بجنورد- ایرنا- فصل سبز چیدن است و هلهله برداشت گردو در باغات خراسان شمالی بیش از هر چیزی جلوه‌گری می‌کند و تحرکی به بازار منطقه بخشیده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دره‌های سرسبز با جویبارهای روان و پوشیده از درختان گردو در این خطه از کشور فصلی پر از هیاهو را می‌گذرانند و در جای‌جای روستاهای بکر این استان سرسبز تلاش برای برداشت گردو یا همان طلای سبز بیش از هر زمانی نمایان می شود.

صدای "تَق تَق" شکستن گردو در این خنکای هوا نوید فصل خوب برداشت و جیب پُر باغداران را می دهد، در سوی دیگر بازار خرید و داد و ستد گردو نیز گرم و تعیین نرخ این محصول ارزشمند در هر محفلی داغ می شود و هر کسی در پس این بازار شلوغ در پی خرید طلای سبز است.

آمارها از سه هزار و ۷۳ هکتار باغ گردو در خراسان شمالی حکایت می کند و نکته قابل توجه این است که گردوی این خطه بدلیل شرایط اقلیمی مناسب از کیفیت و ارزش غذایی بالاتری نسبت به سایر نقاط کشور برخوردار است و چندلر، هارتلی، فرانکت، فرنو، جمال، بی ۲۱ و زد از مهمترین ارقام این محصول به شمار می روند.

ارزش غذایی و اقتصادی این محصول با ارزش به حدی است که دولت نیز در 2 سال اخیر برنامه ریزی های مناسبی برای توسعه باغات گردو در خراسان شمالی انجام داده است

خداحافظی با درختان گردوی سنتی

گردوکاران خراسان شمالی که در سال های گذشته به علت سرمازدگی، محصول چندانی برداشت نکرده بودند با حمایت های دولت سیزدهم و کاشت نهال های گردوی پیوندی به تدریج با درختان سنتی خداحافظی کردند.‌

تاخیر در گل دهی و فرار از سرمای دیررس بهاره، هم رسی، امکان برداشت مکانیزه، افزایش کمی و کیفی تولید از مهم‌ترین خصوصیات مطلوب ارقام تجاری گردوی پیوندی است که کارشناسان حوزه کشاورزی به کشت این نهال ها تاکید دارند.

مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: ۱۰۰ هزار اصله نهال گردوی پیوندی سال گذشته در این استان تولید و در بین باغ داران عرضه شد، این استان در سه سال متوالی اقدام به کشت گردوی پیوندی به صورت الگویی کرده است که در سال اول هزار اصله نهال، در سال دوم ۱۰ هزار اصله نهال اما امسال کشت این محصول تجاری به ۱۰ برابر افزایش یافته است.

صفدر صفدری افزود: اینک نهال های تولیدی نهالستان های این استان علاوه بر استفاده در اراضی کشاورزی این خطه به سایر استان ها نیز حمل می شود، برخی از بهره برداران نیز گردوی پیوندی را در گلخانه ها ایجاد کرده اند.

وی ادامه داد: خراسان شمالی دومین استان در شرق کشور است که تولید نهال گردوی پیوندی دارد، هم اینک پس از آذربایجان غربی و همدان که قطب گردو هستند، نهال های گردوی پیوندی در این خطه تولید می شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: نهال گردوی پیوندی به منظور اصلاح و نوسازی باغ های گردوی سنتی، افزایش بهره وری و بهبود کمی و کیفی محصول، با بهره گیری از دانش فنی مرکز تحقیقات کشاورزی، نهال گردوی پیوندی در استان تولید شده است.

وی بر اصلاح و نوسازی باغات گردوی این استان به روش سرشاخه کاری با ژنوتیپ ها و ارقام برتر نظیر چندلر، هارتلی، فرانکت، فرنو، جمال، بی ۲۱، زد ۵۳ تاکید کرد و افزود: این طرح یکی از برنامه های اقتصاد مقاومتی در حوزه باغبانی است که باعث بهبود کمی و کیفی محصول گردو می شود.

