به گزارش ایرنا، روزنامه گاردین امروز شنبه گزارش داد که نیروهای مسلح در قره باغ قرار است روز جاری سلاحهای خود را ذیل توافقی که با دولت جمهوری آذربایجان به دست آمده، زمین بگذارند.
روسیه تایید کرده که مبارزان ارمنی مسلح در قره باغ روز جمعه اولین سلاحهای خود را تسلیم کردند و اینکه این فرایند قرار است طی امروز و فردا با کمک نیروهای صلحبان روسیه ادامه داشته باشد.
با اینحال پس از حمله هفته گذشته جمهوری آذربایجان به منطقه قره باغ، مقامهای این منطقه روز جمعه اعلام کردند که هنوز هیچ توافقی با باکو در مورد ضمانتهای امنیتی به دست نیامده ولی محمولههای غذایی اضطراری برای ساکنان قره باغ رسیده است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که صلحبانان این کشور بیش از ۵۰ هزار تُن غذا از طریق ۲ جاده منتهی به این منطقه تحویل داده است. بیانیه روسیه مبنی بر عبور محمولهها از ۲ جاده نشان میدهد که مواد غذایی نیز از سوی جمهوری آذربایجان ارسال شده است.
از زمانیکه ارتش باکو مقامهای منطقه قره باغ را مجبور به تسلیم کرد، این محموله، اولین محموله ارسالی از ارمنستان به قره باغ است.
پیشنهاد ضمانت امنیتی به جنگجویان ارمنی
حکمت حاجیاف مشاور سیاست خارجی رئیس جمهوری آذربایجان به رویترز گفت که باکو جنگجویان ارمنی قره باغ که سلاح های خود را زمین میگذارند، عفو میکند هرچند برخی از آنها قول دادند به مقاومتشان ادامه دهند.
اما ارمنیهای قره باغ که این منطقه را جمهوری آرتساخ مینامند، اعلام داشتند که هنوز توافقی به دست نیامده است.
دیوید بابایان مشاور ساموئل شهرامانیان رئیس این منطقه به رویترز گفت: این مسائل باید حل شود. هنوز هیچ نتایج مشخصی وجود ندارد.
بابایان پیشتر گفته بود که توافق برای ارسال محموله بشر دوستانه از ارمنستان به قره باغ از طریق گذرگاه لاچین به دست آمده است. همچنین وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که ارسال کمک از طریق جاده دوم از طریق جمهوری آذربایجان منتقل شده است.
بابایان گفت: شرایط بسیار دشوار است. مردم گرسنه هستند، برق و سوخت نیست. ما پناهجویان بسیاری داریم.
بعد از عملیات نظامی هفته گذشته، الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان وعده تضمین حقوق ارمنیها را داد و گفت که مشت آهنین او ایده ایجاد یک قره باغ متشکل از ارمنیها را به تاریخ حواله کرده است. وی ابراز داشت که این منطقه به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان به یک بهشت تبدیل میشود.
هنوز مشخص نیست که چه تعدادی از مبارزان در منطقه قره باغ حاضر به زمین گذاشتن سلاحهای خود هستند یا اینکه هر گونه توافق جامعتر چه شکلی به خود میگیرد.
پاشینیان: فضا را برای جریان احتمالی آوارگان آماده کردیم
جمهوری آذربایجان و ارمنستان که بخشی از شوروی سابق بودند، از زمان فروپاشی آن در سال ۱۹۹۱ میلادی، ۲ با بر سر منطقه قره باغ با یکدیگر جنگیدند. این منطقه به صورت بینالمللی بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود اما طی سه دهه گذشته استقلال داشته است. حدود ۱۲۰ هزار ارمنی در این منطقه محصور کوهستانی در قفقاز جنوبی زندگی میکنند.
حاجیاف مشاور سیاست خارجی ریاست جمهوری آذربایجان گفت که حقوق ارامنه قره باغ با ادغام آنها به کشور رعایت خواهد شد.
وی اظهار داشت: «برخی از گروهها و افسران ارتش قره باغ متعهد شدهاند که به مقاومت ادامه دهند. البته این باعث ایجاد چالشها و مشکلات خاصی میشود، اما نه در یک مقیاس بزرگ».
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان که معترضان در ایروان خواستار استعفای او شدند گفت که دولت فضا را برای جریان احتمالی آوارگان به ارمنستان آماده کرده است، اما نمیخواهد قره باغ را خالی از سکنه کند.
او گفت: «ما باید همه کارها را انجام دهیم تا هموطنان ما، ساکنان قره باغ این فرصت را داشته باشند که بدون ترس، با ایمنی و عزت در خانه های خود زندگی کنند.»
روسیه که کمتر از ۲ هزار نیروی حافظ صلح در قره باغ دارد، خواستار آرامش شده است، اما از سوی برخی ارمنیان از جمله پاشینیان متهم شده که برای حمایت از ایروان به اندازه کافی تلاش نمیکند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه های اجتماعی، هزاران نفر از ارامنه قره باغ هنوز در فرودگاه محلی که تعدادی از نیروهای حافظ صلح روسی در آن مستقر هستند جمع شده بودند.
بابایان گفت که هنوز هیچ جابجایی گستردهای از مردم صورت نگرفته است زیرا در عمل این منطقه در محاصره است.