جیرفت- ایرنا- کشاورزانی که در جنوب کرمان ذرت می‌کارند می‌گویند با کمبود کود مواجهند، از میزان کودی که توسط جهادکشاورزی توزیع می‌شود راضی نیستند و مجبور به تهیه کود آزاد با قیمت چند برابری هستند.

به گزارش ایرنا به گفته کشاورزانی که ذرت کشت می کنند برای هر هکتار نیاز به حدود ۱۰ کیسه کود دارند اما فقط سه کیسه به ازای هر هکتار به آنان کود اوره داده می شود.

بنابراین کشاورزان برای تهیه باقیمانده کود مورد نیاز به سراغ بازار آزاد می روند و کود را به ۲ تا سه برابر قیمت دولتی تهیه می کنند. احتمال قاچاق کود و همچنین مشکل کم بودن تعرفه کرایه خودروهای سنگین از جمله دلایل کمبود کود با نرخ دولتی خوانده می شود.

سهمیه از ۱۰ کیسه به سه کیسه کاهش یافت

یکی از کشاورزان فاریابی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: برای گل دادن و به ثمر نشستن ذرت ۱۲ کیسه کود در هکتار نیاز است اما جهاد کشاورزی فقط سه کیسه در نظر گرفته است.

ابراهیم تاجیک افزود: کشاورز مجبور است کودهای دیگری همچون مایعات زغالی استفاده کند که به پای کود اوره نمی رسد یا از بازار آزاد اقدام به تهیه کود کند.

کمبود سهمیه و وفور بازار آزاد

وی اضافه کرد: کشاورز در اقتصاد کشور نقش بسزایی دارد اما چرا سهمیه کود که حق اوست داده نمی شود و در بازار آزاد به وفور اما به قیمت نجومی وجود دارد.

تاجیک کشاورز را عامل وفور کود در بازار آزاد نمی داند و تقصیر را برعهده جهاد کشاورزی می اندازد و می گوید: به هر حال این دستگاه ناظر بر بازار است و مسئولیت مشکل متوجه آن است.

وی ادامه داد: میزان سهمیه در گذشته بیش از ۱۰ کیسه بوده اما به مرور کاهش یافته و اکنون به سه کیسه رسیده است.

براساس گزارش ها فاریاب در زمینه کشت ذرت با سطح کشت ۱۳ هزار هکتار در جنوب استان در رتبه اول، بعد از آن قلعه گنج و سپس شهرستان کهنوج قرار دارد.

ذرت کاران برای هر هکتار نیاز به حدود ۱۰ کیسه کود دارند اما فقط سه کیسه به ازای هر هکتار به آنان کود اوره داده می شود، بنابراین کشاورزان برای تهیه باقیمانده کود مورد نیاز به سراغ بازار آزاد می روند و کود را به ۲ تا سه برابر قیمت دولتی تهیه می کنند.

خرید کود آزاد سه برابر گران‌تر

حجت امیری یکی دیگر از کشاورزان فاریابی هم در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: در شرایطی که با کمبود کود دولتی مواجه هستیم مقداری از کودهای ریزمغذی استفاده می کنیم که کنترل خاصی هم روی ریز مغذی ها نیست زیرا هرکسی می آید شرکتی راه اندازی می کند و برخی هم حتی بدون داشتن شرکت کود توزیع می کنند.

وی افزود: فرد، گالنی را با یک برچسب به ما تحویل می دهد که اصالت و کیفیت آن برای ما قابل تایید نیست و در استفاده هم کیفیت بسیار بدی دارد.

امیری اضافه کرد: تهیه کود آزاد در فاریاب سخت است و برای تهیه آن بیشتر اوقات به اسلام آباد هرمزگان یا دیگر شهرها می رویم که به وفور کود آزاد یافت می شود.

وی ادامه داد: برای حمل کود آزاد پس از خرید هم با مشکل مواجه می شویم و گاها به دلیل بازرسی ها ممکن است کود ضبط شود.

