تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۴۰۲ - ۰۷:۳۶

بروجرد - ایرنا - سی و یکم شهریور سال ۱۳۵۹ فصل جدیدی از تاریخ انقلاب نوپای اسلامی ایران ، سرآغاز تحولات عمیق اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بود، کتاب حماسه مردم این سرزمین، همزمان با شروع حمله همه جانبه عراق به خاک ایران گشوده شد و هر کس به سهم خود برگی را نگاشت که در این کتاب، دانش‌اموزان دوران دفاع مقدس نیز مشق ایثار را نوشتند.

به گزارش ایرنا، در کنار ارتش، سپاه، بسیج مردمی،جهاد سازندگی سنگر سازان بی سنگر و آحاد مردم، قشر آینده سازی به نام دانش آموزان در دوران دفاع مقدس نقش شجاعانه ای به نمایش گذاشتند که در موفقیت رزمندگان اسلام تاثیر گذار بود، پرداختن به نقش دانش آموزان در جنگ تحمیلی نه تنها یادآور حماسه آفرینی این قشر است بلکه الگوی مناسبی برای تربیت نو باوگان امروز و آینده سازان فردای ایران باشد.
نقش دانش آموزان در پشتیبانی، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، حضور در برنامه های فرهنگی، اعلام حمایت از رزمندگان، تولید آثار هنری و بیان دلاورمردی‌های رزمندگان اسلام در لایه‌های پنهان جنگ به یادگار مانده است.

حضور ۵۵۰ هزار نفری در جبهه های جنگ و تقدیم بیش از ۳۶ هزار شهید دانش آموز و هزاران جانباز و آزاده در طول دوران دفاع مقدس تنها بخشی از افتخار آفرینی نوجوانان در تاریخ انقلاب اسلامی است.

این حماسه آفرینی دانش آموزان را امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی در پیام کوتاهی به مناسبت شهادت محمد حسین فهمیده دانش آموز شهید چنین بیان می دارند:« رهبر ما آن طفل دوازده ساله ای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صدها‏‎ ‎‏زبان و قلم ما بزرگتر است، با نارنجک خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم‏‎ ‎‏نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید.‏

خداوندا! من از پیشگاه مقدس تو عذر می خواهم که کودکان و جوانان عزیز ما خود‏‎ ‎‏را فدا کنند و ما بهره کشی نماییم».

رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار با دانش آموزان در خصوص حماسه آفرینی این قشر در دفاع مقدس بیان می دارند: «در دوران جنگ تحمیلی که غوغا است!

نوجوان‌های چهارده‌ ساله، پانزده‌ ساله رفتند داخل میدان جنگ و مثل مردان جوان کارآمد رشید جنگیدند؛ بعضی به شهادت رسیدند، مثل حسین فهمیده؛ بعضی به اسارت افتادند، مثل همین چند نوجوان اسیری که داستانهایشان و کتابهایشان چاپ شده، خاطراتشان چاپ شده، که انسان وقتی می خواند احساس این نوجوان‌ها را، احساس می کند که در یک عالمی فراتر از این عالم مادی دارد حرکت می کند.

یک پسر بچه‌ شانزده‌ساله‌، پانزده‌ساله، هفده‌ساله، مثل کوه در دوران اسارت در مقابل آن مامور بعثی خبیث و سخت‌گیر می‌ایستد؛ کجای دنیا این‌چیزها هست؟ کدام نسل جوانی در دنیا شامل یک ‌چنین افرادی می شوند؟ بعد از جنگ تا امروز هم همین‌جور است».

شنیدن صحبت های دانش آموزان و معلمان دوران دفاع مقدس خود تاریخ شفاهی از آن دوران است که مصداق عملی درس و مشق ایثار و اخلاص راستینی است که بازگشت به آن و توجه به آن می تواند در فرایند الگوسازی برای نسل امروز امید بخش باشد.

هوشنگ عیدی یکی از دانش آموزان دوران دفاع مقدس می گوید: بسیاری از دانش آموزانی که کلاس درس را ترک و به منطقه اعزام شدند در واقع به مدرسه بزرگتری که در آن روح و روان پرورش می یافت رفتند و برخی از آنها ره ۱۰۰ ساله را یک شبه طی کردند و به درجاتی از عرفان و معنویت رسیدند که هیچ کتاب و درسی نمی توانست آنها را به این قله اوج برساند.

وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سال ۱۳۶۵ وقتی که در کلاس اول دبیرستان مشغول به تحصیل بودم و فعالیت در انجمن اسلامی داشتم هوای جبهه و جنگ مرا به سمت خود فرا خواند و چند بار به مرکز بسیج پادگان امام حسین(ع) رفتم به دلیل سن کم مرا ثبت نام نکردند تا اینکه با تدبیر یکی از همکلاسی هایم با شناسنامه برادر بزرگتر ثبت نام کردم و این آغاز فصل جدیدی از زندگی بود که در خاکریزهای جبهه درس هایم را تکمیل و امروز همه افتخارم همان دوران دفاع مقدس و حضور در جنگ است.

