محمود ذوقی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: در چند وقت اخیر برای این خط لوله حرف و حدیث های زیادی در فضای مجازی توسط افراد غیرکارسناس مطرح شده و جوسازی و جریان رسانهای زیادی به راه انداخته شده که همه موارد را رد می کنیم.
وی افزود: طرح این مسائل در مقطع کنونی ممکن است، اهداف خاص دیگری به غیر از موضوعات ایمنی و سلامت شهروندان را دنبال کند و اهداف خاص طراحان موضوع با سو استفاده از عدم آگاهی عمومی در قالب موضوعات سلامت، ایمنی و محیط زیست مطرح شده باشد.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSEQ) شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران(چابهار) گفت: حفظ محیط زیست، احترام به طبیعت، رعایت اصولی ایمنی و بهداشت و حفظ سلامت مردم نمیتواند برای این شرکت حائز اهمیت نبوده و نسبت به آن بی توجه باشد. در مدت ۱۰ سال فعالیت این مجموعه احترام به ارزش های سازمانی و تلاش در جهت تعالی شهرستان چابهار کاملاً مشهود است.
وی بیان کرد: نمونه بارز این فعالیت ها را میتوان در توسعه زیرساخت تامین آب آشامیدنی، ایجاد مرکز مهارت افزایی، برداشت آب دریا به روش میکروتونلینگ زیر دریا به عنوان سازگارترین روش شناسایی شده با محیط زیست و اجرای سیستم تصفیه و بازچرخانی آب بدون تخلیه قطرهای پساب به خارج شهرک پتروشیمی مَکُران و ایجاد هزاران فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم و صدها فعالیت کوچک و خرد دیگری که این شرکت طی عمر فعالیت خود تا به امروز انجام داده تا مردم منطقه طعم شیرین توسعه را بچشند.
مطالعات خط متانول ۶ سال گذشته در بخشهای مختلف انجام شده است
ذوقی اظهار کرد: از سوی دیگر تلاش مجموعه در اخذ مجوزهای لازم پیش از شروع فعالیت ها خود نمونه ای دیگر از اهتمام این صنعت در حفظ و حراست از مواهب طبیعی منطقه و احترام به مطالبات مردمی است. اما امروزه طعم شیرین توسعه منطقه با ایجاد شائبه و شایعه و سو استفاده از ناآگاهی مردم در کام مردم خوش قلب منطقه مکران تلخ شده است.
وی با اشاره به اینکه خط لوله انتقال متانول شهرک پتروشیمی مَکُران بر اساس مطالعات گسترده انجام شده و تاییدات اخذ شده امروزه در مرحله اجرا قرار دارد، گفت: مطالعات این خط انتقال طی ۶ سال گذشته در بخشهای مختلف شامل مسیر یابی، طراحی پایه، طراحی تفصیلی و مطالعات ایمنی، بهداشت و محیط زیست انجام و تمامی مجوزهای و تاییدات لازم اخذ شده است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSEQ) شرکت توسعه پتروشیمی نگین مَکُران(چابهار) بیان کرد: در مطالعات مسیریابی تمامی مسیرهای ممکن جهت انتقال محصول متانول از شهرک پتروشیمی مکران به بندر شهید بهشتی در غالب ۶ واریانت مسیر، پیشنهاد و مزایا و معایب مسیرها با حضور همه دستگاه های ذی ربط در سطح شهرستان بررسی و مورد توافق قرار گرفته است.
وی ادامه داد: بر اساس نظر مدیریت ایمنی HSEQ مجموعه مَکُران گزینه منتخب فعلی به سبب هزینههای بسیار بالاتر در اجرا و ظرافتهای طراحی به واسطه گذر از شهر، نسبت به سایر گزینهها، گزینه مطلوبی برای پتروشیمی در ابتدا نبوده ولی به سبب توافق نظر تمامی دستگاهها و متولیان امر با وجود تحمیل هزینه های بیشتر، طراحیها بر روی مسیر منتخب کنونی انجام شد.
ذوقی تصریح کرد: طراحیهای انجام شده برای این خط توسط مشاوران رتبه یک حوزه نفت و گاز تایید شده است. همگام با طراحی های انجام شده با توجه به حساسیت عبور خط از محدوده شهری، مطالعات جامع مدیریت و ارزیابی ریسک خط انتقال با معتبر ترین ابزار موجود و تایید شده مراجع علمی بین المللی در این حوزه، توسط یکی از شرکت های تخصصی و صاحب صلاحیت حوزه ایمنی به منظور اطمینان بخشی بیشتر و پیش بینی تمهیدات لازم برای به حداقل رساندن نگرانیها انجام شد.
