قزوین - ایرنا - نماینده سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت: باغستان سنتی قزوین میراثی گرانبها و ارزشمند از نیاکان این سرزمین برای جهانیان است که بایستی با کارهای مشترک از سوی دولت و بخشی خصوصی به بهترین شکل ممکن حفظ شود.

به گزارش ایرنا، "سلیم ذکری" روز دوشنبه در نشست باغستان سنتی قزوین، میراث زنده نیاکان در مسیر جهانی شدن با بیان این مطلب افزود: پیشنهاد می‌کنم همانطور که الان تلاش می کنید تا باغستان سنتی در جیاس (نظام نظام‌های میراث کشاورزی مهم جهانی) ثبت شود، این اقدامات را همچنان استمرار دهید.

وی با بیان اینکه حفظ و توجه به منابع طبیعی به ویژه آب و زمین باید در اولویت باغستان سنتی قرار گیرد، گفت: در کنار این موارد باغداران و جامعه محلی باید مورد حمایت ویژه قرار گیرند چرا که این افراد نقش مهمی در حفظ و نگهداری باغات سنتی دارند.

ذکری بیان کرد: باغستان سنتی اگرچه یک میراث سنتی است، اما دلیلی ندارد که از تکنولوژی به دور باشد، بلکه می توان با ابتکارات و فناوری شرایط بهتری را برای کشاورزان فراهم کرد.

این نماینده سازمان فائو تصریح کرد: پرونده طرح باغستان سنتی در جیاس وقتی در فائو مطرح شد، تمام اجزای این نظام سنتی در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار گرفت و همه متولیان آن همانند یک قطعه از عکس برای حفظ باغستان سنتی مورد تاکید قرار گرفت.

ذکری اظهار کرد: لحظه ورود من به این شهر گفته شد که قزوین دروازه بهشت است، به راستی مردم قدر چیزهایی که در نزدیک خودشان است را نمی دانند و دنبال چیزهای دور از دسترس هستند، مردم این استان باید بدانند که باغستان سنتی بسیار ارزشمند است.

وی ادامه داد: فقط کافی است ۲۰ ثانیه چشمان خودمان را ببنیدم و قزوین را بدون باغستان سنتی تصور کنیم، واقعا چگونه قابل درک است؟ در شرایطی که زمان به سرعت در حال تغییر بوده و با تغییرات آب و هوایی و جمعیتی روبرو هستیم، حفظ باغات سنتی قزوین یک اقدام بسیار ارزشمند و ضروری تلقی می‌شود.

نماینده سازمان فائو به آبی در باغات سنتی قزوین مصرف می شود، اشاره کرد و گفت: یکی از خدمات رایگان در این باغات همین نگهداری آب در باغات سنتی قزوین است که باعث نفوذ به لایه های زیرین شده و عاملی برای آب شرب آیندگان خواهد بود.

ذکری خاطرنشان کرد: باغداران شاغل در باغستان سنتی قزوین فقط به این توجه نکنند که از این باغات امرار و معاش می شود، بلکه بدانند حافظ یک نظام و میراث ارزشمند هستند که متعلق به همه جهانیان است.

وی یادآور شد: همیشه تغییرات خوب از بالا به پایین اتفاق نمی افتد، بلکه خیلی از تغییرات از پایین به بالا صورت می گیرد که یکی از مهم ترین آن همین ثبت باغستان سنتی قزوین در جیاس است.

گفتنی است، بازدید از موزه ادوات کشاورزی و تصاویر باغستان سنتی در مجموعه باغستان جهاد کشاورزی از دیگر برنامه‌های سفر نماینده فائو به استان قزوین بود.

باغستان قزوین مجموعه باغ‌های موجود در نیمه جنوبی، شرقی و غرب شهر قزوین با ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار وسعت است که در گذشته دور تا دور این شهر را در برمی گرفت.

این باغستان که عمر بسیار طولانی را نیز دارد به استناد تاریخ یک هزار و ۱۰۰ سال و به روایتی نیز به دوران ساسانیان می رسد که چهار هزار هکتار وسعت داشت.

در گذشته نه چندان دور این باغستان به روش غرقابی آبیاری می شد و آب آن نیز توسط پنج رودخانه ارنجک، دیزج،‌دلی چای،‌ وشته و زویار تامین می گردید اما رفته رفته و با توسعه شهر قزوین و برداشت های بی رویه آب از رودخانه های بالادست،‌ این باغستان با کم آبی روبرو شده است.

براساس اطلاعات صورت گرفته،  باغستان سنتی قزوین ۶ درجه سانتیگراد هوای قزوین را کاهش می دهد و این میزان کاهش درجه حرارت نقش مهمی در پایین آورده مصرف انرژی را به همراه دارد.