به گزارش ایرنا، سید احسان حسینی کارشناس انرژی با اشاره به همکاریهای نفتی ایران و ونزوئلا در دولت سیزدهم عنوان کرد: این دو کشور نفتی هر دو تحت تحریمهای آمریکا هستند اما یک تفاوت کلیدی بین آنها وجود دارد. ایران توانست در شرایط تحریم، توانمندی فنی و مهندسی خود در صنعت نفت را ارتقا داده و این صنعت را زنده نگه دارد ولی ونزوئلا نتوانست و واحدهای مختلف نفتی این کشور به تعطیلی کشانده شد.
وی افزود: در دو سال گذشته، دولت ایران تلاش کرد تا با صدور خدمات فنی و مهندسی و بدون نیاز به هزینهکرد بالا، واحدهای صنعتی ونزوئلا را احیا و در جهت منافع خود استفاده کند. البته این بازی بین دو کشور برد-برد است ولی منافع ایران را به جهت وابستگی ونزوئلا بیشتر تامین میکند.
حسینی گفت: به عنوان مثال ایران پالایشگاه الپالیتو ونزوئلا را طی قراردادی به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو بازسازی کرد و حال سالانه ۳ میلیارد دلار نفت به مقصد این پالایشگاه صادر میکند. اگر ایران میخواست یک پالایشگاه جدید در ایران بسازد باید ۴ سال صبر و ۴ میلیارد دلار نیز هزینه میکرد ولی با ۱۱۰ میلیون یورو به چنین ظرفیتی دست یافت.
*صادرات ۴ میلیارد دلاری ایران به ونزوئلا در تحریم
این کارشناس انرژی توضیح داد: اما همزمان با آغاز همکاریهای نفتی ایران و ونزوئلا جوسازیهای رسانهای مختلف برای تخریب این روابط در اذهان عمومی شکل گرفت. نخستین هجمه رسانه بدینصورت تعریف شد که روابط دو کشور مشابه ضربالمثل «کوری عصاکش کوری دگر شود» در رسانه بازتاب پیدا کند.
وی افزود: این سناریوی رسانهای شکست خورد زیرا همه دیدند که با صادرات روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت و ماهانه ۲ میلیون بشکه میعانات گازی، درآمدی معادل ۴ الی ۵ میلیارد دلار نصیب کشور میشود. همچنین نیمی از ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب ایران نیز به مقصد ونزوئلا صادر شد که تاثیر بالایی در افزایش حداکثری تولید گاز داشت.
*ایران در سال جاری بنزینی به ونزوئلا صادر نکرده است
حسینی تاکید کرد: در گام بعدی این خبر فیک در سال جاری توسط رسانههای فارسیزبان مطرح شد که بنزین ایران عامل آتشسوزی خودروها در ونزوئلاست. درحالی که طبق آمار گمرک ایران به دلیل ناترازی بنزین اصلا صادراتی به کشوری ندارد و اتفاقا در حال حرکت به سمت واردات بنزین است. همچنین آخرین محموله بنزین صادراتی ایران به ونزوئلا به سال ۹۹ بازمیگردد.
*شایعه توقف فعالیت پالایشگاههای ونزوئلا بابت حضور مهندسان ایرانی
این کارشناس انرژی گفت: در ادامه دویچهوله در گزارشی عجیب نوشت که پالایشگاههای ونزوئلا به دلیل حضور مهندسان سپاه از کار افتادهاند درحالیکه سپاه پاسداران در هیچیک از پالایشگاههای ونزوئلا حضور ندارد. ضمنا ایران از طریق شرکت ملی مهندسی و ساختمان نیز فقط در یک پالایشگاه ونزوئلا به نام الپالیتو حضور دارد که آن هم از حالت تعطیلی به فعالیت رسیده است.
وی افزود: بعد از انتشار این خبر، در ماه گذشته نماینده تامالاختیار شرکت نفت ونزوئلا به ایران سفر کرد تا از توان مهندسی ایران برای سایر پالایشگاههای ونزوئلا نیز استفاده کند. اگر خبر دویچهوله درست است پس چرا ونزوئلا اینقدر به خرید تجهیزات ایرانی مشتاق است! پالایشگاههای ونزوئلا از مدتها پیش از کار افتاده و تعطیل هستند و اتفاقا با حضور ایران یکی از آنها احیا شده و خبر دویچهوله دروغ محض است.
*تولید نفت ونزوئلا با کمک میعانات گازی ایران جهش یافت
حسینی گفت: اخیرا نیز یکی از رسانههای غربگرا ادعا کرده که ونزوئلا به ایران پشت کرده و گفته تولید نفت ونزوئلا به دلیل همکاری با شرکت شورون آمریکا افزایش یافته نه ایران. برای صحتسنجی این ادعا کافی است به آمار اوپک مراجعه کنید. از سپتامبر ۲۰۲۱ که ایران اقدام به صادرات میعانات گازی خود به ونزوئلا کرد تولید نفت این کشور افزایش یافت و از ۵۳۰ به ۷۳۰ هزار بشکه در روز رسید. ونزوئلا از میعانات گازی ایران به عنوان رقیقکننده برای افزایش تولید نفت فوقسنگین خود استفاده میکند.
این کارشناس انرژی گفت: اما آغاز صادرات نفتای آمریکا به ونزوئلا به ژانویه سال جاری برمیگردد که و تولید نفت ونزوئلا قبل از این تاریخ به پیک خود رسیده بود. ضمنا اخیرا اویلپرایس گزارش مفصلی را از همکاریهای نفتی ایران و ونزوئلا منتشر کرده و صراحتا اذعان کرده که ونزوئلا با همکاری ایران توانسته تولید نفت خود را افزایش داده و تحریم امغرا شکست بدهد.
وی اشاره کرد: نکته جالب اینکه رسانههای متمایل به غرب که ابتدا تمسخر میکردند «کوری عصاکش کوری دگر شود» حالا مدعیاند که ونزوئلا منافع ایران را زیرپا گذاشته و بازار ایران را در اختیار آمریکا قرار داده است. این دو ادعا متناقض هستند و البته هر دو دروغ.
حسینی در پایان گفت: هماکنون ایران و ونزوئلا در ۷ حوزه نفتی، همکاری راهبردی را شکل دادهاند. قرار است ایران در ۴ پالایشگاه دیگر ونزوئلا نیز حضور پیدا کرده و آنها را احیا کند که از جمله آن مجتمع پالایشی پاراگوانا با ۹۵۵ هزار بشکه ظرفیت است که هماکنون با یک سوم ظرفیت کار میکند. اکنون ایران وارد تعمیرات پتروشیمیهای فراسرزمینی در ونزوئلا نیز شده و قرارداد آن امضا شده است. ظرفیتهای بسیاری در همکاری نفتی با ونزوئلا وجود دارد که امیدوارم با قدرت و برنامه دقیقتری پیش برود.