتر از ۲۰ روز دیگر حدود ۶۰ روستای پایین دست این سد از آب آشامیدنی پایدار برخوردار خواهند شد. 

به گزارش ایرنا، ساختن سد در مناطق گوناگون کشور با اهداف مختلفی همچون مهار سیلاب‌ها، ذخیره آب‌های سطحی برای تامین آب آشامیدنی، کشاورزی، صنعت، در کنار آن تولید برق و برخی مواقع ایجاد محیطی تفریحی انجام می‌شود از این حیث در سیستان و بلوچستان هم ساختن سد از انگیزه‌های مختلفی تبعیت می‌کند و بعد از پیروزی انقلاب تا حالا هم سدهای مختلفی مثل آشار، بزمان، پیشین، خیرآباد، مهران، ماشکید، شهری کور، گشت و شی کلک ساخته شده و یا در دست ساخت است که سد کهیر یکی از پروژه‌های راهبردی در جنوب استان است که عملیات اجرایی آن از سال ۸۹ آغاز شد.

اگر چه سال ۸۷ بود که پرویز فتاح وزیر وقت نیرو این جمله را درباره سد کهیر به کار برد و گفت: سد کهیر طرح بزرگ آبرسانی در منطقه محسوب می‌شود که انقلابی بزرگ را در زمینه تامین آب مورد نیاز مردم ایجاد می‌کند.

بعد از این جمله او در همان زمان و طی نشستی که با خبرنگاران داشت ادامه داده بود که اجرای سد بزرگ کهیر سیستان و بلوچستان به ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که دولت با تصویب اعتباری مناسب زمینه آغاز اجرای آن را فراهم کرده است.

سد کهیر با ظرفیت ۳۴۳ میلیون مترمکعب موجب تحقق رونق کشاورزی، سیرآب شدن سفره‌های آب زیرزمینی و تامین آب پایدار مردم پایین دست محدوده شهرستان کنارک می‌شودبعد از سال ۸۷ روند اجرای سد کهیر مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرد تا اینکه حوالی سال ۹۳ «احمد عاقبت‌بخیر، مدیر عامل وقت شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان» خبر از بهره‌برداری این سد تا پایان سال ۹۶ داد؛ اما سال ۹۶ آمد و کهیر افتتاح نشد.

سال ۹۸ هم که سیل در سیستان و بلوچستان آمد باز همه از سد گفتند و اهمیت وجودشان در این استان، «رضا اردکانیان، وزیر نیرو دولت پیشین» در آن سال هم با اشاره به اینکه رئیس جمهوری در سفر به سیستان و بلوچستان دستور داده علاوه بر ارقام بودجه، اعتبار بیشتری برای تکمیل سد کهیر و شهری کور (که حدود ۸۵ درصد و ۹۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشتند) تخصیص یابد گفته بود که: این ۲ سد حداکثر تا ۱۵ ماه آینده به بهره‌برداری برسد.

با این تفاسیر از سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ هنوز سد کهیر افتتاح نشد تا اینکه دولت سیزدهم پا در میدان عمل گذاشت.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم؛ آیت الله رئیسی دستور ویژه‌ای برای تکمیل آن صادر کرد تا اینکه در تابستان امسال سد کهیر تکمیل شد و حالا هم خبر رسیده با اتمام لوله گذاری ۱۰ کیلومتری آب آشامیدنی به خانه های بیش از ۳۰ روستا رسیده است؛ البته کار آبرسانی به حدود ۲۰ روستای دیگر هم به اتمام رسیده و تا حدود کمتر از ۱۵ روز دیگر مردم این مناطق هم از آب آشامیدنی برخوردار خواهند شد

رونق زندگی با تامین آب پایدار

به گفته اهالی این روستاها؛ مشکل تامین آب آشامیدنی سالم و پایدار روستا برایمان تبدیل به آرزویی دست نیافتنی شده بود چرا که پیش از تکمیل این سد و یا انجام لوله گذاری با مشقت فراوان باید آب مورد نیاز مصرفی را تامین می کردیم و هفته‌ای یکبار به آب دسترسی داشتیم اما اکنون به لطف خدا و تلاشی که در دولت سیزدهم انجام شد هر روز به آب آشامیدنی پایدار دسترسی داریم و از تمام خدماتی که پیرامون این طرح نظام جمهوری اسلامی ایران به ما ارزانی داشته خدا را شکرگذار هستیم.

سد کهیر؛ بزرگترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان

فرماندار کنارک گفت: ساخت سد کهیر با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب به عنوان بزرگترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان در مجموع تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مهمی در بلوچستان و سواحل مَکُران در پی خواهد داشت.

عبدالغفور حوت روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: آبگیری سد کهیر بعد از ۱۵ سال شروع شده به گونه‌ای که اکنون بیش‌از ۴۰ میلیون مترمکعب آب دارد و کار لوله گذاری ۱۰ کیلومتری از آن تا روستاهای پایین دست انجام شده است.

وی تصریح کرد: با این اقدام اهالی ۲۸ روستا که تا پیش از این به صورت قطره چکانی و هر ۱۰ تا ۱۵ روز یکبار به آب آشامیدنی دسترسی داشتند هم اکنون به صورت روزانه از آب پایدار بهره‌مند هستند.

