همدان-ایرنا- مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر گفت: به دنبال ۲ مرحله سرمازدگی در سال جاری، باغ‌های انگور این شهرستان متحمل خسارت سنگینی شدند و شاهد ۷۰ درصدی به آنها بودیم که میزان برداشت انگور از تاکستان‌ها را با کاهش چشمگیری مواجه کرده است.

"یوسف کاکاوند" روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: شهرستان ملایر قطب باغبانی استان است و در تولید محصولاتی همچون انگور در کشور شاخص است و سال ۱۳۹۷ در سازمان جهانی خواروبار کشاورزی (فائو) ثبت جهانی شد.

وی افزود: تقریبا ۱۱ هزار و ۷۵۱ هکتار باغ انگور در ملایر داریم که به طور متوسط سالانه ۲۷۶ هزار تن محصول از آنها برداشت می‌شود.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر با بیان اینکه حجم بالایی از این محصول به میزان بیش ۳۳ هزار تُن به صورت کشمش صادر می‌شود، ادامه داد: امسال باغ‌های انگور شهرستان ملایر طی ۲ مرحله دچار سرمازدگی و خسارت شدند و براساس برآوردهای انجام شده ۷۰ درصد خسارت سرمازدگی داشتیم.

به گفته کاکاوند؛ طی سال‌های گذشته از هر هکتار ۲۴ تُن انگور برداشت می‌شد که امسال به دلیل سرمازدگی، این میزان برداشت به ۹ تُن در هکتار کاهش یافته است‌.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر گفت: میزان برداشت انگور در ملایر امسال از ۲۷۶ هزار تُن به حدود ۱۰۰ هزار تُن رسیده که کاهش قابل توجهی داریم.

کاکوند یادآور شد: مشکل اساسی که امسال با آن روبرو شدیم اثرات سرمازدگی و مشکلات بیمه‌ای بود که بیمه کمتر از سوی کشاورزان مورد استقبال قرار گرفت و خسارت بیشتر به خودِ کشاورزان برگشت.

وی اظهار کرد: اولین پیشنهاد ما به باغداران این است که بیمه باغ‌های خود را جدی بگیرند.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر خاطرنشان کرد: تنها ۱۵۱ هکتار باغ انگور بیمه بودند که خسارت به صاحبان آنها پرداخت شد.

کاکاوند همچنین گفت: فعلا با پیگیری‌های نمایندگان مجلس، فرماندار و دیگر مسوولان جهاد کشاورزی موفق شدیم پرداخت اقساط تسهیلات تا زیر یک میلیارد ریال باغداران را امهال کنیم.

ملایر؛ رتبه چهارم تولید انگور کشور

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر با اشاره به اینکه این شهرستان از نظر میزان تولید در رتبه چهارم کشور و از نظر سطح زیر کشت انگور با حدود ۱۲ هزار هکتار، رتبه پنجم کشور را داراست، بیان کرد: ۲۸ درصد از ۲۳ هزار هکتار باغ‌های این استان در شهرستان ملایر است.

کاکاوند افزود: ۴۳ هزار تُن معادل ۷۰ تا ۷۷ درصد انگور تولیدی به انواع کشمش تبدیل می‌شود و از این میزان ۳۰ تا ۳۳ هزار تُن به کشمش تیزابی صادراتی و مابقی به کشمش آفتابی، سایه‌خشک و دیگر محصولات تبدیل می‌شود.

به گفته این مسوول، در حال حاضر ۷۰ کارخانه فرآوری محصولات انگور و کشمش در سطح این شهرستان وجود دارد که از این تعداد ۵۵ کارخانه فعال است و در مجموع بیش از ۳۰ هزار تُن کشمش ملایر به کشورهای هدف صادر می‌شود.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر مطرح کرد: علاوه بر این ۳۰ هزار تُن کشمش، بیش از ۲۰ هزار تُن کشمش نیز از سایر استان‌ها در ملایر فرآوری و از این شهرستان صادر می‌شود.

آغاز عملیات اجرایی نخستین پالایشگاه انگور کشور در ملایر

کاکاوند با بیان اینکه از انگور ملایر ۲۶ محصول فرآوری شده تولید می‌شود، گفت: برخی از محصولات تولیدی انگور همچون شیره به دلیل نبود صنایع تبدیلی، هنوز قابلیت صادرات ندارد که در این راستا عملیات اجرایی نخستین پالایشگاه انگور کشور در ملایر همزمان با هفته دولت آغاز شد.

وی با اشاره به افزایش ظرفیت یکی از سردخانه‌های نگهداری میوه در این شهرستان از ۲ هزار تُن به پنج هزار تُن اشاره کرد و افزود: عملیات طراحی پالایشگاه انگور به اتمام رسیده و در حال جانمایی است.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر همچنین از اجرای مرکز پرتودهی غرب کشور در زمینه محصولات کشاورزی به ویژه انگور عنوان و بیان کرد: تجهیزات سایت پرتودهی محصولات کشاورزی خریداری شده و در آینده‌ای نزدیک راه‌اندازی خواهد شد.

کاکاوند همچنین گفت: با توجه به مقاومت باغ‌های انگور ایستاده و داربستی نسبت به سرمازدگی، اجرای طرح فراز در دستور کار قرار گرفته و امسال ۱۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون ریال تسهیلات بلاعوض برای اجرای طرح فراز به کشاورزان پرداخت شده است.

اجرای طرح فراز در ۱۷۰ هکتار اراضی باغی ملایر

وی با تاکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین ارقام انگور ملایر کشمشی بی‌دانه است، گفت: در حال حاضر ۱۷۰ هکتار از باغ‌های این شهرستان داربستی و در آنها طرح‌ فراز اجرا شده است.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر افزایش بیش از ۲ برابری محصول تولیدی، کاهش خسارت‌های ناشی از سرمازدگی، کاهش مصرف آب و استفاده کمتر از ادوات کشاورزی و کاهش هزینه‌های بهره‌برداری برای کشاورز را از جمله مزایای باغات داربستی و طرح فراز عنوان و بر لزوم آموزش کشاورزان برای هرس درختان در اجرای طرح فراز تاکید کرد.

به گزارش ایرنا؛ شهرستان ملایر دارای حدود ۱۲ هزار هکتار باغ انگور است که سالانه بیش از ۲۵۰ هزار تن محصول از این میزان سطح زیر کشت برداشت می‌شود.

سال ۹۷ نظام تولید انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان و دومین میراث کشاورزی ایران در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) به ثبت رسید.