تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۱

خرید خانه مهم‌ترین نیاز و دغدغه خانواده‌ها است و می‌تواند فواید زیادی را برای آن‌ها به ارمغان بیاورد. امنیت و ثبات، رفاه و ارزش دارایی‌ها، استقلال مالی، آزادی از اجاره‌ خانه و فضای مناسب برای رشد خانواده می‌توانند در میان فواید خرید خانه برای خانواده‌ها قرار بگیرند.

در اصل، خرید آپارتمان به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری درازمدت نیز می‌تواند ارزش املاک را به‌مرورزمان افزایش دهد و برای خانواده یک دارایی ارزشمند فراهم کند.
انتخاب یک‌خانه مناسب و رعایت نکات مهم و مؤثر در انتخاب آن بسیار اهمیت دارد. علاوه بر نیازهای فردی در خرید آپارتمان، معیارهایی نیز وجود دارند که برای اکثر خریداران املاک مهم هستند. به‌عنوان‌مثال، عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، امکانات نزدیک به ملک، کیفیت ساخت و مصالح استفاده شده، ترافیک محله، امنیت منطقه، ارتباطات عمومی و حمل‌ونقل عمومی، فضای سبز و... برای خیلی از افراد اهمیت دارد.
با درنظرگرفتن نکات کلیدی، شما می‌توانید با استفاده از سامانه‌های اطلاع‌رسانی آنلاین مسکن و مشاوره با آژانس‌های املاک به دنبال خانه‌ای بگردید که نیازها و خواسته‌های شما را برآورده کند و خرید خانه موفق داشته باشید.

نکات حقوقی مهم در خرید آپارتمان
برای داشتن یک معامله امن و مطمئن در حوزه ملک، نیاز است به نکات حقوقی معاملات ملک واقف باشید. این به شما کمک می‌کند تا درک بهتری از حقوق و تعهدات خود در فرایند خرید یا فروش داشته باشید. در زیر چند نکته حقوقی برای معاملات ملکی را ذکر می‌کنم:
• سند مالکیت: از مهم‌ترین موارد در خرید ملک سند مالکیت ملک است. اطمینان حاصل کنید که سند اصلی و معتبر مربوط به ملک و ملکیت شما استفاده می‌شود.

• انطباق اطلاعات شناسنامه‌ای مالک با اطلاعات مندرج در سند ملک، نام و مشخصات مالک باید کامل و صحیح در سند قید شده باشد.

• اگر وکیل مالک قصد فروش ملک را دارد باید از صحت و اطلاعات وکالت‌نامه مالک به وکیل مطمئن شوید و از اختیار فروش ملک و یا اختیار دریافت مبلغ ملک اطمینان حاصل فرمایید.

• گاهی فروشنده ملک با مبایعه‌نامه‌ای که از فروشنده اصلی خریداری کرده قبل از ثبت سند به نام خود قصد فروش ملک به دیگری را دارد، در این صورت شما به‌عنوان خریدار ملک حتماً با بررسی مبایعه‌نامه از صحت آن مطمئن شوید و توجه به این نکته که در مبایعه‌نامه خریدار از فروش ملک منع نشده باشد بسیار مهم است.

• بررسی حقوقی ملک: قبل از خرید یا فروش ملک، مهم است که وضعیت حقوقی آن را بادقت بررسی کنید. از جمله این موارد می‌توان به طلق بودن سند ملک اشاره کرد. یعنی سند ملک آزاد است و در رهن بانک و یا وثیقه برای بازداشت نمی‌باشد.
• بررسی استعلام‌های شهرداری و اداره مالیاتی: دریافت مفاصاحساب شهرداری و دارایی برای عوارض شهرداری و بررسی مالیات‌های مربوطه نظیر مالیات بر ارزش‌افزوده، مالیات بر معاملات املاک و مستغلات و سایر مالیات‌ها در جریان معامله بسیار حائز اهمیت است.

• قرارداد خرید: شرایط خرید، تعهدات طرفین، تاریخ تحویل ملک و شرایط انتقال مالکیت از جمله مواردی هستند که در قرارداد خرید باید مورد بررسی و توافق قرار گیرند.

• اگر ملکی که قصد خرید آن را دارید دارای مستأجر باشد قبل از خرید و انتقال سند حتماً در مورد مستأجر با حضور ایشان به توافق برسید.

• حتماً در سند انتقال انشعابات آب و برق و گاز قید شود.

• درصورتی‌که پارکینگ و انباری و تراس ملک سندی باشد حتماً از درج انتقال آن‌ها در سند مطمئن شوید.

• اگر ملکی که قصد خرید آن را دارید ورثه‌ای بود، حتماً از داشتن گواهی انحصاروراثت و مفاصاحساب مالیات‌برارث آن مطمئن شوید.

• اگر ملکی که قصد خرید آن را دارید اوقافی بود، حتماً دقت داشته باشید که حق استفاده از منافع و اجاره خانه قابل‌انتقال است و مالکیت ملک قابل‌انتقال نمی‌باشد.