امیری با اشاره به اینکه ذرت نیاز زیادی به کود ازت دارد بیان کرد: به ما گفتند که کود کم است و فعلا هکتاری سه کیسه دریافت کنید اما جهاد کشاورزی قول داده که در ۱۰ تا ۱۵ روز دیگر سهمیه ای دیگر به کشاورزان داده شود.

دردسر تعرفه حمل

وی گفت: کارگزاران توزیع کود برای تهیه کود از استان هرمزگان به دلیل تعرفه کمی که برای کرایه خودروهای سنگین تعیین شده با مشکلاتی مواجه هستند و رانندگان کمتری راضی به حمل کود می شوند.

این کشاورز افزود: به همین دلیل کارگزاران مجبور هستند از سود خود بر روی کرایه بگذارند و این موجب کاهش حمل کود به جنوب کرمان و بویژه فاریاب می شود.

امیری یادآور شد: اکنون و در پیک(اوج) مصرف ما کود یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریالی را به نرخ چهارمیلیون ریال تهیه می کنیم.

جهاد: با فروشندگان کود قاچاق برخورد می شود

این درحالی است که مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در این باره گفت: به دلیل مشکلات به وجود آمده با پتروشیمی ها ۲ ماه هیج کودی ارسال نمی شد و کود کم بود که تنها ۱۵ روزی است که کود به دست ما رسید.

رضا یونس زاده با رد اینکه کود در بازار آزاد به وفور در دسترس باشد افزود: اگر کمیته پایش سازمان، کود دولتی در بازار ببیند برخورد می کند، متخلف جریمه می شود و حتی احتمال پلمب مرکز فروش وجود دارد.

یونس زاده با اشاره به اینکه بر اساس نوع محصول و متراژ زمین کود لازم تعیین می شود ادامه داد: از زمانی که سامانه پایش فعال شده توزیع کود نظام مند شده است اما به هر حال امکان انحراف وجود دارد.

وی تاکید کرد: کشاورز واقعی که کود خود را به بازار آزاد نمی دهد چون نیاز دارد و بعد مجبور می شود با قیمت بالاتر تهیه کند.

یونس زاده با اشاره به اینکه بر اساس نوع محصول و متراژ زمین کود لازم تعیین می شود ادامه داد: از زمانی که سامانه پایش فعال شده توزیع کود نظام مند شده است اما به هر حال امکان انحراف وجود دارد.

۲ کیسه کمتر از نیاز به کشاورز داده می‌شود

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد و سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم در مورد کود گفت: البته همیشه کود با قیمت دولتی یک یا ۲ کیسه کمتر داده می شود اما برای محصولات استراتژیکی همچون گندم و چغندر قند گلایه‌ای از کمبود به ما گزارش نشده است.

ذبیح الله اعظمی افزود: کمبودی برای کودهایی از نوع فسفات و پتاس وجود ندارد و به اندازه کافی توزیع شده است اما کود ازته یا اوره حدود ۲ ماه به دلیل اختلاف دولت و پتروشیمی ها عرضه نشده بود که هفته گذشته وزیر جهاد کشاورزی در مجلس اعلام کرد که دیگر مشکل کود نداریم اما کشاورزان در اسرع وقت کود ازته خود را تهیه کنند.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس با بیان اینکه برای محصولات استراتژیکی همچون گندم، ذرت و چغندر دولت کود اوره را با قیمت دولتی ارائه می‌کند ادامه داد: کود اوره با ۲ قیمت وجود دارد که یکی با قیمت دولتی یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال و دیگری با قیمت‌های آزاد چهار یا پنج میلیون ریالی فروخته می شود.

وی تاکید کرد: کوددهی هم باید با حساب و کتاب و محاسبه‌ آنالیز خاک انجام شود تا نیترات محصولات کشاورزی بالا نرود.

به گزارش ایرنا ذرت یک محصول مهم کشاورزی در دنیا به شمار می رود و برای امنیت غذایی کشور هم از اهمیت خاصی برخوردار است که دست کمی از محصول استراتژیک گندم ندارد بنابراین انتظار می رود کشت آن بیشتر مورد توجه مسئولان جهاد کشاورزی قرار گیرد تا کشاورزان انگیزه ای برای ادامه کشت در سال های بعد داشته باشند.