تهران-ایرنا- روزنامه انگلیسی از اقدام آمریکا در رونمایی از پیمان همکاری کشورهای ساحلی اقیانوس آتلانتیک (اطلس) خبر داد و نوشت این پیمان همکاری های امنیتی را شامل نمی شود اما همزمان با تلاش واشنگتن برای مقابله با نفوذ چین کلید خورده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، فایننشال تایمز افزود: آمریکا همزمان با تلاش برای افزایش روابط اقتصادی، علمی و محیط زیستی، از پیمان همکاری بین ده ها کشور ساحلی اقیانوس اطلس در اروپا، آفریقا و آمریکا رونمایی کرد.

پیمان «مشارکت برای همکاری آتلانتیک» در حاشیه نشست های مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک و در آستانه سخنرانی جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در این نهاد جهانی که قرار است روز سه شنبه (امروز) برگزار شود، مورد توافق قرار گرفت.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که کاخ سفید تلاش می‌کند تا روابط با کشورهای در حال توسعه را بهبود بخشد و حمایت مالی از آنها را جلب کند تا بتواند جایگزین مناسب‌تری برای نفوذ اقتصاد جهانی و سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی چین ارائه دهد.

این توافق همچنین همزمان با انتقاد برخی از کشورها از واشنگتن انجام شد. آنها می گویند آمریکا به لحاظ مالی و راهبردی به شکل نامتناسبی بر حمایت از اوکراین متمرکز شده است در حالی که کشورهای مستقر در «جنوب جهانی» که با چالش های بزرگی ناشی از همه گیری کرونا، تغییرات آب و هوایی، نرخ بالای بهره و بدهی های بین المللی مواجه هستند، از این حمایت ها محروم هستند.

پیمان مشارکت برای همکاری آتلانتیک فاقد ارکان نظامی و امنیتی است و از این رو به عنوان مکمل یا افزونه ای بر پیمان ناتو که کشورهای آتلانتیک شمالی و اروپایی در آن عضو هستند، در نظر گرفته نمی شود اما شامل تعهدی است که به کشورهای منطقه اقیانوس اطلس اطمینان می دهد که از «دخالت، اجبار یا اقدام تهاجمی آزاد هستند» و «برابری حاکمیتی، تمامیت ارضی و استقلال سیاسی» آنها را تضمین می کند.

یک مقام ارشد دولت جو بایدن گفت ایده همکاری بین کشورهای آتلانتیک به قبل از حمله روسیه به اوکراین باز می گردد و بازتاب درک این مساله است که با کشورهای شمال و جنوب اقیانوس اطلس مدتها به صورت ماهیت های جداگانه برخورد می شد.

مقام آمریکایی افزود: هماهنگی ها بر سر مشارکت کشورهای عضو این پیمان از سوی وزیران خارجه آنها صورت خواهد گرفت و کاخ سفید اعلام کرده این پیمان به رفع بهتر مشکلات «فراملی» مشترک کمک خواهد کرد. ماهیگیری های غیرقانونی، بلایای طبیعی، قاچاق مواد مخدر، از جمله مواردی است که کشورها به موجب این پیمان برای مقابله با آنها همکاری خواهند کرد.