صفدری گفت: بیشتر باغ‌های گردوی استان با منشا بذری است که مشکلات عمده‌ای نظیر ناهمرسی گل‌ها، سختی عملیات داشت و برداشت، نبود امکان برداشت مکانیزه و عملکرد پایین محصول را دارد.

سرشاخه کاری در ۲۷ هکتار باغ گردو

اجرای طرح سرشاخه‌کاری درختان گردو علاوه بر افزایش تولید محصول گردو با مغز سفید، افزایش درصد مغز نسبت به پوست، یکنواختی محصول و بازار پسند بودن آن، موجب مقاومت بیشتر درخت در برابر سرمای بهاره می شود.

باغداران گردو در خراسان شمالی که سالها برای درختان خود زحمت کشیدند تا بزرگ شدن و ثمر دهی آنها را ببینند، با یک سرمای زودگذر بهاره تمامی دسترنج خود را برباد رفته می بینند و این مشکل علاوه بر حسرت آنها خسارات سنگینی به اقتصاد خانواده وارد می کند و اینک طرح سرشاخه کاری راه نجات این باغداران برای فرار از سرما تلقی می شود که به خوبی در این استان اجرا شده است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه با تاکید بر بر سرشاخه کاری در باغ های گردوی استان، گفت: سال های گذشته به صورت الگویی و نمونه ای در سطح یک تا ۲ هکتار سرشاخه کاری گردو انجام می شد اما امسال در سطح ۲۷ هکتار این طرح اجرا شد.

وی افزود: در این باغ ها ارقام جدید و پر بار را اصلاح شده است تا شاهد افزایش درآمدی باغداران استان باشیم.

صفدری با بیان اینکه ارقام جدید و پر بار را از استان همدان خریداری شده است، عنوان کرد: در مرحله اول در باغ های مادری اجرا خواهد شد و در مرحله بعد در بین باغ داران توزیع می شود.

وی یادآور شد: ارقام های چالدران، الوند، آل دوران پر شین کاسپین از جمله ارقام جدید، مقاوم و پر محصول گردو در استان هستند که در طرح سرشاخه کاری مورد استفاده قرار گرفت.

۲۵ درصد افزایش برداشت گردو

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه عنوان کرد: پیش‌بینی می‌شود پنج هزار و ۸۰۰ تن گردو در استان برداشت شود که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۵ درصد افزایش خواهد داشت.

وی اظهار کرد: امسال در فصل گل دهی درختان گرد و هوا مساعد بود و با سرمازدگی مواجه نشد به گونه ای که همین امر دلیلی بر افزایش برداشت گردو و کیفیت خوب این محصوب خواهد بود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه برداشت گردو از سطح چهار هزار و ۶۶۹ هکتار باغ استان آغاز شده است، افزود: از مجموع باغ های گردوی خراسان شمالی چهار هزار و ۵۱۶ هکتار بارور و ۱۵۲ هکتار غیر بارور است.

صفدری خاطر نشان کرد: بیشترین باغ گردوی استان در شهرستان های شیروان، فاروج و بجنورد است و ارقام گردوی تولیدی استان «محلی»، «ژنوتیپ برتر»، «چندلر»، «فرانکت روند» و «فرانت» است.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی از قطب های تولید گردو در کشور است و بیشترین سطح زیر کشت این محصول مربوط به شهرستان شیروان با یکهزار و ۲۸۵ هکتار و شهرستان های بجنورد، اسفراین و مانه و سملقان از دیگر مناطق دارای گردو است.

۶.۵ درصد باغ‌های خراسان شمالی و ۲ درصد تولید مربوط به گردو است و سطح زیر کشت گردو در این استان سه هزار و ۷۳ هکتار تخمین زده می شود و میانگین عملکرد نیز در واحد سطح ۲ تُن است.

خراسان شمالی با جمعیت یک میلیون نفر ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار کشتزار است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می‌کنند، این استان بیشترین شاغل در بخش کشاورزی را دارد.

از ۷۶‬ نوع محصول تولیدی بخش کشاورزی این استان ۲۹ گونه آن باغی است که حجم سالانه تولید آن به تا حدود ۳۰۰ هزار تن می رسد.