احتمال رخداد حادثه در مسیر خط انتقال متانول در شهرچابهار نزدیک به صفر است
وی با اشاره به اینکه در این راستا ارزیابی جامع انواع ریسکهای طرح عبور خط از محدوده شهری توسط این مشاور تخصصی بررسی و کفایت ایمنی اجرای خط لوله در محدوده مسیر شهری و غیر شهری تایید شد، افزود: مسوولان پتروشیمی نتایج مطالعات ریسک نشان می دهد که احتمال رخداد حادثه در مسیر خط لوله مقداری برابر با ۰.۰۳ به ازای هر یکهزار کیلومتر خط لوله در سال است، که این میزان با تناسب پنج کیلومتری مسیر شهری در مقابل یکهزار کیلومتر، بسیار بسیار ناچیز بوده و نزدیک به صفر است که حسب مراجع علمی و بین المللی این میزان در محدوده کامل قابل پذیرش است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSEQ) شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران(چابهار) گفت: در کنار این موارد با تمهیدات پیش بینی شده در خصوص ایمنی خط باید گفت حتی در صورت رخداد حادثه با احتمال نزدیک به صفر گفته شده در بالا، پیشبینیهای لازم و کاملی برای کاهش پیامدهای ناشی از آن در طراحی و اجرا مد نظر قرار گرفته است.
وی ادامه داد: از این رو اطمینان کاملی برای اجرای این خط وجود داشته و جای نگرانی نیست. بر این اساس حسب گفته مدیر ایمنی بهداشت و محیط زیست پتروشیمی و استعلام های انجام شده و مجوزهای صادره تمامی نگرانی ها در خصوص این خط مرتفع و تمهیدات کاملی برای ریسکهای احتمالی خط انتقال برای عبور از محدوده شهری پیشبینی شده است.
وی افزود: در ادامه با مراجعه به مستندات علمی و مقایسه محصول متانول با سایر مواد شیمیایی و خطوط انتقال، نگرانیها در خصوص ماده متانول را به صورت اطمینان بخشی کم میکند. چراکه بخارات این ماده در محیط های باز بر خلاف بنزین و گاز طبیعی خاصیت انفجاری نداشته و خواص آتشزایی نیز به مراتب پایین تر از بنزین و گاز طبیعی است.
ذوقی ادامه داد: مضافا، میزان انرژی آزاد شده به ازای واحد حجم از ماده متانول در زمان رخداد آتش سوزی، به مراتب در سطح کمتری از مقدار مربوطه برای مواد بنزین، گازوییل و گاز طبیعی است.
وی افزود: همچنین نقطه خود اشتعالی این ماده نیز بالای ۴۰۰ درجه سانتی گراد است در خصوص سمیت متانول نیز باید یادآور شد باتوجه به تمایل بالای این ماده به رقیق شدن با هوای محیطی از منظر سلامت نیز تهدیدی پیش بینی نمیشود.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSEQ) شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران(چابهار) با بیان اینکه این موضوع مورد اتفاق نظر کارشناسان ایمنی بوده و عبور خطوط انتقال مواد شیمیایی را یکی از پروژه های رایج توسعه صنایع میدانند، ادامه داد: همچنین بررسی تجربه های جهانی نیز تجربه های عبور خط متانول از محیط های شهری را تایید میکند.
وی تصریح کرد: از سویی دیگر با توسعه علم و تکنولوژی امروزه متانول به عنوان سوخت پاک طبقه بندی شده و در کشورهای مختلف ایستگاههای سوخت متانول در شهرها در حال توسعه است. بنابراین، عبور خط انتقال متانول از محدوده شهری در مقایسه با خطوط دفنی گاز شهری و سوخت تهدیدی را به همراه نخواهد داشت.
قرارداد با شهرداری شهر چابهار برای بهره گیری از حق انتفاع در خصوص اراضی واگذاری عبور خط لوله از شهر در مرحله نهایی سازی بوده و قطعی نشده است
ذوقی گفت: بررسی اسناد و مدارک موجود، مستندات مرتبط با مجوزهای اخذ شده و استعلام از مراجع ذیصلاح، عبور خط انتقال متانول از محدوده شهری را با رعایت تمام الزامات و تمهیدات پیش بینی شده اصولی و ایمن ارزیابی میدانیم و شواهد نشان می دهد مستندات و مجوزها از سوی مسوولان امر ارائه و اخذ شده و تنها قرارداد با شهرداری شهر چابهار برای بهره گیری از حق انتفاع در خصوص اراضی واگذاری عبور خط لوله از شهر در مرحله نهایی سازی بوده و قطعی نشده است.
وی بیان کرد: یکی از عمدهترین دلایلی که توسعه را در جوامع ، معطل نگه داشته و به تعویق میاندازد، مقاومت جامعه نسبت به فرآیند توسعه است و آنچه به این مقاومت دامن میزند، ارائه اطلاعات نادرست و بعضا هدایتشده و سواستفاده از عدم آگاهی جامعه نسبت به موضوعات تخصصی است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSEQ) شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران(چابهار) ادامه داد: اشاعه این دست اطلاعات غیر فنی و ایجاد شائبه در اذهان عمومی از طریق انتشار مطالب غیرتخصصی شاید در کوتاهمدت فرآیند توسعه را تعویق بیندازد، اما در نهایت جامعه برای فرآیند توسعه آغوش باز خواهد کرد، و انشاالله چابهار با الگویی پایدار، در مسیر پیشرفت قرار گرفته و صنایع موجود نیز مسئولانه در این مسیر قدم بردارند.