عیدی یادآور شد: آن زمان دانش آموزان کمک های پشتیبانی برای رزمندگان می فرستادند و با هر بسته ای نامه ای از عمق وجود می نوشتند که روحیه رزمندگان را قوی‌تر می نمود، شال های دستبافت دانش آموزان خواهر و جوراب هایی که به دست رزمندگان می رسید نشان از حمایت نوجوانانی بود که همگام با رزمندگان اسلام در دفاع از کیان این کشور ایستادند تا امروز سربلند در جهان بمانیم.

الهه رستمی آموزگار دوران دفاع مقدس با اشاره به نقش اساسی دانش آموزان در ترویج فرهنگ مقاومت و ایثار گفت: روزهای سخت جنگ و ایستادگی در سنگر تعلیم و تربیت بهترین دوران تدریس برای دانش آموزان بود.

وی افزود: در کنار تعلیم و تربیت،آموزش مقاومت و ایستادگی با حضور مداوم در عرصه های فرهنگی اجتماعی دانش آموزان برای معلمان تکلیف سختی بود هرگاه مراسم تشیع پیکر شهدای جنگ برگزار می شد بخشی از مسوولیت به دوش دانش آموزان بود سرودهای حماسی، حمل تاج گل و عکس شهدا، تهیه روزنامه دیواری با موضوع جنگ و شهدا، زنگ انشایی که موضوعش جنگ و شهادت و مقاومت، جمع آوری کمک برای ارسال به جبهه و حمایت از فرزندان رزمندگان و شهدا بخشی از فعالیت های دانش آموزی در دوران غرور آفرین دفاع مقدس بود.

شهدای دانش آموز بروجرد نماد افتخار و مظلومیت شهدای دفاع مقدس

به گفته مدیر سازمان دانش آموزی لرستان ۱۵ درصد از ۶ هزار و ۵۵۰ شهید استان لرستان از قشر دانش آموزان و فرهنگیان هستند.

بنا بر گفته رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران بروجرد، این شهرستان در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس یک هزار و ۵۰۰ شهید، ۲ هزارو ۵۰۰ جانباز و ۲۵۰ آزاده تقدیم میهن اسلامی کرده است.

بروجرد در دوران هشت سال دفاع مقدس ۵۱ بار مورد حملات هوایی دشمن قرار گرفت و ۶۰۰ تن از شهروندان بروجردی از جمله ۶۸ دانش آموز مدرسه استثنایی شهید فیاض بخش در این حملات شهید شدند.

۲۰ دی ماه ۱۳۶۵ ساعت ۱۲:۳۰ دانش آموزان کودک و خردسال مقطع ابتدایی و راهنمایی مدرسه فیاض بخش و امام حسن مجتبی(ع) بروجرد برای ورود کلاس در حال تشکیل صف در حیاط مدرسه بودند که ۶۸ دانش آموز کودک و خردسال بروجردی بر اثر بمباران هوایی رژیم بعث عراق به شهادت رسیدند.

شهادت این دانش آموزان و پرواز این پروانه ها، مظلومانه ترین شهادت سرخ در دوران دفاع مقدس به شمار می رود بمبارانی که ۶۸ دانش آموز را در خون شناور کرد تا تصویر پیکرهای پاک و پرپر شده این شهدا نماد مظلومیت ایران در حافظه تاریخ باشد.

حسین گودرزی یکی از دانش اموزان مدرسه ای است که در سال ۱۳۶۵ بمباران شد.

وی در گفت و گو با ایرنا می گوید: در راه مدرسه بودم که حمله هوایی جنگنده های رژیم بعث عراق به مدرسه اتفاق افتاد، من که وحشت کرده بودم به سمت مدرسه دویدم، مدرسه ویران و پیکر دانش آموزان و دوستانم با خاک و خون همراه شده بود و من از دوستان شهیدم جا ماندم.

وی می افزاید: لحظه عجیبی بود با صدای انفجار همه مردم شهر به سمت مدرسه می دویدند، پیکرهای تکه تکه شده دانش آموزان جان را از تن همه مردم گرفته بود و فقط صدای آه و ناله و فریاد به گوش می رسید.

آنچه به عنوان اعداد و ارقام تعداد شهدا، جانبازان و آزاده عنوان می شود تنها عدد و رقم نیستند هر کدام حکایتی و روایتی از درس دفاع و ایثار و از خودگشتن تا سرحد فدا کردن جان در دوران دفاع مقدس است و در پشت هر یک نفر، خانواده، زنان، همسران، خواهران و مادران شهید، ایثارگر و آزاده هایی هستند که با منش و اعتقادی راسخ از خاک این سرزمین و باورهای خود دفاع کردند.

دوران هشت ساله جنگ تحمیلی با تمام سختی ها و دشواری آن دستاوردهای مهمی برای نسل های آینده به ارمغان آورده که علیرغم تلاش های گسترده فرهنگی، هنری، اجتماعی در طول سال های اخیر این منظومه عظیم هنوز برگ های ناتمام بسیاری با خود دارد که دانش آموزان و نقش آن در دفاع مقدس می تواند یکی از این گنجینه های تربیتی برای نسل فعلی باشد.