به گزارش خبرنگار ایرنا، طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران از رویکردهای مهمی است که به منظور احیای جنگلها، تلطیف هوا، کاهش اثر گازهای گلخانهای، تولید اکسیژن، حفاظت از منابع آب و خاک، نفوذپذیری آب، جذب دی اکسید کربن و گرد و غبار دنبال میشود.
هدف از اجرای این طرح این است که هر سال با کاشتن ۲۵۰ میلیون نهال طی چهار سال آینده یک میلیارد درخت در ایران کاشته شود.
این طرح قرار است طی چهار سال توسط نهضت مردمی اجرا شود؛ در واقع آنچه این طرح را از پروژههای دولتهای پیشین در حوزه منابع طبیعی متمایز میکند استفاده از ظرفیت جوامع روستایی و تشکلهای مردمنهاد به عنوان مجریان این طرح است.
مکان یابی کاشت یک میلیارد درخت تحت نظارت کمیته علمی
وزیر جهاد کشاورزی روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۱ در مراسم روز ملی درختکاری که در حاشیه روستایی در شهرستان ری برگزار شد، اعلام کرد: از امروز کاشت یک میلیارد درخت در کشور به عنوان مسئولیت اجتماعی بزرگ همه ایرانیان کلید خورد چراکه کاشت درخت برای داشتن ایرانی آباد و سبز یک مسئولیت اجتماعی بزرگ برای همه ایرانیان محسوب می شود.
سید جواد ساداتی نژاد همچنین گفت: مکانیابی کاشت یک میلیارد درخت تحت نظارت یک کمیته علمی پیشرفته و با بهرهگیری از مطالعات بارندگی و موقعیت مکانی هر منطقه تعیین شده انجام گرفته است و همه اقوام ایرانی در اجرای این طرح بزرگ نقش و مشارکت دارند.
وزیر جهاد کشاورزی کاشت یک میلیارد درخت را در سراسر ایران سر منشأ یک اتحاد و همبستگی بین همه مردم ایران خواند و با بیان اینکه ایران رتبه هفتم جهان در تولید کربن را دارد، گفت: کاشت و توسعه درختکاری را لازمه بهبود جایگاه ایران در زمینه ترسیب کربن اعلام کرد.
مشارکت مجموعههای وابسته به وزارت کشاورزی
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز گفت: هر درخت بالغ، به طور معمول سه هزار و ۴۰۰ لیتر آب را ذخیره می کند و این عدد برای هر درخت در جنگل های زاگرس به یک هزار متر مکعب می رسد و این درختان ضمن حفاظت از خاک، مانع از گسترش گرد و خاک نیز می شود.
به گفته عباسعلی نوبخت برای اجرای این طرح بزرگ، همه مجموعه های وابسته به وزارت کشاورزی مشارکت داشتهاند و از ظرفیت دانشگاه ها نیز استفاده شده تا با کمک مردم، نسل آینده از ایرانی سبز و آباد بهرهمند شوند.
تلاش برای اجرای این طرح در استان فارس؛ از برگزاری مناظره تا همافزایی بین دستگاهی
در حال حاضر اجرای این طرح در استان فارس نیز در دستورکار مسئولان و دستگاههای متولی قرار گرفته است و نشستها و برنامههایی برای تحقق این امر برگزار شد.
«شهر سبز و آیینهای درختکاری» عنوان مناظرهای بود که با حضور متولیان و فعالان محیط زیست در دانشگاه شیراز برای بررسی و ارزیابی اجرای این طرح برگزار شد؛ مناظرهای که در آن مسئولان منابع طبیعی،درختکاری را مهمترین رویکرد برای احیای فضای سبز شهر قلمداد کردند اما فعالان محیط زیست معتقد بودند که آیین درختبانی باید جایگزین درختکاری شود.
۱۷ خردادماه سال ۱۴۰۲ نیز نشستی به منظور هماهنگی و همافزایی بیندستگاهی در خصوص تحقق اهداف موردنظر در این طرح با حضور استاندار فارس تشکیل شده است؛ نشستی که در آن استاندار، برنامهریزی عملیاتی را زمینه تحقق اجرای این طرح دانست و گفت: استفاده از تمام ظرفیتهای استان و تعامل بین سازمانی درجهت تحقق این طرح بزرگ و ملی مؤثر است.
نذر بذر در ارسنجان
همچنین در آخرین اقدام زیبایی که در استان فارس انجام شد یکی از خیران شهرستان ارسنجان ۱۵۰کیلوگرم بذر بادام کوهی نذر طبیعت کرد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزدازی ارسنجان با اشاره به طرح ملی کاشت یک میلیارد اصله نهال که از ابتدای سالجاری و بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب در دستور کار جهادی مجموعه اداره منابع طبیعی قرار گرفته است، گفت: اقدامات فرهنگی و آموزشی متناسبی توسط کارشناسان اداره و دستگاههای دیگر صورت گرفته که این مهم همواره مورد حمایت مسئولان حوزه شهرستان بوده و نذر طبیعت و تهیه بذر هم یکی از سایر اقدامات و برنامه های پیش بینی شده در طرح ملی است.
حسن خسروانیان در این باره افزود: بذور تهیه شده اهدایی که از گونه های بومی بوده، همزمان با شروع فصل مناسب در سالجاری در مناطق پیش بینی شده جنگلی و مرتعی با مشارکت دوستداران طبیعت دوست اقدام به کاشت خواهد شد.
دعوت از مردم برای مشارکت بیشتر
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزدازی ارسنجان ضمن تقدیر و تشکر از خیر بزرگواری که حاضر به اعلام نام خود نبود، از سایر مردم شریف، طبیعت دوست شهرستان که همواره حامی خادمان خود در منابع طبیعی بودند درخواست کرد در زمینه اجرای طرح ملی و محوری کاشت یک میلیارد نهال کماکان همکاری و مساعدت لازم را داشته باشند.
شهرستان ارسنجان در فاصله ۱۲۵ کیلومتری شمال شیراز و دارای ۱۲۸ هزار هکتار اراضی ملی است. جنگلهای این شهرستان همواره یکی از کانونهای آتشسوزی در سال های اخیر بوده اما با برنامهریزیهای صورت گرفته و انجام اقدامات پیشگیرانه، طی حدود ۲سال گذشته هیچ آتش سوزی در این جنگلها رخ نداده است و حالا با اقدامات قابل توجهی که در زمینه کاشت درخت در این شهرستان در حال انجام است انتظار میرود که شاهد سرسبز شدن بیش از پیش این خطه باشیم.