سد کهیر کنارک به عنوان بزرگترین سد مخزنی استان سیستان و بلوچستان با ۳۴۳ میلیون مترمکعب حجم کل مخزن به ارتفاع ۵۵ متر ۲۸ اردیبهشت امسال با دستور رئیس جمهور آبگیری شد

این مقام مسوول با بیان اینکه آبگیری در قسمت شرقی، پایگاه هوایی و تعدادی از روستاهای بخش مرکزی کنارک انجام شده است، گفت: کار در قسمت غربی تا ۱۵ روز دیگر با خریداری تجهیزات از سوی آبفا و ترانس برقی که از بنیاد علوی گرفته شده به پایان می رسد و بعد از سال‌ها به برکت تلاش‌های انجام شده در دولت سیزدهم اهالی این خطه از کشور به آب آشامیدنی پایدار دسترسی پیدا می کنند.

پروژه سد کهیر در دوران ساخت حدود ۷۰۰ نفر بصورت مستقیم و به همین میزان بصورت غیرمستقیم در این طرح اشتغالزایی صورت گرفته است

حوت تاکید کرد: ظرفیت سد کهیر با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب به عنوان بزرگترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان در دولت سیزدهم رقم خورد که با تکمیل این سد حدود ۶۰ روستا از آب پایدار و به طور روزانه بهره مند خواهند شد؛ علاوه بر آن می توانیم شهرستان‌های کنارک و زرآباد را پوشش ۱۰۰درصدی دهیم و یا به صورت پدافندی چابهار هم آبرسانی انجام شود.

وی اظهارکرد: امید که بخش های تخصیصی در اسرع وقت انجام شود تا هرچه سریعتر با اتمام کار مردم از خدمات این طرح به طور کامل بهره مند شوند.

فرماندار کنارک گفت: مجموع اشتغال حاصل از توسعه کشاورزی، صنایع و گردشگری در حدود یک‌هزار و ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و حدود ۸۰۰ نفر به صورت غیر مستقیم برآورد می‌شود.

وی با بیان اینکه تخصیص آب آشامیدنی سد کهیر شامل طرح آبرسانی به مجتمع ۵۵ روستایی زیر مجموعه سد کهیر در شهرستان کنارک است، خاطرنشان کرد: جمعیت روستاهای مورد نظر برای سال مقصد طرح یعنی سال ۱۴۲۵ حدود ۶۵ هزار و ۲۰۰ نفر و متوسط آب مورد نیاز آنها ۱۲۶ لیتر در ثانیه است.

حوت افزود: با اعمال ضریب حداکثر روزانه به مقدار ۱.۵ حداکثر دبی لحظه‌ای ۱۸۹ لیتر در ثانیه به دست می‌آید که با در نظر گرفتن افت تصفیه خانه ۱۹۵ لیتر در ثانیه برآورد شده است.

بیشتر بخوانید:

افتتاح سد کهیر موجب تحقق رونق کشاورزی و تامین آب مردم پایین دست کنارک می‌شود

سد کهیر و عزم دولت برای تکمیل پروژه ای ۱۱ ساله در سیستان و بلوچستان

سد کهیر کنارک با دستور رئیس جمهور آبگیری شد

جلوگیری از تخریب سیلاب های فصلی و هدر رفت آن با تکمیل سد کهیر

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا گفته بود؛ سد کهیر به طور متوسط ۱۸۰ میلیون متر مکعب آورد سالانه دارد از لحاظ وسعت حجم مخزن ذخیره آبی، نزدیک به دو برابر حجم مخزن سد امیر کبیر یا همان سد کرج است.

منصور بیجار ادامه داد: این سد با هدف تأمین آب برای صنعت، کشاورزی، آشامیدنی و محیط زیست، عملیات اجرایی آن از سال ۸۹ در شهرستان کنارک با میزان سرمایه گذاری ۵۴۲ میلیارد تومان آغاز شد که هم اکنون در حال آبگیری است.

به گفته وی؛ اجرای این طرح نه تنها برای بیش از ۸۰ نفر شغل ایجاد کرده است بلکه سبب جلوگیری از تخریب سیلاب های فصلی و هدر رفت آن، جذب توریسم و گسترش گردشگری در استان، ایجاد اشتغال وآموزش نیروی انسانی متخصص بومی در منطقه خواهد شد.

سیرآب شدن سفره‌های آب زیرزمینی و تامین آب پایدار

استاندار سیستان و بلوچستان هم در بازدیدی که از این سد داشت، بیان کرده بود: افتتاح سد کهیر با ظرفیت ۳۴۳ میلیون مترمکعب موجب تحقق رونق کشاورزی، سیرآب شدن سفره‌های آب زیرزمینی و تامین آب پایدار مردم پایین دست محدوده شهرستان کنارک می‌شود.

محمد کرمی با بیان اینکه مسائل و مشکلات مردم را مسوولان براساس اولویت پیگیری و مرتفع کنند، افزود: وقتی سد کهیر افتتاح می‌شود قطعا مردم پایین دست بخش کهیر و شهرستان کنارک که با تانکر به صورت سقایی آبرسانی و بدون شبکه آبرسانی هستند انتظار دارند از آب سالم و بهداشت لوله کشی بصورت شبانه روزی بهره‌مند شوند و این کمترین درخواست مردم است که امیدوارم مورد توجه مسوولان در اسرع وقت باشد.

وی با اشاره به ظرفیت سد کهیر، ادامه داد: با راه اندازی سد شاهد رونق کشاورزی در این منطقه خواهیم بود که این امر با اجرای خط انتقال و بررسی مسوولان حوزه جهادکشاورزی محقق خواهد شد.

سد کهیر یک سد بتن غلتکی از نوع FSHD Faced" "Symmetrical Hardfill Dam بوده که در فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری غرب چابهار و ۱۶۰ کیلومتری جنوب نیکشهر و ۸۰ کیلومتری کنارک قرار دارد.

برچسب‌ها