شیراز-ایرنا- ممنوعیت عرضه و صادرات محصولات کشاورزی فاقد «شناسنامه سلامت» از مهمترین تدابیری است که سازمان جهاد کشاورزی فارس با هدف ارتقای سلامت تولیدات کشاورزی اتخاذ کرده که بر این اساس تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات زراعی و باغی باید از پایان شهریورماه نسبت به دریافت شناسه محصولات خود اقدام کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا،در حال حاضر سموم تقلبی و عرضه محصولات بی‌کیفیت در بخش کشاورزی مشکلات بسیاری را برای کشاورزان و فعالان در این عرصه ایجاد کرده است.

تخلفات واحدهای عرضه کننده سموم و نهاده‌های کشاورزی

۳۱مردادماه سال ۱۴۰۲ بود که مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس از شناسایی یک واحد عرضه غیرمجاز سموم دفع آفات نباتی با بسته‌بندی خانگی در بخش مرکزی شهرستان شیراز خبر داد و گفت: یک تُن سم و ۱۵۰ کیلوگرم کود در بسته‌بندی‌های غیرمجاز از این واحد کشف و ضبط شده است.

پنجم شهریورماه سال ۱۴۰۲ هم رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس اعلام کرد: انبار پخش کود، سم و بذر تقلبی خارج از شبکه در شهرستان بختگان فارس کشف و ضبط شد و ۶ هزار و ۴۰۰ کیلوگرم انواع نهاده‌ها کشف و ضبط و به انبار حفظ نباتات این سازمان منتقل شد.

این در حالیست که متخلفان سموم دفع آفات نباتی را در بسته بندی‌های غیرمجاز و بدون مجوزهای لازم به بازار عرضه می‌کنند و نیاز است که تمهیدات کافی در این زمینه اندیشیده شود.

چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟

اگرچه کارگروه پایش و ساماندهی داروخانه‌های گیاهپزشکی فارس متشکل از نمایندگان حفظ نباتات، نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، اتاق اصناف و تعزیرات حکومتی با هدف ساماندهی شبکه توزیع نهاده‌های کشاورزی و ارتقای امنیت غذایی به طور جدی مشغول به فعالیت و اقدامات نظارتی است اما تمهیدات دیگری هم برای حفظ سلامت محصولات کشاورزی اندیشیده شده است؛ تمهیداتی که از سال ۱۴۰۱ با پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی پیگیری و دنبال شد.

خرداد ماه سال ۱۴۰۱ وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: محصولات کشاورزی که در کشور عرضه می‌شوند و همچنین محصولات صادراتی باید دارای شناسنامه کامل از نظر سلامت غذایی، رصد و پایش باشند.

این مهم در حال حاضر در دستور کار متولیان امر در استان فارس نیز قرار گرفته است.

ممنوعیت عرضه و صادرات محصولات کشاورزی فاقد شناسنامه
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس اخیراً از ممنوعیت عرضه و صادرات محصولات کشاورزی فاقد "شناسنامه سلامت" خبر داده و اعلام کرده که تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات زراعی و باغی باید از پایان شهریورماه نسبت به دریافت شناسه محصولات خود اقدام کنند.

این طرح شامل چه محصولاتی می‌شود؟

حمید دبیری معاون جهاد کشاورزی با بیان اینکه دریافت "شناسنامه سلامت"یا " QR Code" برای خیار سبز، گوجه فرنگی و فلفل دلمه‌ای چه به صورت کاشت در فضای باز و چه به صورت گلخانه ای الزامی است، گفت: اخذ این شناسه برای محصولات سیب درختی، مرکبات، انار، خرما، پسته، انگور، کیوی، برنج، بادمجان، کرفس و کاهو نیز ضروری است.

وی با اشاره به اینکه فرآیند استانداردسازی و اخذ "QR Code" با هدف ارتقای سلامت تولیدات کشاورزی انجام می شود، افزود: این شناسنامه نشان می‌دهد محصول تولید شده عاری از هرگونه باقیمانده سموم، کود و فلزات سنگین است.

بسته‌های تشویقی برای کشاورزان

به گفته دبیری؛ به منظور دریافت شناسه سلامت، محصولات زراعی از زمان کاشت و محصولات باغی از زمان گُلدهی تحت نظارت مستقیم کارشناسان فنی مورد تأیید سازمان جهاد کشاورزی و نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای ارائه بسته‌های تشویقی به کشاورزانی که اقدام به اخذ شناسه سلامت محصولات خود می‌کنند، اظهار کرد: تأمین کود و سموم مورد نیاز، ارائه تسهیلات و عرضه تولیدات آنها به بازار از جمله برنامه‌های تشویقی در نظر گرفته شده است.

نحوه دریافت شناسه سلامت

این مقام مسئول، به نحوه دریافت شناسه سلامت محصولات کشاورزی اشاره کرد و افزود: کشاورزان، صادرکنندگان و زنجیره‌های ارزش با مراجعه به " سامانه سماک " اقدام به پیش ثبت‌نام اولیه می‌کنند و کارشناسان فنی با عقد قرارداد با آنها، نظارت و ارائه توصیه های لازم اقدام به ثبت گزارش های خود در "سامانه سماک" می‌کنند.

دبیری اضافه کرد: در صورت ثبت گزارش توسط کارشناسان فنی، تولیدکنندگان در زمان برداشت محصول، می توانند شناسنامه سلامت محصولات خود را دریافت و بر روی آنها نصب کنند.

او یادآور شد: با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته باید تمامی محصولات تا پایان سال جاری دارای شناسنامه سلامت شوند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس اظهار کرد: به منظور صادرات محصولات به کشورهایی مانند اتحادیه اروپا و اوراسیا، افزون بر شناسه محصول و گواهی بهداشت نباتی، اخذ گواهی سلامت از دانشگاه علوم پزشکی و ارائه نتیجه آزمایش باقیمانده سموم نیز ضروری است.

اهمیت دریافت شناسنامه سلامت

برای جلوگیری از تخلفات گسترده در بخش تولید و عرضه محصولات کشاورزی، در کنار تولید سموم با کیفیت و مکانیزاسیون و ادوات سمپاش کارآمد، دریافت شناسنامه‌ سلامت برای محصولات زراعی نیز باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد؛ بدون شک ارائه محصول شناسنامه‌دار در بخش صادرات نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و نشان می‌دهد کالای تولید شده تحت کنترل است و دیگر محصولات صادر شده برگشت نمی‌خورد.