• بررسی مالی: پس از قرارداد خرید، شما باید به‌صورت دقیق به مسائل مالی مربوط به خرید خانه بپردازید. این شامل تعهدات مالی، وام‌های بانکی، عملکرد بازپرداخت و سایر جزئیات مالی مربوطه است.


نکات مهم در خرید خانه نوساز
خرید خانه نوساز همانند بسیاری از معاملات ملکی در حوزه املاک حائز اهمیت است. برای داشتن خریدی هوشمندانه و رضایت‌بخش دانستن نکات و جزئیات این معامله نیاز است.
- شناخت سازنده ملک: برای اطمینان از کیفیت خانه‌ای که قرار است خریداری کنید بهتر است با کارهای قبلی و رزومه سازنده ملک آشنا شوید.
- تحقیق از همسایه‌ها: حتماً قبل از خریداری خانه از مالکانی که قبل از شما در ساختمان مستقر شده‌اند سؤال فرمایید که خرید خود و کیفیت خانه خود راضی هستند.
- تعیین قیمت ملک: همان‌طور که می‌دانید خانه نوساز به دلیل کلید نخورده بودن دارای قیمتی بالاتر از ملک‌های هم سطح خود در منطقه است؛ اما با جستجو در قیمت خانه‌های آن منطقه شما می‌توانید از میانگین قیمت منطقه مطلع شده و به ارزش واقعی ملک واقف شوید.
- اسناد و مدارک خانه: یکی از مشکلات خانه‌های نوساز نداشتن پایان کار و تکمیل‌نشدن مدارک ساختمان است. قبل از خرید ملک حتماً از داشتن پروانه ساخت، سند تفکیکی، زمان قطعی انتقال سند و گواهی پایان کار ملک مطمئن شوید.
- اطمینان از کیفیت مصالح و تأسیسات ساختمان
نکات مهم در خرید خانه ویلایی
خانه‌های ویلایی به دلیل داشتن مزیت‌هایی از جمله آرامش بیشتر، حفظ حریم خصوصی بالاتر، داشتن فضای بیشتر نسبت به آپارتمان‌نشینی موردعلاقه بسیاری از افراد است. برای خرید خانه‌های ویلایی نیز داشتن اطلاعاتی در مورد انتخاب ملک موردنظر الزامی است. از جمله این موارد:
- موقعیت جغرافیایی ویلا: انتخاب موقعیت جغرافیایی ملک دارای اهمیت زیادی است. شما بر اساس نیاز و اولویت‌های خود باید در ابتدا موقعیت ملک را انتخاب کنید.
- مدارک خانه ویلایی: توجه به مدارک سندی از مهم‌ترین نکات در خرید خانه ویلایی است. توجه داشته باشید خانه ویلایی در زمین‌های مسکونی ساخته شده باشد و حتماً دارای سند تک‌برگ باشد. سندهای قولنامه‌ای و سندهای مشاع و یا شهرکی نیاز به بررسی و تحقیق درباره صحت و یا قابل‌تفکیک بودن است.
- سن بنا: در خرید خانه‌های ویلایی توجه به سن بنا بسیار مهم است، زمانی که قصد خرید دارید قرار است برای سکونت از آن استفاده کنید و نیاز است بنای خانه ویلایی دارای استهلاک و ماندگاری کافی باشد.
- آینده‌نگری دررابطه‌با خرید ملک: در کشور ما ملک جزو سرمایه‌های زندگی محسوب می‌شود در نتیجه در زمان خرید خانه ویلایی باید به آینده آن ملک توجه داشته باشید.
- متراژ کوچه: گذر خیابان و یا کوچه‌ای که ملک در آن قرار دارد بسیار مهم است. در آینده برای نوسازی و یا ساخت ملک گذر کوچه به دلیل ماشین‌رو بودن دارای اهمیت است.

سؤالات متداول درباره خرید خانه
۱- مدارک لازم برای انتقال سند در زمان خرید خانه چیست؟
• سند ملک معامله شده و کپی آن.
• بنچاق ملک معامله شده و کپی آن.
• شناسنامه‌های فروشنده و خریدار و کپی آن‌ها.
• کارت ملی‌های فروشنده و خریدار و کپی آن‌ها.
• اصل گواهی پایان کار یا عدم خلافی
• صورت‌جلسه تفکیکی که حدود ملک و مشاعات آن را مشخص می‌کند.
• در صورت حضور وکیل فروشنده، اصل وکالت‌نامه و کپی آن
• در صورت موروثی بودن ملک اصل و کپی انحصاروراثت و فرم مالیات‌برارث
• گواهی مفاصاحساب عوارض و دیگر خرج و مخارج ملک

۲- اگر وکیل مالک یا خریدار ملک فوت کند تکلیف معامله خریدوفروش چه می‌شود؟
طبق قانون اگر وکیل و یا موکل وکالت‌نامه‌ای فوت کند، کلاً وکالت‌نامه باطل است. اما اگر قبل از فوت قراردادی را امضا کرده باشند آن معامله برقرار است.

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.