به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، یکی از مشکلات کلان شهرها، شهرهای بزرگ و مسافرپذیر، حجم بالای زبالههای تولیدی است. در ایام خاصی از سال مانند تعطیلات عید نوروز یا تابستان که حجم بالایی از مسافران به برخی از شهرهای کشور از جمله مناطق شمالی کشور سفر میکنند، جمعآوری و امحای زبالهها سریع زبالهها با چالشهای روبرو است.
یکی از راهکارهای موجود، استفاده از دستگاههای زبالهسوز سیاری (Mobile Incinerator) است که به سرعت، زبالههای موجود در مسیر را جمعآوری و امحا کرده و خطری برای محیط زیست ایجاد نمیکند. فناوری طراحی و ساخت این دستگاه در اختیار کشورهای محدودی از جمله روسیه و کانادا است.
براساس اعلام صندوق نوآوری و شکوفایی، ایران به همت پژوهشگران شرکت دانشبنیان پارسیان موحد به جمع دارندگان این فناوری پیوست. این شرکت در حوزه تولید مشعل زبالهسوز پلاسمایی (Plasma Incinerator) فعالیت میکند.
علی موحدی مدیرعامل شرکت دانشبنیان پارسیان موحد درخصوص محصول دانشبنیان تولیدی این شرکت گفت: در استانهایی که با تراکم جمعیت بالایی روبرو هستند، بهویژه استانهای شمالی کشور که در ایام مختلف سال، پذیرای حجم بالایی از مسافران هستند، حجم بالایی از زباله تولید میشود که جمعآوری و امحای آنها، یکی از چالشهای مهم محسوب شده و در صورت عدم رسیدگی به موقع، میتواند مشکلات زیستمحیطی زیادی در منطقه ایجاد کند.
وی افزود: دستگاه زبالهسوز سیار با بهرهگیری از فناوری پلاسما میتواند در سطح شهرها و حتی نوار ساحلی حرکت کرده و زبالههای موجود در مسیر را درحال حرکت امحا کند. این دستگاه به دلیل برخورداری از مشعلهای پلاسمایی هیچ مشکل زیست محیطی ایجاد نمیکند.
این فناور خاطرنشان کرد: مشعل پلاسمایی توسط برق مستقیمی که دریافت میکند، باعث شکست مولکولی زباله و تبدیل آن به گاز هیدروژن میشود. گاز تولیدی نیز توسط مشعل دوم دستگاه، سوخته و در نهایت هیچ آلایندهای برجای نمیماند. درحال حاضر این طرح نمونه مشابهی در کشور ندارد و کشورهای محدودی از جمله روسیه و کانادا در زمینه ساخت دستگاه زبالهسوز سیار فعالیت میکنند.
امحای ایمن زبالههای خطرناک بیمارستانی با زبالهسوز سیار
موحدی، یکی دیگر از کاربردهای بسیار مهم زبالهسوزهای سیار را در امحای زبالههای خطرناک بیمارستانی عنوان کرد و گفت: زباله و پسماندهای بیمارستانی شامل پسماندهای عفونی، پسماندهای پاتولوژیک، اجسام تیز و برنده، پسماندهای دارویی، پسماندهای شیمیایی، پسماندهای رادیواکتیو و ... برای سلامت مردم و محیط زیست بسیار خطرناک هستند و دفن آنها میتواند باعث آلودگی آب، خاک و هوا شود. دستگاه زبالهسوز سیار میتواند این زبالهها را به راحتی امحا کند.
وی یادآور شد: فاز دوم فعالیت شرکت ما، ساخت دستگاه زبالهسوز سیار بیمارستانی است و در این زمینه، قراردادی را با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برای ساخت زبالهسوز بیمارستانی امضا کردهایم.